Mask gradi sopstveni grad: Želi "utopiju" u Teksasu, a evo kako bi to moglo da izgleda

14.03.2023

09:14

0

Autor: N. Pavlović

Mask je uvek imao veoma ambiciozne planove

Mask gradi sopstveni grad: Želi "utopiju" u Teksasu, a evo kako bi to moglo da izgleda
Ilon Mask - Copyright AP Photo/Susan Walsh, File

Milijarderu Ilonu Masku nije bilo dovoljno što se iz Kalifornije preselio u Teksas, što je zaposeo čitave gradove kako bi lansirao rakete u svemir, već želi da sagradi i potpuno novi grad.

Mask, navodno, planira da izgradi "utopiju" u Teksasu, nadomak grada Ostina, gde bi živeli i radili njegovi zaposleni.

Saradnici, povezani sa bogatašem i njegovim kompanijama, već su do sada kupili stotine hektara zemlje u toj američkoj saveznoj državi, u nadi da će se osnovati novi grad Snejlbruk - što se odnosi na maskotu kompanije "Bored", puža Garija (snail=puž).

Kako se procenjuje, u poslednje tri godine već je kupljeno više od 1.400 hektara u blizini Ostina.

Tokom godina, tehnološke kompanije su na sve načine mamile radnike kako bi radili što duže. Ukoliko bi i živeli u istom mestu gde i rade, Mask bi preneo priču na viši nivo.

Vlasnik kompanija "Boring Co", "Tesla" i "Spejs iks", koje sve imaju velike pogone u blizini Ostina, želi da njegovi radnici žive u pristupačnim domovima. 

Očekuje se da će se tokom projekta Snejlbruk izgraditi više od 100 domova, kao i propratni objekti - bazeni i područja za druge sportske aktivnosti na otvorenom.

Šta je Mask sve smislio?

Američki mediji prenose da je projekat uveliko započet jer je Mask već prisustvovao velikom broju sastanaka sa vlasnicima zemljišta i imanja i agentima nekretnina. Zajedno sa osobljem je predstavio ideju "teksaške utopije duž reke Kolorado".

Grad bi trebalo da se nalazi u okrugu Bastrop, oko 60 kilometara od Ostina, što bi Masku omogućilo da sam reguliše određena pitanja u sopstvenoj opštini.

Sudski dokumenti, podneseni u januaru, pokazuju da postoji plan o gradnji 110 domova nadomak Snejlbruka. Prema teksaškom zakonu, grad mora imati najmanje 201 stanovnika i odobrenje okružnog sudije kako bi bio priznat.

 

 

Ipak, "Volstrit žurnal" je preneo da zvaničnici Maskovih kompanija žele da se to obavlja u tajnosti.

- Žele da stvari obave pre nego što bilo ko primeti da se uopšte događaju - rekao je programer Čep Ambrouz, čija kuća gleda na postrojenja kompanija "Boring Company" i "Spejs iks".

Prema određenim izvorima, Mask već poseduje 2.400 hektara zemlje.

Podsetimo, pre dve godine Mask se iz Kalifornije preselio u Teksas, gde je premestio i veliki deo svog poslovanja. U Kaliforniji mu je smetala, kako je rekao, preterana regulacija, ali i veliki porezi.

AP Photo/Ringo H.W. Chiu, File
Ilon Mask želi da izgradi grad za svoje radnike

U Teksasu, sa druge strane, manji su zahtevi koje treba ispuniti kada je reč o pravima radnika ili životnoj sredini, a takođe postoji veliki broj zemljišnih poseda koji su slabo regulisani. Država takođe ne ubira porez na dobit preduzeća niti pojedincima naplaćuje porez na kapitalnu dobit ili prihod.

U svaku kupovinu zemljišta Mask je lično upućen, a u većini slučajeva se potpisuju i ugovori o neotkrivanju podataka.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike