Uhapšen zloglasni džihadista: Bio je član "Bitlsa Islamske države" (VIDEO)

11.08.2022

07:41

0

Autor: N. Pavlović

Poznat po obezglavljivanju ljudi

Uhapšen zloglasni džihadista: Bio je član "Bitlsa Islamske države" (VIDEO)
ajn-dejvis - Copyright Profimedia

Britanac Ejn Dejvis (38), osumnjičen da je bio pripadnik jedinice Islamske države koja je mučila i obezglavljivala zapadnjačke zatvorenike, uhapšen je u Britaniji po optužnici za terorizam.

Dejvis, poznat i kao četvrti član tzv. "Bitlsa Islamske države", odveden je u pritvor kada je sleteo na aerodrom Luton, severno od Londona. Deportovan je iz Turske, a britanska vlada tek treba zvanično da objavi optužnicu protiv njega. Pravna situacija bi mogla da se zakomplikuje jer, prema britanskom zakonu, pojedinci ne mogu biti krivično gonjeni za isto krivično delo više puta, čak iako su kaznu izdržali u drugoj zemlji.

Uhapšen je zbog sumnje da je finansirao teroriste i posedovanja članka u terorističke svrhe.

Ko su bili "Bitlsi" Islamske države?

Četvorica džihadista, inače britanskih državljana, u Siriji su držali taoce, a snimke pogubljenja su postavljali na internet. Sva četvorica su odrasla u zapadnom Londonu. Dobrovoljno su se pridružili Islamskoj državi u Siriji, gde su dobili zaduženje da čuvaju strane taoce. Taoci su ih nazvali po čuvenom bendu jer su govorili britanskim akcentom, pa su im, u skladu sa tim, nadenuli i nadimke - Džon, Pol, Džordž i Ringo.

Džihad Džon, odnosno Muhamed Emvazi, bio je najozloglašeniji od svih i jedno vreme je važio za najtraženijeg čoveka na svetu. Upravo on se pojavljivao u stravičnim snimcima pogubljenja kao glavni dželat koji je Zapadu slao zastrašujuće poruke.

Ubijen je u Siriji 2015. godine.

Profimedia
Džihad Džon

Ostala trojica, Ain Dejvis, Aleksanda Koti i El Šafi Elšeik, i dalje su živi.

Američke vlasti kažu da je grupa obezglavila 27 talaca. Takođe, zarobljenike su mučili strujom, voterbordingom i lažnim pogubljenjima.

- Bili su siledžije bez ikakvog znanja o veri - rekao je 2017. godine španski novinar i nekadašnji zatočenik Havijer Espinosa.

Ajn Dejvis je živeo u Hamersmitu. Više puta je osuđivan zbog droge, a jednom i zbog posedovanja oružja.

Profimedia
Još dva pripadnika "Bitlsa"

Nakon što je prešao u islam, uzeo je ime Hamza, a ubrzo je upoznao Emvazija. Bili su članovi grupe radikalizovanih muslimana koji su živeli u Londonu. Dejvis je 2013. otišao u Siriju. Dve godine kasnije je uhapšen blizu Istanbula, a potom je osuđen u Turskoj na sedam i po godina zatvora zbog pripadništva terorističkoj organizaciji.

Na suđenju je priznao da poznaje Emvazija jer su posećivali istu džamiju u zapadnom Londonu, ali je negirao da mu je prijatelj i da je član grupe "Bitlsa".

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike