Tenzije na vrhuncu: Oko 20 kineskih i tajvanskih ratnih brodova se približilo Tajvanskom moreuzu

09.08.2022

06:49

0

Napetost je počela da raste nakon posete Tajvanu predsednice Predsedničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi

Tenzije na vrhuncu: Oko 20 kineskih i tajvanskih ratnih brodova se približilo Tajvanskom moreuzu
Ratni brod - Copyright Iranian Army via AP

Oko 20 kineskih i tajvanskih ratnih brodova približilo se jutros središnjoj liniji Tajvanskog moreuza, rekao je Rojtersu izvor upoznat sa situacijom.

Prema tom izvoru, pojedini kineski brodovi povremeno su pokušavali da se probiju u nezvaničnu "tampon zonu", dok su tajvanski brodovi pratili njihove pokrete.

Slični manevri u blizini izvođeni su od početka velikih vojnih vežbi kineske vojske sa korišćenjem bojeve municije 1. avgusta.

Izvor upoznat sa bezbednosnim planiranjem u regionu rekao je i da je nekoliko kineskih brodova jutros obavilo misije kod istočne obale Tajvana.

Iracionalan korak SAD pokretač napetosti

Podsetimo, napetost je počela da raste nakon posete Tajvanu predsednice Predsedničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, koja je razbesnela Kinu.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji oštro je kritikovao posetu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu kao "maničnu, neodgovornu i veoma iracionalnu" akciju SAD.

Vang je, na sastanku ministara spoljnih poslova ASEAN u Pnom Penu u Kambodži, rekao da je Kina uložila najveće diplomatske napore da izbegne krizu, ali da nikada neće dozvoliti da budu ugroženi njeni suštinski interesi.

On je dodao da su "trenutne i buduće mere Kine neophodne", kao i blagovremene odbrambene protivmere, pažljivo razmotrene i procenjene, i usmerene na očuvanje nacionalnog suvereniteta i bezbednosti, u skladu sa međunarodnim i domaćim zakonodavstvom.

- Trenutnu napetu situaciju u Tajvanskom moreuzu u potpunosti je izazvala i stvorila američka strana na sopstvenu inicijativu i stoga američka strana mora da snosi punu odgovornost i ozbiljne posledice za učinjeno. Suština se ne može negirati, a komunikacija zahteva iskrenost - rekao je portparol ministarstva odbrane Vu Čijan.

Kina pokrenula vojne vežbe

Kineska narodno-oslobodilačka armija nakon toga pokrenula je velike vojne vežbe sa korišćenjem bojeve municije u morima oko Tajvana.

Kao odgovor, Tajpej je rasporedio raketne sisteme i drži brodove blizu srednje linije Tajvanskog moreuza, dok američki nosač aviona "Ronald Regan" patrolira delom okeana koji obuhvata i vode jugoistočno od Tajvana.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike