Brazil i Argentina planiraju da se reše dolara: Šta bi time postigli i da li bi ostale zemlje Južne Amerike mogle da krenu za njima?

24.01.2023

14:22

0

Ekonomisti smatraju da bi to bilo dobro za ove države

Brazil i Argentina planiraju da se reše dolara: Šta bi time postigli i da li bi ostale zemlje Južne Amerike mogle da krenu za njima?
Ilustracija - Copyright AP Photo/Elise Amendola

Namera Brazila i Argentine da stvore zajedničku južnoameričku valutu potvrđuje nameru ove dve zemlje da pređu na multipolarni model svetskog poretka, smatraju brazilski ekonomski stručnjaci.

Nakon što je predsednik Brazila Luiz Injasio Lula da Silva potvrdio da zajedno sa Argentinom analizira mogućnost stvaranja zajedničke valute, koja bi se, prema pisanju „Fajnenšel tajmsa“, nazvala „sur“ („jug“), kao ni da u projekat nije isključeno učešće drugih latinoameričkih zemalja.

- Zemlje bi trebalo da se odluče za to ukoliko žele da smanje zavisnost od dolara. To je i moguće i poželjno - rekao je za Sputnjik ekonomista Oskar Rohas.

On je naglasio da nije reč o zameni nacionalnih valuta Brazila ili Argentine, nego samo o dodatnom instrumentu koji će se koristiti, a do sada je u transakcijama između dve zemlje tu ulogu imala američka valuta.

- Postalo je jasno da je jedan od najznačajnijih koraka u nacionalnoj strategiji država upotreba ove ili one valute. Sve dok bude trajao monopol dolara biće i situacija koje smo već videli: sankcije, neefikasna politika, čak i ratovi - smatra Rohas.

Sa druge strane, brazilski ekonomista Fabio Sobral smatra da bi zajednička valuta mogla da postane konkurentna dolaru ako bi se koristila prilikom sklapanja dugoročnih sporazuma o nafti.

Profimedia
 

- Valuta bi, između ostalog, u srednjoročnoj perspektivi mogla da postane alternativa dolaru. Mogla bi da se takmiči sa dolarom na međunarodnim tržištima. Mnogo bi pomoglo kada bi ta valuta mogla da se koristi prilikom sklapanja dugoročnih ugovora o prodaji nafte - rekao je Sobral za Sputnjik.

Stručnjak je povukao paralelu sa „petrojuanom“ koji je polako počeo da potiskuje petrodolar.

- Dolar je bio ekskluzivna valuta, sada se prihvata i juan, „petrojuan". Dakle, ova zajednička valuta mogla bi da igra tu istu ulogu. Brazil i Venecuela su veliki proizvođači nafte, Argentina takođe proizvodi, Bolivija ima gas - zaključuje Sobral.

Lavrov: Finansijski mehanizami Zapada su nepouzdani

Ministerio de Relaciones Exteriores de Rusia vía AP
Sergej Lavrov

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da zemlje BRIKS-a razmatraju stvaranje zajedničke valute jer su finansijski mehanizmi Zapada nepouzdani.

Lavrov je skrenuo pažnju na to da udeo nacionalnih valuta u obračunima između zemalja BRIKS-a i dalje aktivno raste, te da članice organizacije već iznose inicijative za stvaranje sopstvene valute.

Kako je dodao, razlog za to leži u nemogu-nosti oslanjanja na mehanizme Zapada.

- Ne možete se osloniti na mehanizme koji su u rukama onih koji u svakom trenutku mogu, blago rečeno, da prevare, koji mogu da odustanu od svojih obaveza samo zarad ostvarivanja nekog prolaznog političkog cilja, bilo u spoljnoj politici ili unutrašnjim političkim procesima - rekao je Lavrov.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike