Sedmica u svetu: Napad na slavnog pisca, Trampove muke sa FBI i misterija krimske eksplozije

14.08.2022

19:16

0

Autor: 24sedam

Policija je jurila za potencijalnim serijskim ubicom, Seul je bio potopljen u udaru jakih kiša, a na Kubi se dogodila velika havarija

Sedmica u svetu: Napad na slavnog pisca, Trampove muke sa FBI i misterija krimske eksplozije
nedelja svet - Copyright 24sedam/Profimedia/AP Photo

Nedelju za nama (8-14. avgusta) obeležio je napad na poznatog pisca Salmana Ruždija u Njujorku, racija FBI na posedu Donalda Trampa na Floridi, prvi govor sestre severnokorejskog lidera, ali i nastavak sukoba u Ukrajini i Izraelu.

Primirje ili zaoštravanje situacije?

Posle prošlonedeljnih sukoba, Izrael je saopštio da je sklopio primirje sa grupom Islamski džihad, ali je pojasnio da nisu pristali na razmenu zatvorenika. Ipak, mira nema u tom području jer je danas najmanje sedam ljudi ranjeno u terorističkom napadu u Jerusalimu.

AP Photo/Hatem Moussa
 

Sa druge strane, i dalje su se osećale posledice posete američke političarke Nensi Pelosi Tajvanu zbog čega je Kina pokrenula velike vone vežbe.  

Oko 20 kineskih i tajvanskih ratnih brodova približilo se u utorak središnjoj liniji Tajvanskog moreuza. Dan kasnije, kineska vojska je saopštila da je posle gotovo nedelju dana uspešno završila različite vojne zadatke oko Tajvana, ali da nastavlja pomno da prati situaciju u Tajvanskom moreuzu.

Eksplozija na Krimu

Krim, ostrvo koje je Rusija anektirala 2014. godine, potresla je serija eksplozija u kojima je stradala jedna žena, a povređeno je 13 ljudi. Iako je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da nije bilo „vatrenog udara" na aerodrom, ukrajinske snage su se ubrzo "pohvalile" da stoje iza napada. Kako su naveli, devet ruskih ratnih aviona uništeno je u utorak.

Američka kompanija Planet Labs pokazala je na satelitskim snimcima da su avioni oštećeni što bi moglo da ukaže na mogućnost ciljanog napada.

Snimke je privatni satelitski operator Planet Labs napravio 9. avgusta oko osam ujutru, verovatno četiri sata pre napada, kao i sutradan, 10. avgusta oko 17 časova.

Zelenski hoće da zabrani ceo narod

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski pozvao je zapadne zemlje da zabrane ulazak svim Rusima na godinu dana kako bi sprečili Rusiju da anektira još ukrajinske teritorije. Zelenski je u intervjuu za Vašington post ocenio da su najvažnije sankcije zatvaranje granica jer "Rusi oduzimaju tudu zemlju“.

Izjave ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog o tome da celokupno rusko stanovništvo smatra odgovornim zvuče kao ideje Adolfa Hitlera, reagovao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Međutim, predlogu Zelenskog se povinovala Estonija čija je premijerka istakla da je "poseta Evropi privilegija."

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

Preturali po Melanijinoj garderobi

FBI je upao u kuću Donalda Trampa na Floridi pod izgovorom da je po završetku mandata u Beloj kući odneo veliku količinu materijala. Među tim dokumentima se, navodno, nalaze i pisma od severnokorejskog vođe Kim Džong-una, pa čak i jedna salveta za koktele. Tramp je naveo da su mu obili i sef, ali i preturali po garderobi njegove supruge Melanije.

Potom se bivši predsednik SAD pozvao na Peti amandman Ustava i odbio da odgovara na pitanja tokom svedočenja u građanskoj istrazi u Njujorku. Istrage se vode o poslovima porodične kompanije, a njujorški državni tužilac Leticija Džejms ispituje da li je Trampova organizacija "naduvala" vrednost nekretnina.

AP Photo/Wilfredo Lee
 

Vašington post je objavio da je FBI tražio poverljiva dokumenta povezana sa nuklearnim oružjem.

Uhapšen jedan od "Bitlsa Islamske države"

Britanac Ejn Dejvis (38), osumnjičen da je bio pripadnik jedinice Islamske države koja je mučila i obezglavljivala zapadnjačke zatvorenike, uhapšen je u Britaniji po optužnici za terorizam.

Dejvis, poznat i kao četvrti član tzv. "Bitlsa Islamske države", odveden je u pritvor kada je sleteo na aerodrom Luton, severno od Londona. Deportovan je iz Turske, a britanska vlada tek treba zvanično da objavi optužnicu protiv njega.

Profimedia
 

Od ovih "Bitlsa" strahovao je ceo svet: Zloglasna grupa džihadista sekla glave, a sada će jednog od njih konačno stići kazna (VIDEO)

Vatreni govor Kim Jo Džong

Severnokorejski lider Kim Džong Un pobednosno je proglasio da se njegova zemlja izborila sa koronavirusom, a njegova sestra Kim Jo Džong prvi put je održala govor pred zvaničnicima u Pjongjangu.

Održao je Nacionalni sastanak o odgovoru na pandemiju koronavirusa, a kada je Kim Jo Džong otkrila da je i sam vođa bolovao od virusne groznice, kamere su prikazale kako suze liju na licima okupljenih.

Osim toga, Kimova sestra je optužila Seul za "ubacivanje" zaraze u njihovu zemlju zbog čega je zapretila "smrtonosnom odmazdom".

Evropa na udaru suše

Nakon vesti da je presušuje reka Po u Italiji ili da se izvor Temze pomerio za 8 kilometara, nastavljaju se zabrinjavajuće vesti koje govore o obimu suše koja je zahvatila mnoge evropske države. Vodostaj italijanske reke Po toliko je nizak da je otkrivena bomba iz Drugog svetskog rata. Ostaci potopljenog sela ponovo su se pojavili nakon što je trenutni toplotni talas spustio nivo vode u rezervoaru u Jorkširu. 

AP Photo/Antonio Calanni
Jezero Garda

Klimatske promene jasno su vidljive i u Austriji gde su ovih dana, usled duge suše, mnoga jezera gotovo "nestala". Sve više jezera, posebno na istoku Austrije, presušuje.

Takođe, vodostaj najvećeg italijanskog Garda nikad nije bio toliko nizak, a posetioce ovih dana dočekuje kamenje koje je nekada bilo uveliko pod vodom.

Francuska: Zaustavljeno širenje požara u regionu Žirond

Dečak (10) namerno zapalio drveće, izazvao požar u Grčkoj: Prilikom ispitivanja dao bizaran izgovor za svoje ponašanje!

Srbin sa Tasosa za 24sedam: Grci se čitavu noć borili sa požarom, helikopteri nastavljaju da preleću ostrvo (FOTO)

Salman Ruždi izboden

Pisac Salman Ruždi, kome godinama prete smrću nakon što je napisao "Satanske stihove", napadnut je na bini u državi Njujork. Muškarac Hadi Matar istrčao je na scenu u Čautakva institutu i počeo da bode Ruždija. Zadobio je nekoliko uboda nožem, uključujući jedan na desnoj strani vrata, a jedno vreme je bio priključen na respirator. Kako su lekari naveli u subotu, pisac je mogao da govori nakon skidanja sa respiratora.

Profimedia
 

Matar se izjasnio pred sudom da nije kriv za napad i pokušaj ubistva. Međutim, tužilac je ocenio da je u pitanju "unapred planirani" zločin sa predumišljajem.

Tanjug/AP Photo/Gene J. Puskar
 

Matar optužen za pokušaj ubistva i napad: Ruždi ne može da govori i mogao bi da izgubi jedno oko

Kako je slavni Salman Ruždi godinama živeo u senci fatve: Menjao identitete, a jedan rastanak mu je posebno teško pao

O čemu je pisao Salman Ruždi u knjizi koja mu je život pretvorila u pakao: Smrtna presuda zbog „Satanskih stihova“

 

Proteklu nedelju obeležili su i ovi događaji: 

Seul doneo revolucionarnu odluku nakon istorijskih poplava: Ovakvi stanovi više neće biti dozvoljeni (VIDEO)

Uhapšen muškarac koji je ubio četiri muslimana u Albukerkiju: Policija na ova pitanja još nema odgovore (VIDEO)

Ogromna havarija na Kubi: Zapalio se i treći rezervoar sa naftom, vatra se širi "kao olimpijski plamen" (VIDEO)

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike