Napadač na Salmana Ruždija negirao krivicu: Tužilac ukazao da je Matar smišljeno preduzeo korake da naudi piscu (FOTO)

13.08.2022

21:35

0

"Ovo je bio ciljani, ničim izazvan, unapred planirani napad na gospodina Ruždija"

Napadač na Salmana Ruždija negirao krivicu: Tužilac  ukazao da je Matar smišljeno preduzeo korake da naudi piscu (FOTO)
Tan2022-8-13_214030836_6 - Copyright Tanjug/AP Photo/Mohammed Zaatari

Čovek optužen za napad nožem na svetski poznatog pisca Salmana Ruždija izjasnio se danas pred sudom da nije kriv za napad i pokušaj ubistva.

Međutim, tužilac je ocenio da je u pitanju "unapred planirani" zločin sa predumišljajem, zbog kojeg je autor "Satanskih stihova" ostao u bolnici sa teškim povredama, prenosi AP.

Sudija nije pristala na kauciju za privremeno puštanje na slobodu nakon što joj je okružni tužilac Džejson Šmit ukazao da je Matar smišljeno preduzeo korake da namerno naudi Ruždiju jer je unapred obezbedio propusnicu za događaj na kome je proslavljeni autor govorio i stigao dan ranije u Njujork sa lažnom ličnom kartom.

Ovo je bio ciljani, ničim izazvan, unapred planirani napad na gospodina Ruždija, rekao je tužilac Šmit.

 

Bajden šokiran napadom na Salmana Ruždija

Američki predsednik Džozef Bajden saopštio je danas da su on i njegova supruga Džil "šokirani" zbog napada na pisca Salmana Ruždija.

AP Photo/Patrick Semansky, File
 

 

Bajden je poručio da Ruždi sa svojim uvidom u čovečanstvo, neuporedivim osećajem za pripovedanjem, i odbijanjem da bude zastrašen ili ućutkan predstavlja simbol suštinskih, univerzalnih ideja.

"Istina. Hrabrost. Otpor. Sposobnost da deli ideje bez straha. To su temeljni stubovi svakog slobodnog i otvorenog društva", naveo je Bajden u saopštenju, prenosi AP.

Ruždi je juče napadnut na bini tokom javne tribine u Njujorku, a osumnjičeni Hadi Matar koji ga je više puta ubo u vrat i stomakzbog čega je optužen za napad i pokušaj ubistva, preneo je ranije Rojters.

U izveštaju Bi Bi Sija se navodi da je Ruždijev agent Endru Vajli izjavio da "vesti nisu dobre" i da je pisac posle operacije stavljen na respirator.

- Salman će verovatno izgubiti jedno oko, nervi u ruci su mu prekinuti, a jetra mu je izbodena i oštećena" rekao je Vajli.

Advokat napadača Hadija Matara (24) se izjasnio o krivici u ime svog klijenta, a optuženi se na sudu pojavio u crno-belom kombinezonu sa belom maskom za lice i s lisicama na rukama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike