“Kosmet je sveta srpska zemlja”: Le Penova godinama pružala podršku srpskom narodu, a sada SAD i EU strepe da bi mogla da dođe na vlast

12.04.2022

16:04

0

Autor: Milan Ivanić

Drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj održava se 24. aprila

“Kosmet je sveta srpska zemlja”: Le Penova godinama pružala podršku srpskom narodu, a sada SAD i EU strepe da bi mogla da dođe na vlast
profimedia-0646978380 - Copyright Profimedia

Kandidatkinja na predsedničkim izborima francuske desničarske stranke Nacionalno okupljanje Marin le Pen, koja se zalaže za smanjenje francuskih kotizacija EU i bliže odnose sa Rusijom, ušla je u drugi krug i unela nervozu u Briselu i NATO-u.

Projekcije agencije Ipsos sugerišu da je francuski predsednik Emanuel Makron osvojio 28,4 odsto glasova na kraju prvog kruga glasanja, a njegova glavna rivalka Marin le Pen osvojila je, prema istim projekcijama, 23,4 odsto glasova.

Protiv nezavisnosti tzv. države Kosovo

Le Penova je u poslednjih nekoliko godina promenila imidž partije na čijem je čelu, pomerajući fokus svoje političke retorike sa imigracije na ekonomska pitanja, a na našim prostorima pobrala je brojne simpatije kada je pre nekoliko godina izjavila da će, ako bude predsednik Francuske, poništiti priznanje tzv. države Kosovo. Ona je tada istakla da je pokret kojem predsedava uvek bio protiv nezavisnosti te kvazidržave, dosledno poštujući Rezoluciju 1244 SB UN koja, kako kaže, potvrđuje privrženost svih država članica suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije. 

AP Photo/Francois Walschaerts
 

- To je sveta srpska i hrišćanska zemlja. Prema Srbima je načinjena ogromna nepravda devedesetih i Evropa je dužna da tu nepravdu ispravi - izjavila je Le Penova 2017. godine na jednom predizbornom skupu.

Za bliže odnose sa Rusijom

Ono što posebno brine Zapad jeste stav Le Penove o Rusiji i NATO-u. Ona je, naime, već godinama veliki protivnik NATO intervencija i politike koje je Zapad sprovodio širom sveta.

- Samovoljni stavovi i sankcije koje je EU uvela poslednjih godina protiv Rusije istorijski su kontrasmer i geopolitička greška. Tragedija lidera EU je u tome što nisu razumeli preokret istorije, još uvek zaleđeni u Hladnom ratu, pogleda usmerenog isključivo na SAD i njihovo naoružano krilo, NATO. Svet se promenio, Evropa se promenila. Jučerašnji neprijatelji danas su saveznici u ratu koji vodimo protiv islamističkog fundamentalizma u Siriji i na Bliskom istoku. Oni su, i treba da budu, i važni trgovinski partneri u multipolarnom svetu. Naši odnosi sa Rusijom su od suštinskog značaja i neophodni su za ublažavanje međunarodnih kriza. Želja da se Rusija isključi iz dijaloga između nacija dovešće samo do geopolitičkog, trgovinskog i ekonomskog ćorsokaka – rekla je Le Penova prošle godine.

Protiv EU

Ništa blaža Le Penova nije bila ni prema Evropskoj uniji. Zbog toga mnogi u Briselu strahuju da bi njen dolazak na vlast u Francuskoj mogao da izazove tektonsko pomeranje na političkoj sceni Evrope.

- Velika većina Francuza ne želi više EU onakvu kakva je danas. Evropa - ja je ne sporim, da postoji saradnja, naravno. Ali to se ne može raditi protivno volji naroda - rekla je Le Penova u intervjuu za francuski radio Frans Enter govoreći o njenom pogledu na EU.

Ko je Marin le Pen?

Marin le Pen (53) ćerka je Žan-Mari le Pena, političara koji je decenijama bio neprikosnoveni lider francuske desnice.

AP Photo/Lionel Cironneau, File
 

Le Penova je preuzela funkciju predsednice Nacionalnog fronta (preimenovan u Nacionalno okupljanje 2018. godine) od svog oca 2011. godine, i od tada je ta stranka značajno uvećala podršku među građanima.

Odrastala u senci oca, pa ga se odrekla: Šta sve znamo o Marin le Pen koja ima šanse da se nađe u drugom krugu sa Makronom?

Koja je politika Le Penove?

Iako je Le Penova donekle reformisala Nacionalno okupljanje, većina ključnih istorijskih politika te partije je ostala ista, posebno njen stav protiv imigracije.

Na predizbornim skupovima tokom poslednje kampanje, Le Penova se fokusirala na raspravu o ekonomskoj krizi koja pogađa Evropu i svet, okrivljujući za nju Makronov režim.

AP Photo/Francois Mori
 

Liderka Nacionalnog okupljanja planira da ukine porez na dohodak za mlađe od 30 godina, da smanji PDV na energiju sa 20 na 5,5 odsto i 0 odsto na određene osnovne proizvode, kao što su pelene u kratkom roku.

Ona je takođe vodila kampanju o politici prevremenog penzionisanja sa 60 godina za one koji su radili 40 godina.

Le Penova želi da francuski zakoni imaju prednost nad zakonodavstvom EU, a njena ekološka politika uključuje i protivljenje vetroparkovima i podršku nuklearnoj energiji.

Podsetimo, drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj održava se 24. aprila.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike