Šta bi zajednička valuta Brazila i Argentine mogla da uradi američkom dolaru?

04.02.2023

08:15

0

Sur je osmišljen kako bi se olakšala trgovina između ove dve zemlje, ali bi mogao da dodatno negativno utiče na rezervnu svetsku valutu

Šta bi zajednička valuta Brazila i Argentine mogla da uradi američkom dolaru?
Copyright Profimedia

Dve najveće južnoameričke ekonomije, Brazil i Argentina, nedavno su predstavile planove za stvaranje zajedničke valute, što je izazvalo spekulacije o novoj globalnoj monetarnoj uniji i pokrenulo brojna pitanja.

Šta se zna o potencijalnoj latinoameričkoj valuti?

Nova valuta će se navodno zvati sur, što se sa španskog prevodi kao „jug“. Neće zameniti brazilski real i argentinski pezos, već će se koristiti paralelno sa njima.

Još uvek nije jasno kako bi se vrednovala nova novčana jedinica, ali brazilska vlada navodno gleda na stabilne koine kao na moguću referencu.

Ako bude uspešan, sur bi mogao da postane druga najraširenija međunarodna valuta, imajući u vidu i njeno opticajno tržište (oko 260 miliona ljudi) i obim BDP-a dve nacije.

Zašto je dvema državama potrebna nova valuta?

Predsednici Brazila i Argentine Luis Injasio Lula da Silva i Alberto Fernandez objasnili su na sastanku u Buenos Ajresu prošle nedelje da je sur namenjen da deluje kao akcelerator procesa regionalne integracije u Južnoj Americi.

Profimedia
Luis Injasio Lula da Silva i Alberto Fernandes

Prema Lulinim rečima, fokus je na razvoju zajedničke jedinice za bilateralnu trgovinu kako bi se smanjila zavisnost od američkog dolara.

Šta to znači za američki dolar?

Potez južnoameričkih nacija da stvore jedinstvenu valutu ne bi bio kraj za dolar, ali bi dodatno potkopao njegov status svetske rezervne valute.

Dominacija dolara u poslednje vreme opada, delom zbog toga što ga Rusija i Kina izbegavaju u trgovini.

Da li je ova ideja nova?

Ideja o zajedničkoj valuti već dugo se širi regionom, a Brazil i Argentina su razgovarali o stvaranju „jedinice za omogućavanje regionalnih plaćanja“, poznate kao gaučo, još kasnih 1980-ih. Razgovori o tom pitanju intenzivirani su 1991. stvaranjem trgovinskog bloka Merkosura, koji uključuje i Paragvaj i Urugvaj, ali se ti planovi nikad nisu ostvarili.

Može li se projekat ostvariti sada?

Profimedia
 

Argentinski ministar ekonomije Serhio Masa nedavno je rekao da će Brazil i Argentina pitati  druge zemlje Latinske Amerike da se pridruže, ali je pozvao na strpljenje, navodeći poteškoće trgovinske integracije.

Da formiranje zajedničke valute nije lak zadatak potvrđuju i ekonomisti, pri čemu je Masa ukazao na činjenicu da je Evropskoj uniji bilo potrebno 35 godina da stvori evro.

Koje su glavne prepreke plana?

Ideja o zajedničkoj valuti Brazila i Argentine naišla je na skepticizam kod mnogih, uglavnom zbog neslaganja između dve ekonomije.

Brazil, koji je član grupe BRIKS, poslednjih godina uživa relativnu ekonomsku stabilnost. S druge strane, Argentinu decenijama muči ekonomska nestabilnost. Zemlja je nekoliko puta kasnila sa otplatom duga, poslednji put 2020. godine, i morala je da pribegne kontroli kapitala kako bi zaštitila svoju valutu.

Šta bi nova valuta značila za globalni finansijski sistem?

Profimedia
 

Zajednička valuta bi pomogla u integrisanju regionalne trgovine između dva vodeća svetska izvoznika hrane, kažu stručnjaci, napominjući da bi taj potez značio veću kontrolu nad ključnim resursima.

Velika poljoprivredna sila Argentina takođe je jedan od najvećih svetskih izvora litijuma, nazvanog „nova nafta“. Industrijski Brazil ima bogate resurse nafte, metala, sveže vode itd. Ovo bi novu valutu moglo učiniti glavnim igračem u globalnom finansijskom sistemu.

Može li to dovesti do stvaranja nove globalne monetarne unije?

Ako se uspostavi, nova valutna unija mogla bi da postane druga po veličini u svetu posle evrozone, koju čini 20 zemalja. Latinska Amerika čini pet odsto svetskog bruto domaćeg proizvoda, dok evrozona učestvuje sa oko 14 odsto.

Međutim, brazilski i argentinski zvaničnici umanjili su značaj ideje o monetarnoj uniji, rekavši da je pravi cilj njihovog predloga da se podstakne bilateralna trgovina. Analitičari tvrde da je potpuna valutna unija daleka perspektiva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike