Seul doneo revolucionarnu odluku nakon istorijskih poplava: Ovakvi stanovi više neće biti dozvoljeni (VIDEO)

11.08.2022

14:23

0

Autor: N. Pavlović

Smrt tri žene je sve promenila

Seul doneo revolucionarnu odluku nakon istorijskih poplava: Ovakvi stanovi više neće biti dozvoljeni (VIDEO)
seul - Copyright AP Photo/Ahn Young-joon

Seul će postepeno zabraniti polupodrumske stanove nakon što su dve žene i jedna tinejdžerka stradale u poplavama koje su ove nedelje pogodile Južnu Koreju.

Naime, južnokorejska prestonica je poznata po stanovima koji se delimično nalaze pod zemljom tj. u podrumu, kakvi su se mogli videti i u nagrađivanom filmu "Parazit". Obično se iznajmljuju ljudima sa malim primanjima.

Grad je odlučio da više neće davati dozvole za gradnju ovakvih stanova i da će postepeno preuređivati već postojeće objekte.

Profimedia
Ovde su živele tri žene koje su se udavile

Odluka je doneta nakon što je Seul pogodila najjača kiša u poslednjih 80 godina. Najmanje 11 ljudi je poginulo, a ima i nestalih. U ponedeljak su dve sestre, stare oko 40 godina, i jedna tinejdžerka (13) pronađene mrtve u poplavljenom podrumskom stanu.

Navodno su tražile pomoć dok im se kuća punila vodom, ali spasioci nisu mogli da dođu do njih na vreme.

Tragedija je bacila svetlo na nejednakosti u društvu i na opasnosti življenja u podrumskim stanovima koji su poznati po niskim kirijama, ali i užasnim životnim uslovima.

Zvaničnici su istakli da će se Grad konsultovati sa vladom kako bi se izmenio zakon o gradnji ne bi li se kompletno zaustavilo korišćenje podrumskih stanova.

Vlasnici imaju 20 godina da takve stanove pretvore u prostorije koje nisu namenjene stanovanju, poput magacina ili parkinga.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike