Hitler je ovom podmornicom pobegao u Argentinu? Pojavile se nove teorije o tajnom životu vođe nacista (VIDEO)

14.11.2022

08:11

0

Autor: N. Pavlović

Nakon što su analizirali snimke, stručnjaci smatraju da bi to zaista mogli biti ostaci nemačke podmornice

Hitler je ovom podmornicom pobegao u Argentinu? Pojavile se nove teorije o tajnom životu vođe nacista (VIDEO)
Hitler - Copyright Profimedia

Istraživači su nedaleko od obale Argentine pronašli podmornicu za koju se sumnja da je pripadala nacistima i da je možda bila namenjena bekstvu Adolfa Hitlera u Južnu Ameriku.

Istraživačka grupa "Eslabon Perdido" otkrila je olupinu plovila, dugog 80 metara, blizu Kekena, lučkog argentinskog grada.

Vođa projekta, Abel Basti, veruje da je u pitanju nacistička podmornica kojom je Hitler prokrijumčaren u Južnu Ameriku.

Nakon što su analizirali snimke, stručnjaci smatraju da bi to zaista mogli biti ostaci nemačke podmornice.

Fabio Biskoti, koji predvodi grupu za podvodna istraživanja pri Italijanskoj podvodnoj ligi, na snimcima je uočio nekoliko potencijalnih tragova.

Jedan od njih je bila žuta tablica, obeležena slovima S.

- Govoreći sa drugim istoričarima, otkrili smo da je ovaj font veoma sličan onome koje su Nemci koristili tokom Drugog svetskog rata - rekao je.

Žuta boja bi takođe mogla da ukazuje na podmornicu jer je nju lakše uočiti pod crvenim svetlom od drugih nijansi.

- Sama tablica je zlatno žuta. Na svakoj ovakvoj podmornici, svaki bitan predmet je zlatne boje jer je to prva i poslednja prirodna boja koja se može uočiti u tami uz crveno svetlo - dodao je.

Osim toga, veoma je zanimljiva lokacija pronađene olupine.

- Ukoliko govorimo o podmornicama, da, moguće je da je u pitanju nemačka. Ovu oblast su izbegavali britanski i američki ratni brodovi, kao i podmornice. Ako pričamo o kraju rata, maju 1945. godine, onda sigurno mislimo na nemačka plovila - objasnio je.

Na snimcima se može uočiti još nekoliko detalja poput potencijalnog periskopa, a veruje se da su pronađeni i ostaci osmatračkog tornja.

- Veoma je uništen i veoma, veoma ruiniran. Ali, na osnovu slika ja mogu da primetim nešto veoma zanimljivo, a to je deo tornja. Podmornica ima poseban dizajn, sličan uniformi SS, jedinstvena je. Ne možemo je pomešati sa britanskim brodovima, oni su veoma različiti. Dizajn je poprilično sličan nemačkim tornjevima, tako da to može biti jedan dokaz koji bi možda mogao da nas približi istini - rekao je Biskoti.

Prema njegovim rečima, čak i se i veličina plovila uklapa.

- Dimenzije se poklapaju sa podmoničarskim - rekao je.

Kontroverzne teorije

Ipak, Biskoti ne može da komentariše teorije da li je Hitler preživeo Drugi svetski rat. Napomenuo je da samo zaronom do mesta gde se nalazi olupina može da potvrdi svoju tezu da se zaista radi o nemačkom plovilu.

Sa druge strane, Basti je uveren da je Hitler pobegao u Argentinu o čemu je pisao u svojim knjigama.

- Ovo bi mogla da bude podmornica kojom je pobegao - uveren je.

Prema njegovoj teoriji, podmornica je razneta kako bi se zavarali Hitlerovi tragovi, a nekadašnji vođa Trećeg rajha je potom, navodno, živeo na ranču u Moromaru, nedaleko od Kekena.

Ranč su osnovali Ludvig Freude i Tilo Martens, a obojicu je američka vlada označila kao nemačke agente.

Profimedia
Jedan tip nemačke podmornice iz II svetskog rata

Prema jednoj lokalnoj legendi, policajac Luis Marioti je 1945. započeo istragu nakon vesti da je jedna podmornica pristala u tom kraju. Navodno, pratio je tragove kamiona od plaže do Moromara gde su mu ulazak sprečili muškarci naoružani automatskim puškama. Kada je nadležne upitao kako dalje da postupi, rekli su mu da zaboravi na čitavu stavr - makar tako priča kaže.

Deklasifikovani dokumenti FBI uključuju i jedno svedočenje iz 1945. u kojem se tvrdi da je Hitler dospeo podmornicom do Argentine, ali do poluostrva Valdes, koje se nalazi više od 400 kilometara južno od pronađene olupine.

U svakom slučaju, Bastijeve pretpostavke ostaju kontroverzne.

Nakon Drugog svetskog rata pojavile su se tvrdnje da se Hitler nije ubio u bunkeru 30. aprila 1945, pucavši u sebe, već da je uspeo da napusti Nemačku.

Prema pojedinim pričama, sa suprugom Evom Braun i dve ćerke se nastanio u Andima, a navodno je u Argentini živeo do 1962. kada je preminuo u 73. godini.

Profimedia
 

Ono što je sigurno jeste da je veliki broj visokorangiranih nacista pobegao iz Evrope za Argentinu gde su živeli pod lažnim identitetima i daleko od očiju javnosti.

Tome svedoče i povremena zanimjiva otkrića policije. Primera radi, 2017. je u predgrađu Buenos Ajresa u jednoj kući otkriven tajni prolaz. Vodio je do tajne prostorije u kojoj se nalazilo oko 75 nacističkih artefakata, uključujući i lupu koju je navodno koristio Hitler lično.

Svakako, to ne znači da je on u toj zemlji živeo, već da se u Argentini nalaze bogate kolekcije nacističkih "relikvija".

Među najpoznatijim nacistima koji su se nakon rata nastanili u Argentini, i tako izbegli suđenja za nezapamćene zločine, bili su zloglasni doktor Jozef Mengele, zvani Anđeo smrti i Adolf Ajhman, tvorac tzv. Konačnog rešenja, plana za istrebljenje Jevreja.

Argentina je pod vladavinom predsednika Huana Dominga Perona neko vreme imala blag stav prema nacistima, a moguće je da su mnoge pronađene artefakte oni sami doneli. Ipak, ima i stručnjaka koji smatraju da su nacisti bežali sa veoma malo prtljaga i da su nacističke predmete skupljali ljubitelji tog režima. 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike