Ubijen Amerikanac, plaćenik Ukrajine u Legiji stranaca, Bajden se oglasio povodom potencijalnog sastanka sa Putinom

07.11.2022

06:16 >> 23:32

0

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Ubijen Amerikanac, plaćenik Ukrajine u Legiji stranaca, Bajden se oglasio povodom potencijalnog sastanka sa Putinom
Ilustracija - Copyright AP Photo/Andrew Kravchenko/Khalil Hamra/Sam Mednick/Efrem Lukatsky

U toku je 257. dan sukoba u Ukrajini.

Traje ofanziva ruske vojske na istočnom i južnom frontu.

Ruska vojna uprava u Hersonu proširuje zonu evakuacije civila, Pentagon je nastavio da šalje vojnu pomoć Ukrajini, sirene za vazdušnu opasnost odjekivale su širom zemlje, a Belorusija i Rusija formirale su zajedničku grupu satelita koji će se koristiti i u vojne svrhe.

Zemlje Grupe sedam (G7) i Australija dogovorile su se da odrede fiksnu cenu za rusku naftu umesto promenljive stope vezane za indeks cena nafte, kao i da nastave da šalju pomoć Ukrajini.

Najvažnije činjenice

U toku je 257. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- EU razmatrala da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

00.31 - Izvor: Saliven učestvovao u poverljivima razgovorima sa Rusijom

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost DŽejk Saliven učestvovao je u poverljivim razgovorima sa visokim ruskim zvaničnicima koji imaju za cilj da smanje rizik od šireg rata oko Ukrajine, izjavio je danas izvor upoznat sa razgovorima.

Izvor koji je tražio da ne bude imenovan, rekao je da su razgovori koji se vode poslednjih meseci i dalje u toku, preneo je Rojters.

23.31 - Ukrajinske snage trpe velike gubitke i napuštaju položaje kod Artjomovska (Bahmuta)

On se nalazi pod kontrolom Kijeva, saopštio je novinarima zarobljeni ukrajinski iz 53. Posebne mehanizovane brigade vojnik Pavel Tkačuk.

Čovek je rekao da je neposredno pre zarobljavanja bilo stalnih „granatiranja i pucnjave”, usled čega su mnogi poginuli i povređeni. Prema njegovim rečima, ukrajinske snage bezbednosti držale su položaje u blizini sela Opitno. Nakon granatiranja, ruski vojnici su ušli u grad. Tada je grupa Tkačuka i bila zarobljena.

- Moral je bio prilično nizak. Malo ljudi je htelo da ostane na pozicijama, čak i „starim“ (ukrajinskim vojnicima), koji su tu bili nekoliko meseci, bilo je dosta svega. Novi koji su videli ova granatiranja, stalne okršaje, takođe nisu hteli da se žrtvuju i tu ostanu - rekao je ratni zarobljenik.

22.11 - Bajden ne planira sastanak s Putinom

Predsednik SAD Džozef Bajden ne planira sastanak sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom na marginama samita G20 koji će se održati 15-16. novembra na Baliju, saopštila je Bela kuća.

"Predsednik je jasno dao na znanje da nema takvu nameru", saopštila portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer.

Po njenim rečima, SAD žele da Ukrajina učestvuje na ovom samitu, ako Rusija tamo bude imala svog predstavnika.

AP Photo/Craig Ruttle
Džo Bajden, predsednik SAD

20.54 - Poginuo Amerikanac, plaćenik Legije stranaca u Ukrajini

Američki državljanin Timoti Grifin, koji je došao da se bori kao plaćenik Legije stranaca u Ukrajini, poginuo je tokom borbi, javila je televizija En-Bi-Si, pozivajući se na izvore.

Oni su odbili da daju više detalja, uključujući starost preminulog. Samo se ukazuje da je u Ukrajinu došao iz države Njujork.

Ovim je Grifin postao šesti Amerikanac za čiju smrt se u ovom trenutku zna, objašnjava kanal.

19.21 - Teška situacija sa snabdevanjem u Ukrajini

Situacija sa snabdevanjem električnom energijom u Ukrajini je teška, posebno u severnim i centralnim regionima, rekao je predsednik uprave nacionalne energetske kompanije "Ukrenergo" Vladimir Kudricki.

- Pet intenzivnih raketnih napada i mnoštvo manjih nije prošlo nezapaženo za naš energetski sistem. Remontni timovi rade 24/7 kako bi se likvidirali kvarovi. Situacija je najteža u Kijevskoj i Harkovskoj oblasti - rekao je Kudricki ukrajinskim medijima.

Prema njegovim rečima, u ovim regionima fali više od hiljadu megavata, zbog čega su uvedene restrikcije.

- Potrošači u ovim regionima moraju da izdrže nekoliko dana, pod uslovom da nema granatiranja, kako bi došlo do opipljivih poboljšanja za naše potrošače, da bi rasporedi isključivanja bili udobniji - dodao je Kudricki.

18.24 - Putin zamolio Rudenjog da sumira iskustvo Tverske oblasti u podršci mobilisanim

Tokom razgovora sa gubernatorom Tverske oblasti Igorom Rudenjom, ruski predsednik Vladimir Putin je obećao da će lično razgovarati sa Rusima o pitanjima podrške mobilisanim.

Šef regiona je na radnom sastanku sa predsendikom, između ostalog, govorio i o isplatama mobilisanim. Predsednik je tome posvetio posebnu pažnju i napomenuo da je potrebna direktna komunicirati sa ljudima na ovu temu.

- Svakako ću se i ja sresti sa ljudima i o tome razgovarati, kako bih čuo njih, kako bih dobio povratnu informaciju - rekao je on.

Putin je takođe zamolio Rudenjog da sumira iskustvo Tverske oblasti u podršci mobilisanim. Pored toga, naglasio je da je važno prikupiti "niz materijala i pitanja koja treba rešiti", kao i da se iznesu predlozi u vezi sa tim. 

Gubernator je u odgovoru uverio da će svi nalozi biti ispunjeni.

16.25 - Putin: U specijalnoj operaciji je 80.000 mobilisanih

U zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini nalazi se oko 80.000 mobilisanih, od kojih oko 50.000 učestvuje u borbenim dejstvima, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa guvernerom Igorom Rudenjom tokom posete Tverskoj oblasti.

Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

16.06 - Ukrajina: Vlada nacionalizuje strateški važne kompanije

Ukrajinski poslanik i zamenik predsednika Odbora za finansije, poreze i carine Jaroslav Železnjak izjavio je danas da je Ukrajina nacionalizovala privatni udeo u pet strateški vaznih kompanija za potrebe države u ratnom stanju.

Železnjak je objavio dokument koji sugeriše da su u pitanju kompanije proizvođač motora "Motor Sić", energetske kompanije Ukrnafta i Ukrtatnafta, prozvođač vozila "AvtoKrAZ" kao i proizvođač transformatora "Zaporižtransformator".

15.55 - Vidodo smatra da Putin neće učestvovati na samitu G20

Predsednik Indonezije Džoko Vidodo smatra da ruski predsednik Vladimir Putin neće prisustvovati samitu Grupe 20 (G20), koji će biti održan 15. i 16. novembra na Baliju.

Vidodo je za Fajnenšal tajms rekao da ima "jak osećaj" da Putin neće učestvovati na samitu.

On je naglasio da je Rusija i dalje pozvana na samit i poručio da se Džakarta nada da će moći da učestvuje u olakšavanju dijaloga između Moskve i Kijeva.

15.50 - Lukašenko: Evropski lideri su ludaci, samo raspiruju vatru

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izrazio je uverenje da građani evropskih zemalja žele da žive u miru, ali vlasti u tim zemljama nisu u stanju da "ugase vatru u sopstvenom domu".

Profimedia
 

15.34 - Završena evakuacija Hersona

Danas je iz Hersona isplovio poslednji trajekt sa evakuisanim stanovnicima. Svi koji su želeli da pređu na levu obalu, ali nisu uspeli, treba to da učine sami, izjavio je zamenik šefa administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

On je istakao da povratak na desnu obalu nije moguć.

Stremousov je dodao da sada počinje veoma teška faza za grad i pozvao da se po svaku cenu spasavaju životi.

AP Photo, File
 

13.46 Berlin: Kijev treba samostalno da odluči da li će pregovarati sa Rusijom

13.08 - PVO sistemi NASAM i Aspide stigli u Ukrajinu

Ukrajina je primila prvu isporuku sistema za protivvazdušnu odbranu NASAMS i protivvazdušnog raketnog sistema Aspide, saopštio je danas ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov.

- Ovo oružje će značajno ojačati ukrajinsku vojsku i učiniti naše nebo bezbednijim" - naveo je Reznikov na Tviteru.

On je dodao da će Kijev nastaviti da obara "neprijateljske mete" i zahvalio ukrajinskim partnerima - Norveškoj, Španiji i SAD, prenosi Ukrinform.

13.06 - Finska: Neće biti nuklearnog oružja na našoj teritoriji

Finska ne planira da rasporedi nuklearno naoružanje na svojoj teritoriji posle ulaska u NATO, rekao je predsednik Sauli Ninisto.

Finski predsednik je tom prilikom dodao da je "nuklearno oružje integralni deo NATO snaga odvraćanja", ali da je ono "sredstvo prevencije, ne cilj sam po sebi".

Ministar spoljnih poslova Finske, Peka Havista, ranije je takođe rekao da Finska nema nameru da rasporedi nuklearno naoružanje na svojoj teritoriji kada postane NATO članica.

12.58 - Restrikcije u Kijevu

U Kijevskoj oblasti uvedene su vanredne restrikcije struje, situacija u energetskom sistemu je napeta, saopštila je pres služba Kijevskog gradskog saveta.

AP Photo/Andrew Kravchenko
 

12.43 - Delovi Hersona ponovo imaju struju

Snabdevanje strujom i vodom u Hersonu, prekinuto zbog ukrajinske diverzije 6. novembra, delimično je obnovljeno, saopštila je regionalna administracija.

12.38 - Peskov odbio da komentariše navodne razgovore SAD i Rusije

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije želeo da komentariše navode Volstrit džurnala da je Vašington vodio poverljive razgovore sa najvišim ruskim zvaničnicima o izbegavanju dalje eskalacije rata u Ukrajini.

- Nemamo šta da kažemo povodom tih navoda. Još jednom ponavljam da postoje neki istiniti izveštaji, ali uglavnom je sve čista spekulacija - rekao je Peskov na konferenciji za štampu i savetovao novinare da za komentar kontaktiraju Belu kuću ili Volstrit džurnal.

10.48 - Zaporoška oblast prelazi sa grivne na rublje od 1. januara

Dvovalutna zona u Zaporoškoj oblasti prestaće da funkcioniše od 1. januara 2023. godine, jedina zvanična valuta biće ruska rublja, izjavio je član glavnog saveta uprave Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

10.45 - Proglašena vazdušna opasnost u nekoliko oblasti Ukrajine

10.32Medvedev: Ukrajina bi sa đavolskim zadovoljstvom upotrebila nuklearno oružje protiv nas

Yekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

8.24 - Funkcioner SPD: Na listi sam terorista Ukrajine; Kijev negira

Nemačko-ukrajinski odnosi ponovo su poljuljani posle izjave šef frakcije vladajuće Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) u nemačkom Bundestagu, Rolfa Mićeniha, da se nalazi na "listi terorista" ukrajinske vlade.

Mićenih je na sednici konventa rekao da je na toj listi zato što se zalaže za primirje, i da, ako je to kriterijum, na listu treba staviti i generalnog sekretara UN Antonia Gutereša.

7.35 - DNR: Gori zgrada železničke uprave nakon napada Ukrajine

U zgradi železničke uprave u Donjecku izbio je požar nakon što su je granatirale ukrajinske oružane snage, saopštilo je predstavništvo separatističke Donjecke Narodne Republike.

Centralni deo zgrade je oštećen, prenosi TAS S sa lica mesta.

Šest projektila kalibra 155 mm ispaljeno je noćas na centar Donjecka, a čulo se pet eksplozija.
 

7.22 - Ukrajina: Ruske snage vode ofanzivne operacije na tri pravca

Ruske snage vode ofanzivne operacije na pravcu Bahmuta, Avdijevke i Novopavlivke, saopštio je jutros Generaštab Oružanih snaga Ukrajine.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

Ruske snage su tokom proteklog dana izvele četiri raketna i 24 napada iz vazduha, kao i više od 55 napada višecevnim raketnim sistemima, prenosi Ukrinform.

Na udaru ruskih snaga bile su oblasti 30 naselja Zaporoške, Donjecke, Luganske, Nikolajevske, Sumske i Hersonske oblasti, dodaje agencija.
 

7.10 - Rusi izveli napad na prugu

Gubernator Sumske oblasne administracije (pod kontrolom Kijeva) Dmitrij Živicki rekao je da su Oružane snage Rusije izvele napad na železničku prugu koja spaja gradove Sumi i Konotop.

7.00 -  Restrikcije struje u sedam oblasti

U Kijevu, Kijevskoj, Černigovskoj, Čerkaskoj, Žitomirskoj, Sumskoj, Harkovskoj i Poltavskoj oblasti će u ponedeljak biti restrikcije struje, saopštila je nacionalna energetska kompanija "Ukrenergo".

- U tim regionima mreža je pretrpela najveću štetu. Za stabilan i uravnotežen rad energetskog sistema potrebno je smanjiti potrošnju za 30 odsto - navodi se u saopštenju kompanije na telegram kanalu.

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike