Suša spustila nivo jezera: Pojavio se most star vekovima, u vodi koja je skrivala i leš (FOTO/VIDEO)

13.08.2022

10:12

0

Godine 1956. stvoren je rezervoar za snabdevanje Vejkfilda vodom

Suša spustila nivo jezera: Pojavio se most star vekovima, u vodi koja je skrivala i leš (FOTO/VIDEO)
profimedia-0711239103 - Copyright Profimedia

Ostaci potopljenog sela ponovo su se pojavili nakon što je trenutni toplotni talas spustio nivo vode u rezervoaru u Jorkširu

Povlačenje vode otkrilo je i vekovima star most za tovarne konje,koji  potiče iz vremena vikinške okupacije Britanije u srednjem veku. 

Godine 1956. stvoren je rezervoar za snabdevanje Vejkfilda vodom. Ovaj rezervoar je u vlasništvu kompanije Jorkšir Vater – koja je jutros najavila zabranu upotrebe vode za navodnjavanje jer se voda povukla dovoljno daleko da otkrije drevni most.

.

 

 

Prema Jorkšir Postu, selo takođe ima prilično jezivu istoriju. Davne 1989. godine na koritu akumulacije tokom suše pronađeno je telo čoveka sa prostrelnom ranom na glavi. Bio je ubijen krampom.

Istražitelji su identifikovali čoveka kao 23-godišnjeg Lorensa Vinstanlija, koji je poslednji put viđen kako izlazi iz paba u Oldhamu. Njegovo ubistvo nikada nije rešeno. Te godine vodostaji su bili 12 metara niži od normalnog.

Danas, Jorkšir Vater kaže da su nivoi rezervoara pali ispod 50 posto i da uvodi svoju prvu zabranu creva za navodnjavanje za 27 godina. To će biti prva zabrana upotrebe creva za kompaniju u 27 godina, a oni koji su uhvaćeni da je krše rizikuju kaznu do 1.000 funti.

- Vruće, suvo vreme znači da reke Jorkšira ponestaju i da su naši rezervoari oko 20 odsto niži nego što bismo očekivali za ovo doba godine - rekao je direktor vodoprivrede Jorkšir Vater-a Nil Devis.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike