Ovde žene nemaju ime, a i ako ga poseduju - koga briga!?

04.10.2020

18:30 >> 10:15

0

Ovde žene nemaju ime, a i ako ga poseduju - koga briga!?
Copyright Pixabay

Prava žena su u određenim delovima sveta u najmanju ruku ugrožena, a takva je situacija decenijama u Avganistanu gde se ipak u poslednje vreme, neke stvari menjaju.

I dalje se u pojedinim delovima zemlje imena žena ne izgovaraju javno, čak ni ne stoje u zvaničnim dokumentima… A, sada kada su krenule promene, talibani se protive.

Preko dve nedelje traju pregovori u Dohi između delegacije Vlade i talibana, a jedne od glavnih tema su pravo žena na rad, obrazovanje i samoopredeljenje.

Pixabay

Dok traje čitav proces, u Avganistanu se slavi mala pobeda u celokupnom procesu i u isto vreme ogromna stvar za žene, jer će ubuduće u ličnim dokumentima pored imena oca stajati ime majke. Ovo je stiglo direktno od predsednika Ašrafa Ganija koji je potpisao zvanični dokument.

Velike zasluge za sve može da preuzme Lejla Osmani (28) koja je pre tri godine pokrenula kampanju na društvenim mrežama “#whereismyname” (gde je moje ime), ali isto tako svakodnevno se bori sa raznim pretnjama, mahom od talibana.

Ženama u Avganistanu su uskraćena mnoga prava, između ostalih pravo na vlastito ime. Žena se kod nas definiše samo kroz vezu sa muškarcem, jer je ili majka jednog muškarca, njegova supruga, ćerka ili sestra, a sve počinje od sedme ili osme godine. Mlade žene tako gube samopouzdanje i ne mogu da se razvijaju i na kraju stvaraju vezu sa muškarcem u kojoj je ugnjetavanje normalna stvar – izjavila je Osmani.

Pixabay

Ukoliko izgovorite ime žene u javnosti, mnogi će to okarakterisati kao uvredu časti. Neravnopravnost ide do te mere da na pozivnicima za venčanje stoji samo mladoženjino ime (!?)

Ni to nije najgora stvar u Avganistanu, jer čak i na nadgrobnim spomenicima nema imena žena, već samo ime muža preminule.

Pixabay

Ovakvu tradiciju ne žele da održe samo talibani, već i neke druge konzervativne snage, dok glasnogovornik talibana i bivši zatvorenik Gvantanama, Kairulah Kairkvah tvrdi da su stvari “spinovane” od strane Zapada.

Talibani su nagoveštavali da su spremni da osiguraju ženama prava, ali da to mora da bude u sklopu islamskog prava. Pre nego što su Amerikanci došli u našu zemlju, ženama je bilo dobro. Devojčicama je bilo omogućeno obrazovanje, žene su imala svoja prava. Pre svega nije bilo kaznenih dela za vreme talibana, gotovo da nije postojalo seksualno nasilje ili maltretiranje žena. O tome Zapad ne želi da priča ni da zna, već se samo priča o slobodi. Naša sloboda se kreće u okviru islamskog prava – izjavio je Kairkvah za “Al Džaziru”.

Ipak, njegova izjava “ne pije vodu” ako se zna da je u periodu vladavine talibana u Avganistanu od 1996. do 2001. godine devojčicama bilo dozvoljeno samo osnovno obrazovanje, žene nisu smele da studiraju i da rade van kuće, a ukoliko bi izlazile iz domova – kompletna pokrivenost bila je obavezna.

Pixabay

U pregovorima sa talibanima nema odustajanja od napretka koji je postignut u poslednje dve decenije, obećava predsedavajući Visokog veća za pomirenje Abdulah Abdulah i tvrdi da će se za to pobrinuti žene u pregovaračkoj delegaciji.

Avganistan je drugačija zemlja nego pre 20 godina, to važi za mlade, za žene, za civilno društvo u celini, slobodne medije, procvat privatnog sektora. Ove promene moraju da prihvate sve strane, jer su one nepovratne – istakao je Abdulah.

Na žalost, uvek postoji bojazan od postavljanja određenih uslova koji bi u ovom slučaju, mogli da se iskoriste na takav način da prava žena budu žrtvovana zarad višeg cilja i mira u Avganistanu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: DW

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike