Islamski džihad Palestine - ko stoji iza zloglasnog pokreta koji ne želi mir sa Izraelom? (VIDEO)

10.08.2022

19:22

0

Autor: N. Pavlović

Izraelski premijer Jair Lapid opisao je pokret kao "iranski satelit koji želi da uništi državu Izrael"

Islamski džihad Palestine - ko stoji iza zloglasnog pokreta koji ne želi mir sa Izraelom? (VIDEO)
al-kuds1 - Copyright AP Photo/Adel Hana

Posle trodnevnog sukoba, Izrael i palestinska ekstremistička organizacija Islamski džihad sklopili su primirje, ali je pitanje koliko dugo će ono trajati.

Izraelske vojne snage su najavile da uprkos prekidu vatre ograničavaju okupljanja i aktivnosti na javnim mestima i u područjima iz kojih su ispaljivane rakete.

Mediji su preneli da prekid vatre, uz posredovanje Egipta, navodno uključuje i obećanje Egipćana da će se angažovati na oslobađanju nekoliko istaknutih članova Islamskog džihada koji se nalaze u izraelskom pritvoru, mada je Izrael to oštro demantovao.

AP Photo/Hatem Moussa
 

Palestinsko ministarstvo zdravstva saopštilo je da je broj poginulih u izraelskim napadima porastao na 41, a među žrtvama je bilo i 15 dece.

U istom saopštenju je navedeno da je broj ranjenih porastao na 311, ali nisu izneti detaljniji podaci o težini povreda.

Vladajući Hamas u Gazi držao se po strani, verovatno strepeći od izraelskih represalija i poništavanja ekonomskih sporazuma sa Izraelom, uključujući i izdavanje izraelskih radnih dozvola za hiljade stanovnika Gaze.

Nakon napada, izraelski premijer Jair Lapid opisao je Islamski džihad kao „iranski satelit koji želi da uništi državu Izrael“.

Dok nema rakete dugog dometa kao Hamas, grupa koja vlada Pojasom Gaze, Palestinski džihad, ima značajan arsenal lakog oružja, minobacača, raketa i protivtenkovskih projektila, kao i aktivno oružano krilo, brigadu Al Kuds.

AP Photo/Adel Hana
Brigada Al Kuds

- Islamski džihad je poznat po tome što se protivi mirovnom procesu i pregovorima sa Izraelom. Veoma je blizak saveznik Irana, a zbog tih veza sa Teheranom vidi se uzrok napada Izraela - smatra Ibrahim Frajhat sa Instituta Doha.

Koreni Islamskog džihada

Palestinski Islamski džihad su 1981. godine osnovali palestinski studenti u Egiptu sa ciljem da uspostave palestinsku državu na Zapadnoj obali, u Gazi i drugim oblastima koje se nalaze u današnjem Izraelu. Islamski džihad je manji od dve najveće palestinske grupe u Pojasu Gaze, a Hamas ga brojno nadjačava. SAD, EU, Velika Britanija, Kanada, Australija, Novi Zeland, Japan i Izrael su grupu proglasili terorističkom.

- Iako je mala grupa, Islamski džihad je vrlo efikasan i dobro organizovan. Postoji snažan red unutar pokreta. Iako su malobrojni, učestvovali su u svim sukobima sa Izraelom - naveo je Frajhat.

 

 

Američki istražitelji su 2003. godine nakon hapšenja lidera severnoameričkog ogranka, Samija al Arijana, otkrili "Manifest Islamskog džihada u Palestini", u kome je pisalo da odbijaju svako mirovno rešenje palestinskog pitanja i potvrđuju da je "jedini izbor za oslobođenje mučeništvo i džihad".

Oružano krilo, brigada Al Kuds, ispaljuje rakete na Izrael iz Gaze i izvodi terorističke napade.

Glavni sponzor im je Iranm koji im obezbeđuje milione dolara, kao i oružje i obuku. Bliske veze održavaju i sa Hezbolahom.

Iako su suosnivači Islamskog džihada, Fati al Šakaki i Abdelaziz Odeh, prvobitno bili inspirisani Muslimanskim bratstvom, kasnije su se okrenuli Iranu i prate principe tamošnjeg vrhovnog vođe ajatolaha Hamneija. Kako smatraju, Palestina mora biti oslobođena kroz oružanu borbu. Kako Iran pruža vojnu i ekonomsku podršku, navodno se dobijaju bonusi za svaki teroristički napad na Izrael. Pripadnike Islamskog džihada obučavaju operativci Islamske revolucionarne garde Irana. Zajedno sa članovima Hamasa i Hezbolaha, članovi Islamskog džihada su obučeni da koriste brojne projektile i izvode samubilačke napade.

Iako je Hamas glavna pretnja Izraelu, posebno kada je reč o raketnim napadima, Islamski džihad je takođe odgovoran za mnoge raketne okršaje. Primera radi, u maju 2021. godine na Izrael su ispalili više od 4.000 raketa.

I borci Džihada imaju mrežu tunela u kojima izvode brojne operacije, ali i drže izraelske zarobljenike.

Izrael je više puta izražavao zabrinutost da bi tuneli mogli da služe za zarobljavanje vojnika ili civila, kako bi dalje služili za razmenu zatvorenika ili izvođenje napada. Uložen je ogroman novac kako bi se pojačala bezbednost oko Pojasa Gaze, uključujući i gradnju podzemnog čeličnog zida kojim se sprečava da tuneli prodru u izraelsku teritoriju.

Ubijen komandant

U vazdušnim racijama koje su izvedene prošle nedelje ubijen je Tajsir al Džabari, viša figura pokreta i komandant severnog regiona Islamskog džihada. Brojnost grupe je teško utvrditi. Brojke variraju od 1.000 do nekoliko hiljada boraca.

Za razliku od Hamasa, Islamski džihad odbija da učestvuje na izborima i čini se da nema ambicije da formiraju vladu u Gazi ili Zapadnoj obali.

Obuka i finansiranje

Iran pokret snabdeva novcem i naoružanjem, ali je većina oružja lokalno proizvedena. Iako im je baza u Gazi, Islamski džihad ogranke ima u Libanu i Siriji, gde održavaju bliske veze sa Teheranom. Glavnokomandujući Iranske revolucionarne garde, general-major  Hosein Salami, rekao je da Palestinci nisu sami u svojoj borbi sa Izraelom.

- Mi smo sa vama na ovom putu do kraja. Palestina i Palestinci treba da znaju da nisu sami. Izrael će platiti visoku cenu za nedavne zločine - rekao je on.

Džabari je nasledio Bahu Abua el Atu koji je poginuo u napadu izraelskih snaga 2019. godine. To je bila prva likvidacija nekog istaknutog člana Islamskog džihada od 2014. godine. 

Džabari (50) je bio čan tzv. vojnog veća, tela Islamskog džihada koje u Gazi donosi odluke. Bio je zadužen za aktivnosti pokreta u gradu Gazi i severnom delu Pojasa Gaze tokom velikih sukoba sa Izraelom 2021. godine, kada je na tom području poginulo najmanje 260 ljudi.

 

 

Džabarijeva likvidacija se dogodila nakon hapšenja Basama al Sadija, koji je proveo 15 godina po raznim izraelskim zatvorima zbog članstva u Islamskom džihadu. Izrael je odgovoran i za ubistvo njegova dva sina.

Prisustvo na Zapadnoj obali

Islamski džihad održava značajno prisustvo u gradu Dežninu, na Zapadnoj obali, gde je Al Sadi nedavno uhapšen, što je pokrenulo haos.

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc zapretio je da će kao mete označiti lidere pokreta koji žive u inostranstvu.

- Ima ih na Zapadnoj obali, slično kao u Gazi. Ali nije reč o veličini, moći, efikasnosti i sposobnosti da se učestvuje u vojnom sukobu sa Izraelom. Iz tog razloga, Izrael pokušava da uhapsi njihove lidere na Zapadnoj obali, kako bi obuzdali svaku akciju koju su hteli da pokrenu - rekao je Frajhat.

AP Photo/Fatima Shbair
 

Planovi

Lider Islamskog džihada Zijad al Nakalah obećao je da će se protiv Izraela pokrenuti osvetnički napadi zbog njihovog "smrtonosnog bombardovanja".

- Cionistički neprijatelj je započeo svoju agresiju i mora da očekuje da se bori sa nama non-stop. Neće biti primirja nakon ovog bombardovanja, nema crvenih linija u ovoj bici. Tel Aviv će takođe biti jedna od meta projektila našeg pokreta otpora, kao i ostali cionistički gradovi - poručio je on.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike