Evropa rizikuje da od Ukrajine napravi novi Avganistan: Američki ekonomista poručio da pod hitno treba promeniti stav prema Rusiji

05.11.2022

20:00

0

Autor: 24sedam

Evropa je, prema rečima Džefrija Saksa, bila šampion diplomatije, ali je sada preuzela isključivo američku liniju vođenja politike

Evropa rizikuje da od Ukrajine napravi novi Avganistan: Američki ekonomista poručio da pod hitno treba promeniti stav prema Rusiji
Džefri Saks - Copyright Photo by Evan Agostini/Invision/AP

Evropa rizikuje da u svojim granicama dobije „novi Avganistan“ u vidu Ukrajine ukoliko ne promeni svoju politiku prema Rusiji i ne vrati se za pregovarački sto, izjavio je američki ekonomista Džefri Saks.

Evropa je, prema njegovim rečima, bila šampion diplomatije, ali je sada preuzela isključivo američku liniju vođenja politike koja glasi: „Moramo pobediti Putina i ne vodimo nikakve pregovore“.

- Takav pristup je veoma opasan za Evropsku uniju jer je ona na prvoj liniji udara, samim tim može mnogo da strada od toga - kazao je Saks u intervjuu za portugalsku televiziju „RTP“.

Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias
 

Takođe je rekao i da su Amerika i Evropa spremni da pregovaraju sa Rusijom, moguće bi bilo i pronaći rešenje za ukrajinski konflikt, ali je Brisel odlučio da se vodi politikom Vašingtona a ne razumom.

Saks je kazao i da će Amerika pretvoriti Ukrajinu u „novi Avganistan“ i ostaviti je u ruševinama jer je to - američki stil.

- Još pred sam početak konflikta govorio sam da ukoliko SAD nastave da vode politiku u ovom stilu, Ukrajina će se pretvoriti u novi Avganistan. Mi smo toliko voleli taj Avganistan da smo ga na kraju uništili. To je američki stil - zaključio je Saks.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike