Strašne ispovesti iz grada koji su okupirale bande: Otmice u jutarnjem špicu i silovanje kao oružje (VIDEO)

05.12.2022

20:18

0

Autor: N. Pavlović

Ukoliko na Haitiju pređete sa jedne teritorije na drugu, možda se više nikada nećete vratiti

Strašne ispovesti iz grada koji su okupirale bande: Otmice u jutarnjem špicu i silovanje kao oružje (VIDEO)
Nasilje je progutalo Haiti - Copyright AP Photo/Odelyn Joseph

U prestonici Haitija, Port-o-Prensu, ne možete videti granice, ali u svakom trenutku morate da znate gde se nalazite. Zapravo, život bi mogao da vam zavisi od toga.

Suparničke bande su preplavile grad, a kidnapovanja, silovanja i ubistva su česta. Svoju teritoriju obeležavaju krvlju. Ukoliko pređete sa jedne teritorije na drugu, možda se više nikada nećete vratiti.

Stanovnici sa sobom nose "mentalnu mapu" koja grad deli na zelenu, žutu i crvenu zonu. Zelena znači da u toj oblasti ne caruju bande, žuta da bi danas moglo biti bezbedno, ali ne i sutra, a u crvena područja se ne zalazi. Međutim, zelene oblasti se samo smanjuju.

Naoružane grupe kontrolišu i terorišu najmanje 60 odsto grada i njegovog okruženja. Okružile su Port-o-Prens, kontrolišu puteve i sve ulaze i izlaze. UN procenjuju da su bande od januara do juna ubile skoro 1.000 ljudi.

AP Photo/Odelyn Joseph
Policija na Haitiju

Port-o-Prens je smešten između zelenih brda i plavog mora Kariba, ali je obeležen vrućinama i nemarom. U određenim delovima zemlje, đubre je nagomilano do kolena, a šefa države nema jer je ubijen prošle godine. Parlament ne funkcioniše, a premijer Arijel Anri, koga podržavaju SAD, nije zvanično izabran niti je popularan u narodu.

Haiti je najsiromašnija zemlja na zapadnoj hemisferi, podložna i prirodnim i političkim katastrofama.

Skoro čitavoj populaciji od 4,7 miliona preti glad. Kolera se vratila. Ipak, smatra se da su opasne bande najveća kuga koja je pogodila ovu zemlju.

I kriminalci imaju svoju satnicu

Bande čak imaju i svoju satnicu. Jutarnji špic, od 6 do 9 sati ujutru, najpogodniji je za kidnapovanja. Mnogi ljudi su oteti na putu do posla, a drugi postaju mete u popodnevnom špicu - od 15 do 18 časova.

Osoblje jednog hotela u centru grada odnedavno tu i živi jer je veoma opasno da idu kući. Malo njih izlazi nakon što padne mrak. Menadžer je rekao da nikada ne napušta zgradu.

AP Photo/Odelyn Joseph
I protesti su česti

Otmice su rastuća industrija. Od januara do oktobra bilo je 1.107 prijavljenih slučajeva. Za pojedine bande, to je veliki izvor prihoda, a otkupi mogu ići od 200 do milion dolara. Većina otetih se vrate živi, ukoliko je otkup plaćen, ali su naterani da pate.

- Muškarce prebijaju i žigošu ih materijalima poput istopljene plastike. Žene se siluju. Ova situacija goni porodice da plaćaju otkupe. Ponekad kidnaperi telefonom zovu rođake devojaka tako da mogu da čuju čin silovanja - rekao je Gideon Žan iz Centra za analizu i istraživanje ljudskih prava na Haitiju.

Novinari BBC-ja su se vozili oklopnim vozilima koja su možda inače uobičajena za ratišta, ali su u Port-o-Prensu postala neophodna u cilju odbrane od kidnapera.

Bolnice su pune pacijenata upucanih vatrenim oružjem, a mnoge su pogodili zalutali meci. Klodet je izgubila levu nogu i kaže da sada neće moći da nađe muža. Pored nje je ležala Lelijan (15) koja je upucana u stomak.

- Moja mama i ja smo izašle da nešto pojedemo. Dok smo naručivale, nešto sam osetila. Tada sam pala i vrištala u agoniji. Nisam mislila da ću preživeti. Obično čujem pucnjavu daleko od moje kuće, ali tog dana su se vozili blizu - opisala je.

Čak i bivši predsednik, Žovenel Moiz, nije bio siguran u svom domu. Podsetimo, naoružani napadači su upali u njegovu rezidenciju u julu 2021. Policija je okrivila kolumbijske plaćenike, a oko 20 njih je uhapšeno. Godinu dana kasnije nikome nije suđeno, a slučaj je trenutno u rukama petog sudije.

Zločini bez kazne

Bogati biznismeni su takođe povezani sa bandama.

- Uvek je bilo veza između političara i nekih bandi, uglavnom u siromašnim naseljima. Međutim, od izbora 2011. su se te veze institucionalizovale. Bande se koriste da bi stvarale političko nasilje - rekao je Džejms Bojard, bezbednosni stručnjak i profesor međunarodnih odnosa na Državnom univerzitetu u Haitiju.

Procenjuje se da širom zemlje ima oko 200 naoružanih grupa, a više od polovine ih je u prestonici.

Ukoliko je neki član bande uhapšen, veoma brzo može biti pušten na slobodu posle samo jednog poziva ili uz pomoć oružja. Kriminala ima dosta, ali ne i kažnjavanja.

- Nema krivičnog gonjenja. Sudije ne žele da rade na ovim slučajevima. Plaćaju ih bande, a pojedini policajci služe kao podrška kriminalcima, daju im oklopna vozila i suzavac - rekla je Mari Rosi Dusena iz Nacionalne mreže za odbranu ljudskih prava.

Aktivista Gideon Žan je naglasio da su pojedini policajci i sami članovi bandi.

- Znamo da su vozila sa policijskim tablicama korišćena za otmice. Da li je policija kao institucija umešana, to ne znamo - rekao je.

Njihova umešanost nije misterija - policajci zarađuju oko 300 dolara mesečno, a dosta ih živi u naseljima pod kontrolom bandi. Za mnoge je to možda način za preživljavanje, a ne izbor.

Ispovest jednog muža

Jedan muškarac u tridesetim godinama opisao je šta je sa suprugom doživeo pre nekoliko meseci.

Njihovo naselje kontroliše jedna banda, a suparnici su došli da počine pokolj.

- Rekao sam sebi da nam je pucnjava preblizu i da treba da pokušamo da pobegnemo. Ali, već su upali u naselje. Vratio sam se unutra sa ženom. Tresao sam se od straha, nisam znao šta da radim. Oni uglavnom ubijaju mlađe muškarce. Žena me je sakrila ispod kreveta i pokrila me hrpom odeće. Moj nečak se krio u ormanu - prisetio se.

Nekoliko napadača je upalo u kuću, udarili su njegovu ženu, a onda su tražili informacije o lokalnim banditima. Kada je nećak pokušao da pobegne, ubili su ga. Muž je ostao da se krije.

- Želeo sam da pobegnem, želeo sam da plačem. Ono što me najviše boli je, dok sam bio ispod kreveta, nisam video, ali sam čuo kako siluju moju ženu. Ležao sam ispod kreveta, a nisam smeo ništa da kažem - rekao je.

AP Photo/Rodrigo Abd, File
Članovi bande G9

Nakon toga, kuća im je spaljena i pobegli su u odvojenim pravcima. I dalje žive odvojeno, kod prijatelja ili rođaka, ali se nadaju da će ponovo moći da izgrade dom sa svojim detetom.

Kako je rekao, ostali su ožiljci koji paraju dušu i telo. Njegova žena je trudna, ali se ne zna ko je otac. Uprkos svemu, muž je rekao da će prihvatiti dete i dati mu svoje ime.

- Ono što sam ja doživeo je ništa. Bila je jedna žena koja je imala sina jedinca. Pred njom su mu presekli vrat, a on uopšte nije bio u bandi - rekao je.

Ovaj bračni par je čak izgubio i ljubav prema svojoj zemlji.

- Haiti je izbrisan iz naših srca. prvom prilikom ćemo otići odavde - poručio je muškarac plačući.

Bande silovanje koriste kao oružje, a ciljaju žene koje žive na teritorijama suparničkih grupa.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike