Horor u Njujorku! Pisac Salman Ruždi izboden na sceni (FOTO/VIDEO)

12.08.2022

15:31 >> 16:11

0

Autor: 24sedam

Jedna osoba istrčala je na scenu u Čautakva institutu i počela da udara ili bode Ruždija na sceni

Horor u Njujorku! Pisac Salman Ruždi izboden na sceni (FOTO/VIDEO)
profimedia-0352934738 - Copyright Salman Ruždi/Foto: Profimedia

Pisac Salman Ruždi, kome godinama prete smrću nakon što je napisao "Satanske stihove", napadnut je na bini u državi Njujork.

Jedna osoba istrčala je na scenu u Čautakva institutu i počela da udara ili bode Ruždija na sceni, objavio je AP.

Ruždi je pao na pod, a prisutni su uhvatili napadača.  Trenutno nije poznato u kakvom je stanju Ruždi.

Pisac je prisustvovao diskusiji o Sjedinjenim Državama kao azilu za pisce i druge umetnike u egzilu i kao domu za slobodu kreativnog izražavanja.

 


 

Ruždi je ranije dobijao pretnje smrću zbog svog pisanja, a njegova knjiga Satanistički stihovi izazvala je proteste 1988.

Pakistan je zabranio knjigu, a njemu je iranski ajatolah Homeini u februaru 1989. izdao fetvu – smrtnu kaznu.

Homeini je pozvao na smrt Ruždija i njegovih izdavača, a takođe je pozvao muslimane da na njega ukažu one koji bi mogli da ga ubiju ako ne mogu sami.

Biografija čuvenog pisca

Salman Ruždi je rođen u muslimanskoj porodici srednje klase u Bombaju (današnji Mumbaj). Kao jedini sin uglednog poslovnog čoveka i učiteljice školovao se najpre u Bombaju, a potom u Engleskoj na Kraljevskom koledžu u Kembridžu, gde je diplomirao na odseku za istoriju 1968. godine. Za vreme rata između Indije i Pakistana, njegova porodica se seli u Pakistan. Po završetku studija jedno vreme radi na televiziji u Pakistanu, a zatim odlazi u London, gde se bavi glumom i marketingom i uporedo objavljuje svoj prvi roman Grimus (1975) koji prolazi prilično nezapaženo kod čitalačke publike i kritičara.

Autor je devetnaest knjiga, uključujući i Decu ponoći, koja je osvojila „Bukerovu nagradu“ 1981, „Buker nad Bukerima“ 1993, kao i „Najbolji Buker” 2008. Kontroverzni roman Satanski stihovi predstavlja jedno od njegovih najboljih dela, a Mavrov poslednji uzdah osvojio je nagradu „Vitbred”, kao i nagradu Evropske unije za književnost „Aristeion“, 1997.

Za doprinos književnosti engleska kraljica odlikovala ga je titulom viteza. Član je Kraljevskog književnog društva kao i Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike