"Sekretarica zla" se prvi put oglasila: Sudi joj se da je pomogla u ubistvu više od 10.000 ljudi

08.12.2022

16:13

1

Autor: N. Pavlović

Irmgard Furšner (97) prekinula ćutanje prvi put tokom suđenja za zločine u Štuthofu

"Sekretarica zla" se prvi put oglasila: Sudi joj se da je pomogla u ubistvu više od 10.000 ljudi
Irmgard Furšner - Copyright Profimedia/Christian Charisius/dpa/Pool/dpa

Nekadašnja sekretarica u nacističkom logoru Štuthofu, Irmgard Furšner (97), kojoj se sudi za saučesništvo u ubistvu više od 10.000 ljudi, prvi put se obratila javnosti.

- Žao mi je zbog svega što se dogodilo - rekla je Regionalnom sudu u Icehou u Nemačkoj.

Furšnerova je od juna 1943. do aprila 1945. godine radila kao sekretarica u Štuthofu u Poljskoj. Pod nemačkim zakonom, svako ko je pomagao nacističkoj mašineriji smrti, koliko god da mu je uloga bila mala, može se smatrati odgovornim za počinjene zločine. Mediji su je prozvali "sekretaricom zla", a sudi joj se kao maloletnici jer je imala manje od 21 godine kada je radila u logoru.

- Žalim što sam bila u Štuthofu u to vreme - rekla je.

Profimedia
Furšner tokom suđenja

Iako je svakodnevno dobijala naređenja od komandanta Pola Vernera Hopa, prethodno je negirala da je znala išta o zločinima koji su tu počinjeni. Odbranu je dodatno zakomplikovalo i svedočenje njenog muža koji je 1954. rekao da je bio svestan da se zatvorenici ubijaju gasom.

Njen advokatski tim je pozvao na oslobađajuću presudu jer, kako smatraju, nisu pruženi dokazi koji pokazuju da je znala za ubistva. Tužioci, sa druge strane, traže dvogodišnju uslovnu kaznu. Presuda će biti objavljena 20. decembra.

Svedočenja koja su se mogla čuti tokom suđenja ponovo su bacila svetlo na užase koji su vladali u Štuthofu.

Jedna od preživelih je istakla da su zarobljenici pribegavali kanibalizmu kako bi preživeli.

Profimedia/Michal Fludr
Štuthof

Jedan od preživelih logoraša, Josef Salomonovic (83), rekao je da bi sekretarica trebalo da ima noćne more dok je opisivao strahote kroz koje je prošao.

Kako je rekao, preživeo je osam koncentracionih logora kao dete, uključujući Aušvic, ali je kazao da je Štuthof bio najgori.

- Označili su me kao parazita. Svako ko nije mogao da radi bio je parazit. Ušao sam u vagon za stoku i, naravno, nisam znao da idemo za Aušvic i da će to biti poslednji put da vidim svog oca. Poljubio me je - prisetio se Josef, poreklom iz tadašnje Čehoslovačke.

Štuthof je bio poslednji koncentracioni logor koji su saveznici oslobodili 9. maja 1945, a tamo je bilo utamničeno oko 110.000 zatvorenika. Oko 63.000, uključujući 28.000 Jevreja, umrlo je usled prinudnog rada, gladi, bolesti, nemara i pogubljenja.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike