Veto Rusije u Savetu bezbednosti UN, Zelenski poručio - Ova noć će biti teža od dana (FOTO/VIDEO)

25.02.2022

22:57

0

Pratite na 24sedam dešavanja u Ukrajini

Veto Rusije u Savetu bezbednosti UN, Zelenski poručio - Ova noć će biti teža od dana (FOTO/VIDEO)
ukrajina rusija 1 sukob 2502 - Copyright Profimedia

Predsednik Rusije Vladimir Putin priznao je u ponedeljak uveče nezavisnost Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike. Nakon toga usledile su oštre sankcije Zapada.

U Donjecku su raspoređene ruske vojne trupe, a Ukrajina je uvela vanredno stanje i regrutuje vojne rezerviste.

Putin je u ponedeljak potpisao dokumenta koja garantuju nezavisnost DNR i LNR, a već u utorak se vojska rasporedila na granici sa Ukrajinom.

Reagovale su velike sile na ova dešavanja, te je Nemačka u vidu sankcija zaustavila Severni tok 2, a Velika Britanija, Francuska i SAD su odmah uvele sankcije Rusiji. Pridružile su se i druge zemlje tokom jučerašnjeg dana kao što su Australija i Japan.

Pratite 24sedam BLOG uživo...

Šta dosad znamo o sukobu?

- Drugi dan ruske oslobodilačke akcije oblasti Donbas

- Ukrajina proglasila ratno stanje 

- Eksplozije i vazdušni napadi u više gradova u Ukrajini

- Zapad, Nemačka, Francuska i Velika Britanija uvele sankcije Rusiji 

- Rusija preuzela kontrolu nad nuklearnom elektranom u Černobilju i kijevskim aerodromom

- Putin pozvao Zelenskog na predaju, ukrajinski predsednik odgovorio mobilisanjem vojske

- Nastavljena akcija i tokom noći, više od 100.000 Ukrajinaca napustilo zemlju

- NATO za sada ne reaguje, postavljene trupe na istoku Evrope

- SAD uvele nove sankcije Rusiji - Na udaru i Putin

23.55 Ruski veto u Savetu bezbednosti UN

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija počeo je večeras sednicu na kojoj treba da glasa o predlogu rezolucije kojom se osuđuje Rusija za invaziju na Ukrajinu i zahteva od nje da se odmah i bezuslovno povuče. Kao što se i predpostavljalo Rusija je stavila veto na nacrt pomenute rezolucije!

Rusija je jedna od od članica Saveta bezbednosti sa pravom veta, zajedno sa Sjedinjenim Državama, Kinom, Francuskom i Britanijom


23:40 - Zelenski se obratio Ukrajincima
 

Ova noć će biti najteža, neprijatelj će ići do kraja - rekao je ukrajinski predsednik Zelenski u obraćanju narodu.

U video snimku koji je objavio ukrajinski predsednik, on navodi da će Rusi u narednih nekoliko sati upasti u Kijev.

- Moram potpuno iskreno da kažem: ova noć će biti teža od dana. Mnogi gradovi naše države su na udaru: Černihiv, Sumi, Harkov... u Donbasu, gradovi na jugu Ukrajine, poručio je Zelenski, prenosi Interfaks Ukrajina.

Dodao je da se posebna pažnja mora obratiti na Kijev i da se glavni grad ne sme izgubiti.

- Ove noći će krenuti u juriš. Svi razumemo šta nas čeka: ovu noć moramo preživeti. Sudbina Ukrajine se odlučuje upravo sada, istakao je Zelenski.

23.30 Zelenski izjavio je da se dogovorio o novoj značajnoj pomoći Ukrajini

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da se dogovorio sa svetskim liderima o novoj značajnoj pomoći Ukrajini.

- Danas sam razgovarao sa predsendikom Francuske Emanuelom Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, premijerom Holandije Markom Ruteom, šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predsednikom SAD Džozefom Bajdenom. Dogovorili smo se o značajnoj pomoći, o novoj podršci, rekao je Zelenski u obraćanju naciji.

23.20 SB UN počeo sednicu o Ukrajini

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija počeo je večeras sednicu na kojoj treba da glasa o predlogu rezolucije kojom se osuđuje Rusija za invaziju na Ukrajinu i zahteva od nje da se odmah i bezuslovno povuče, ali bi taj pokušaj mogao da propadne zbog prava Moskve da stavi veto.

Očekuje se da će rezoluciju koju su predložile SAD, nakon toga razmatrati i 193-člana Generalne skupštine UN za nekoliko dana, rekao je Rojtersu u četvrtak visoki zvaničnik američke administracije, koji je želeo da ostane anoniman.

Iako se očekuje da Rusija uloži veto na rezoluciju, Vašington i saveznici vide ovo glasanje kao šansu da se pokaže da je Moskva izolovana zbog svojih akcija.

Rusija je jedna od od članica Saveta bezbednosti sa pravom veta, zajedno sa Sjedinjenim Državama, Kinom, Francuskom i Britanijom.

 

23.15 Bugarska zatvara nebo za ruske avione, javlja bugarski Radio Horizont

 

23.00 Stoltenberg: "Sjedinjene Države će braniti svaki pedalj teritorije NATO-a"

Zemlje NATO-a spremne su da u narednim danima rasporede svoje snage za brzo reagovanje od 40.000 ljudi, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare.

- Imamo saveznike. SAD i Velika Britanija su pojačale svoju spremnost i snage za odgovor koje su pridružene NATO-u i snage za odgovor NATO-a. To su dodatne snage koje možemo da rasporedimo. Ne kažem da ćemo rasporediti sve. Ali brojnost raspoređenih snaga NATO-a se utrostručila od 2014. i iznosi oko 40.000 vojnika, rekao je Jens Stoltenberg.

22:20 Ruske trupe ušle u Melitopolj

Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo je da su njihove trupe ušle u ukrajinski grad Melitopolj, javlja Interfaks.

22:10 U Kijevu nove eksplozije, čuju se i sirene
U Kijevu se opet čuju sirene, a eksplozije se čuju u različitim delovima prestonice, javljaju mediji.

 

 

22.05 Bajden neće slati američke trupe u Ukrajinu

Bela kuća je večeras saopštila da predsednik SAD Džozef Bajden neće slati američke trupe u Ukrajinu, jer ne želi da stavi Amerikance u poziciju da ratuju sa Rusima

Administracija američkog predsednika  će sankcionisati ruskog predsednika Vladimira Putina i druge visoke zvaničnike u Moskvi kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, potvrdila je u petak portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Američki predsednik DŽo Bajden potvrdio je da je naredio raspoređivanje dodatnih američkih snaga u Evropi radi podrške saveznicima Vašingtona u NATO-u, navedeno je u saopštenju šefa Bele kuće objavljenom u petak.

 

 

Psaki je rekla da će se SAD, nakon razgovora sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, pridružiti evropskim saveznicima u sankcionisanju Putina, Lavrova i drugih članova ruskog tima za nacionalnu bezbednost. 

 

22.00 Samoproglašena Abhazija priznala DNR i LNR

Samoproglašena Republika Abhazija priznala je nezavisnost samproglašenih Donjecke i Luganjske narodne republike, javlja Interfaks.

Pixabay/jorono
 

 

Kako je saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova DNR, ukaze o priznanju potpisao je predsednik Abhazije Aslan Bžanija. Abhazija je defakto nezavisna država na Kavkazu.

21.40 Zaharova: Kijev odbio pregovore,traži da se odlože za sutra

 Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je večeras da je Kijev odbio da pregovara o ukrajinskoj krizi i da je predložio da to pitanje bude odloženo za sutra.

- Ukrajinska strana je odbila da pregovara. Predstavnici kijevskog režima su predložili da se ovo pitanje odloži za sutra, rekla je Zaharova, prenose ruski mediji.

21.20 Forin ofis: Britanija uvela sankcije Putinu i Lavrovom

Velika Britanija je uvela sankcije Vladimiru Putinu i ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu zbog situacije u Ukrajini, navodi se u saopštenju britanskog Forin ofisa.

Ograničenja podrazumevaju zamrzavanje imovine, ali u saopštenju nije naznačeno o kakvoj se imovini radi i da li ona postoji, prenela je agencija RIA Novosti.

Ranije je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao da šef države drži novac u banci Rusija, koja je već pod sankcijama.

Portparol Kremlja je napomenuo da restriktivne mere nisu bolne ni za jednog predstavnika najvišeg ruskog rukovodstva.

21.00 Povećava se broj ukrajinskih vojnika koji se dobrovoljno predaju

Šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin rekao je da se povećava broj ukrajinskih vojnika koji se dobrovoljno predaju.

- Oni su doneli ispravnu odluku – da polože oružje, a ne da pucaju na stanovnike Donbasa, naglasio je Pušilin.

Prema njegovim rečima, svaki od zarobljenika potpisuje sporazum da neće učestvovati u neprijateljstvima, nakon čega se za njih završava rat.

- Po završetku borbenih dejstava, oni će moći da se vrate kućama, rekao je Pušilin i dodao da će pripadnici ukrajinskih snaga bezbednosti koji ne polože oružje biti likvidirani.

20.50  Ruski ambasador pri EU: Rusiji nije potrebna teritorija Ukrajine

Rusiji nije potrebna teritorija Ukrajine, ali će teritorija DNR i LNR biti proširena na veličinu celih regiona, izjavio je stalni predstavnik Ruske Federacije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov.

- Imamo dovoljno teritorije... Teritorije Donjecke i Luganske Narodne Republike će zapravo biti proširene da pokriju cele ove dve oblasti, rekao je Vladimir Čižov u intervjuu za novinski portal Euraktiv.

Prema njegovim rečima, Rusija ne namerava da ostane u Ukrajinii povući će svoje trupe posle vojneoperacije.

- Naša namera nije da ostanemo u Ukrajini zauvek. Ruska vojska će završiti ovu operaciju, nadamo se što pre, i otići, rekao je Čižov.

20.18 - Ruske snage povele borbu za Odesu

Na društvenim mrežama se govori o akciji ruskih snaga u Odesi.

 

 

 

20.20 - Kijevom odjekuju eksplozije

Novinar "Skaj Njuza" Mark Ostin javlja da se u poslednjih nekoliko minuta čulo pet jakih eksplozija u Kijevu. On je takođe dodao da je tokom popodneva u glavnom gradu uglavnom bilo mirno.

 

 

Reporter Rojtersa je takođe potvrdio da je u glavnom gradu Ukrajine čuo granate, kao i reporter Bi-Bi-Sija.

- Projektili padaju na grad - izvestila je dopisnica Bi-Bi-Sija.

20.15 Bocan-Harčenko: Rusija razume poziciju Srbije, nema zahteva od Beograda

Rusija poštuje nacionalne interese Srbije i razume njenu poziciju pod pritiskom da uvede sankcije Moskvi, kaže ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i ističe da Moskva ne traži ništa od Beograda znajući, kako kaže, doslednost predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegov temeljni stav oko ključnih pitanja kao što su razvoj Srbije i njeno ponašanje u spoljnoj politici.

 

20.10  Odluka Vučića glavna vest u Rusiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz Palate Srbija povodom situacije o Ukrajini, a kada je saopštio da uvođenja sankcija Rusiji neće biti, to je odjeknulo širom te zemlje.

Ovom obraćanju vodeći mediji Ruske Federacije posvetili su veliku važnost.

Još dok je predsednik Republike Srbije govorio, kao hitna vest u Rusiji je objavljena odluka koju je Aleksanar Vučić saopštio.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

 

19.50 10.500 vozila sa građanima koji čekaju da pređu u Poljsku, Slovačku i Rumuniju

Na zadanoj granici Ukrajine ima oko 10.500 vozila sa građanima koji čekaju da pređu u Poljsku, Slovačku i Rumuniju, saopštila je ukrajinska pogranična služba.

19.45 Zelenski od Bajdena tražio jačanje sankcija Rusiji i vojnu pomoć

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski saopštio je da je razgovarao sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom o jačanju sankcija Rusiji i vojnoj pomoći Ukrajini.

- Upravo sam razgovarao s američkim predsednikom o jačanju sankcija, konkretnoj podršci za odbranu i antiratnoj koaliciji. Zahvalni smo SAD na snažnoj podršci Ukrajini!,napisao je Zelenski na Tviteru.

 

 

19.40 - Džonson: Naneti maksimalnu bol predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i njegovom režimu

AP Photo/Alberto Pezzali AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

Britanski premijer Boris Džonson uvešće odmah sankcije ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, kao odgovor na napad na Ukrajinu, saopšteno je večeras iz Dauning strita.

Ova odluka je došla nakon što je britanska vlada u četvrtak uvela set sankcija ruskim bankama, avio-kompanijama i oligarsima koji su bliski Kremlju, kao odgovor na vojnu ofanzivu u Ukrajini, preneo je Rojters.

Džonson je apelovao na lidere NATO da preduzmu momentalno akciju preko međunarodnog sistema za plaćanje SWIFT-a kako bi "naneli maksimalan bol predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i njegovom režimu", navodi Independent.
 

19.35 - Žosep Borel upozorio na moguće porovokacije i detabilizaciju na Zapadnom Balkanu

Posebno u BiH, u svetlu ukrajinkse krize

 

19.30 - Ruska vojska oborila 12 ukrajinskih letelica 

Ruska vojska oborila je 12 ukrajinskih letelica tokom specijalnih operacija u Ukrajini, izjavio je danas portparol ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

"Oboreno je šest borbenih aviona, jedan helikopter i pet dronova. Uništeno je 67 tenkova i ostalih oklopnih vozila, 16 raketnih sistema, 87 specijalnozvanih vojnih automobila", rekao je on, prenosi TAS S.

Rusko ministarstvo odbrane je naglasilo da njihova vojska ne izvodi napade na ukrajinske gradove, već da se cilja vojna infrastruktura vrlo preciznim naoružanjem.

19.03 - Savet EU usvojio drugi paket sankcija protiv Rusije

 Sancionisani i Putin i Lavrov

18.48 - Kijev izdao novo upozorenje za građane

Gradski zvaničnici Kijeva i Rivne izdali su novo upozorenje za stanovništvo.

Apeluju da svi stanovnici višespratnica provere krovove zgrada, ukoliko njima imaju pristup.

18.25 - NATO na pragu Rusije

Konvoj britanskih trupa i oklopnih vozila Kraljevske velške borbene grupe stigao je u Estoniju, što je deo doprinosa Velike Britanije jačanju NATO-a u istočnoj Evropi.

Velika Britanija udvostručuje broj osoblja u Estoniji i šalje dodatnu opremu, uključujući tenkove i oklopna borbena vozila, saopšteno je na sajtu Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

17.59 - Marija Zaharova: "NATO je želeo da uništi Jugoslaviju, dok Rusija u Ukrajini ima drugačiju misiju

NATO je želeo da uništi SR Jugoslaviju tokom bombardovanja 1999. godine, dok Rusija u Ukrajini sprovodi specijalnu vojnu operaciju koja ima odbrambeni cilj, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

17.20 - Savet Evrope suspendovao Rusiju

Komitet ministara Saveta Evrope odlučio je da isključi Rusiju iz članstva u toj organizaciji, saopštio je ministar inostranih poslova Rusije Luiđi di Majo.

- Komitet ministara Saveta Evrope, kojim predsedava Italija, odlučio je da isključi Rusiju iz svojih redova, rukovodeći se članom 8 svoje povelje. Italija smatra da je to neophodna mera u svetlu neprihvatljive vojne agresije Rusije na Ukrajinu, koja predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog prava - rekao je Luiđi di Majo.

Opširnije OVDE.

15.56 - Putin se obratio ukrajinskim vojnicima

Ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku Saveta bezbednosti Rusije izjavio je da se "nacisti u Ukrajini ponašaju kao teroristi".

AP Photo/Sergei Ilnitsky
Vladimir Putin

- Još jednom apelujem na vojno osoblje Oružanih snaga Ukrajine: ne dozvolite da neonacisti i Bendera koriste vašu decu, žene i starce kao živi štit, preuzmite vlast u svoje ruke. Izgleda da će nam biti lakše da se pomirimo sa vama nego sa ovom bandom narkomana i neonacista, koji su se nastanili u Kijevu i uzeli za taoce ceo ukrajinski narod - rekao je on. Opširnije OVDE.

15.46 - Putin i Si razgovarali o aktuelnoj situaciji

Predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov kineski kolega Si Đinping istakli su da je nedopustivo korišćenjnje nelegitimnih sankcija radi postizanja ciljeva koji idu u korist određenim državama, saopšteno je iz Kremlja. Opširnije OVDE.

14.25 - Treći paket sankcija EU usmeren direktno na Putina i Lavrova

Prema pisanju "Fajnenšel tajms" EU se sprema da zamrzne imovinu ruskog predsednika Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u okviru treće runde sankcija Rusiji. Opširnije OVDE.

14.22 - Putin spreman da pošalje delegaciju u Minsk

Ruski predsednik Vladimir Putin spreman je da pošalje delegaciju u belorusku prestonicu Minsk na pregovore sa Ukrajinom, saopštio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, javlja TASS.

- Kao odgovor na predlog Vladimira Zelenskog Vladimir Putin je spreman da pošalje delegaciju na nivou predstavnika ministarstava odbrane i spoljnih poslova kao i predsedničke administracije u Minsk na pregovore sa ukrajinskom delegacijom - kazao je Peskov.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Dmitrij Peskov

Ukrajina je prethodno saopštila da je spremna na pregovore, a Peskov je naveo da je demilitarizacija osnovni deo uslova za pregovore.

14.18 - Jedinice LNR i DNR brzo napreduju

Snage DNR i LNR napreduju u ofanzivi na položaje Oružanih snaga Ukrajine uz vatrenu podršku Oružanih snaga Rusije, rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

- Jedinice LNR u pravcu Severodonjecka brzim tempom su napredovale u dubinu do 12 kilometara - rekao je on, piše Sputnjik.

Takođe je dodao da su snage DNR u pravcu Volnovahe napredovale 11 kilometara u dubinu odbrane nacionalističkih bataljona.

13.56 - Rusija zauzela aerodrom u blizini Kijeva

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njihove snage zauzele strateški važan aerodrom Gostomel u blizini Kijeva, kao i da su se padobranci spustili u toj oblasti, prenose ruski mediji.

Kako se navodi, ruska vojska blokirala je prilaz Kijevu sa zapada, a proruske snage u istočnoj Ukrajini napale su položaje ukrajinske vojske u podršku ruske armije.

Ukrajina je prethodno saopštila da su ruske rakete pogodile delove prestonice kao i druge delove zemlje.

13.35 - Ruski padobranci sleteli na aerodrom kod Kijeva

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruski padobranci uspešno izveli operaciju sletanja u regionu aerodroma Gostomel u predgrađu Kijeva.

Iz ministarstva su saopštili da je više od 200 helikoptera učestvovalo u akciji i da nije bilo gubitaka.

 

 

- Uspeh u oblasti aerodroma Gostomel kod Kijeva obezbeđen je suzbijanjem PVO - navodi se u saopštenju.

13.30 - PUTIN PRIHVATIO POZIV ZELENSKOG!

Vladimir Putin prihvatio je poziv predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da otpočnu pregovore o rešavanju krize o Ukrajini i obustavi vojnih akcija.

Opširnije OVDE.

Russian Presidential Press Service via AP
 

13.03 - Kina podržava ruske napore da reši krizu putem dijaloga

Kineski predsednik Si Ðinping rekao je danas ruskom lideru Vladimiru Putinu da Kina podržava ruska nastojanja da reši ukrajinsku krizu putem dijaloga, javila je kineska državna ČTV.

Kako se navodi, dvojica lidera imala su telefonski razgovor povodom najnovije situacije i ukrajinske krize.

12.24 - Asad podržao rusku vojnu akciju

Predsednik Sirije Bašar el Asad izrazio je snažnu podršku ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Donbasu, saopštio je Kremlj.

Asad je istovremeno osudio, kako je ocenio, destabilizujuću politiku Sjedinjenih Država i NATO-a, koja je svojevremeno dovela do ozbiljne degradacije situacije u Sredozemlju i na Bliskom Istoku, prenosi Interfaks.

Razgovor je održan na inicijativu sirijske strane.

12.12 - Na oslobođenoj teritoriji pronađen britanski protivtenkovski raketni sistem

Dopisnik Sputnjika javlja da je Narodna milicija LNR na položajima Oružanih snaga Ukrajine u oslobođenom Lopaskinu našla britanski protivtenkovski raketni sistem „Nlav“ (NLAW) koji je ostavila ukrajinska vojska.

12.10 - Zelenski napustio Ukrajinu?

Ruski portal Sputnjik objavio je vest da je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nedostupan na telefon, kao i da je jedan avion poleteo sa aerodroma uprkos zabrani letova. Zbog toga se sumnja da je šef države napustio zemlju. Opširnije OVDE.

Šta je zelenski poslednje poručio pre nego što je nestao možete pročitati u zasebnoj vesti.

Stefanie Loos/Pool Photo via AP
Vladimir Zelenski

12.09 - Kijev tvrdi da je spreman za pregovore o neutralnom statusu

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak ponovio je da je Kijev spreman za pregovore sa Rusijom, između ostalog i o neutralnom statusu, ako je Moskva spremna na to.

11.55 - Ukrajina dobija savremeno naoružanje od partnera

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov najavio je da će Ukrajina uskoro dobiti savremeno naoružanje od partnera.

Reznikov je na Fejsbuku napisao da je cele noći razgovarao sa ministrima odbrane država koje Ukrajini pružaju stalnu podršku i da reakcija sveta postaje jasnija, prenosi agencija UNIAN.

- Uskoro ćemo dobiti dodatno pojačanje u vidu savremenog naoružanja i drugih resursa od naših partnera - dodao je Reznikov.

11.52 - Ukrajincima od 18 do 60 godina zabranjeno da napuste zemlju

Državna granična služba Ukrajine saopštila je da je zbog uvođenja vanrednog stanja u Ukrajini odlazak određene kategorije građana iz Ukrajine privremeno ograničen, piše Dailylviv.com.

AP Photo/Mykola Tymchenko
 

- Konkretno, zabranjeno je napuštanje Ukrajine građanima Ukrajine od 18 do 60 godina. Ovo je trenutna norma za period vanrednog stanja - navodi se u poruci Danila Menšikova, šefa regionalne carine Lavova.

Opširnije OVDE.

11.48 - Turska odgovorila na zahtev Kijeva da zatvori Dardaneli za ruske ratne brodove

Turska je saopštila da će, pod određenim uslovima, ruskim mornaričkim brodovima i dalje biti dozvoljeno da prolaze kroz moreuze Bosfor i Dardaneli čak i ako im je strateški plovni put zatvoren tokom sukoba sa Ukrajinom.

U četvrtak je ukrajinski izaslanik u Turskoj zatražio od Ankare da zatvori rutu koja povezuje Crno i Sredozemno more za rusku mornaricu. Apel je usledio nekoliko sati nakon što je Moskva pokrenula oslobodilačku akciju u Ukrajini.

11.37 - Ukrajinci oborili sopstvenog lovca Su-27

Ruske Oružane snage nisu izvodile nikakve raketne napade na Kijev, a plamen koji je viđen na nebu iznad Kijeva noćas je ukrajinski lovac koji je oborila njihova PVO, saopštio je izvor iz Ministarstva odbrane Rusije prenosi Sputnjik.

Kako je rekao izvor, trag plamena noćas na nebu iznad Kijeva ima potpuno drugo objašnjenje.

AP Photo/Efrem Lukatsky, file
 

- Protekle noći lovac Su-27 ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva je izvršavao zadatke vazdušnog patroliranja iznad Kijeva. Jedan od ukrajinskih protivavionskih raketnih sistema PVO koji je raspoređen u blizini Kijeva greškom ga je identifikovao kao metu i napao - rekao je neimenovani izvor.

Celu vest možete pročitati OVDE.

11.20 - Lavrov: Zelenski laže, nije spreman

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski laže kada tvrdi da je spreman da razgovara o neutralnom statusu Ukrajine, prenose ruske agencije.

Šef ruske diplomatije je dodao da ne vidi mogućnost da Moskva prizna aktuelnu ukrajinsku vladu kao demokratsku.

Lavrov je, takođe, kazao da "niko ne planira da okupira Ukrajinu".

10.54 - Zbog granatiranja ukrajinskih snaga zapalio se naftni terminal u DNR

Usled vatrenih dejstava ukrajinske vojske u Kirovskom rejonu grada Donjecka zapalio se naftni terminal, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR. Kako je precizirano, došlo je do eksplozije, a nakon toga je izbio požar, piše Sputnjik.

Prilikom granatiranja oštećen je cevovod. Na lice mesta su izašli pripadnici Ministarstva za vanredne situacije.

10.50 - Lavrov: Cilj je oslobađanje Ukrajine od "ugnjetavanja nacizma"

Rusija je odlučila da sprovede specijalnu vojnu operaciju kako bi Ukrajinci, "oslobođeni od ugnjetavanja nacizma, mogli slobodno da odlučuju o svojoj budućnosti", izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Maxim Shemetov/Pool Photo via AP
Sergej Lavrov

On je na sastanku sa ministrom spoljnih poslova samoproglašene LNR i prvim zamenikom ministra spoljnih samoproglašene DNR rekao da je predsednik Rusije Vladimir Putin odlučio da sprovede specijalnu vojnu operaciju demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, prenosi RIA Novosti.

Lavrov je rekao da Zapad negira činjenicu, kako je rekao, "očiglednog genocida" u Ukrajini.

10.45 - Mediji: Pucnjava u blizini četvrti vlade u Kijevu

U blizini vladine četvrti u Kijevu čula se pucnjava, javila je agencija AP.

U Kijevu je jutros oglašena vazdušna opasnost, a savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko izjavio je da je plan Rusije za danas da se tenkovima probije do Kijeva.

Kako su tenkovi ušli u prestonicu Ukrajine možete videti u opširnijoj vesti - OVDE.

10.30 - Kina: Mešanje u poslove drugih država loše je po reputaciju

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je danas na komentar američkog predsednika Džozefa Bajdena, koji je poručio da će svaka zemlja koja podržava rusku invaziju na Ukrajinu biti "udruženo obeležena".

Profimedia
Si Đinping

Peking smatra da će zemlje, koje se mešaju u unutrašnje poslove drugih, biti one koje će "ukaljati" svoju reputaciju, rekao je na konferenciji za novinare portparol kineskog ministarstva Vang Venbin, prenosi Rojters.

Kina je juče pozvala na razgovore kojima bi se rešavala kriza u Ukrajini, bez direktnog pominjanja i kritikovanja vojnog napada Rusije, uz optužbe da su Vašington i njegovi saveznici pogoršali situaciju, preneo je AP.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing saopštila je novinarima da je „pitanje Ukrajine složeno sa svojom istorijskom pozadinom" i da je ono što se danas dešava "posledica delovanja više složenih faktora“.

10.15 - Objavljeni ruski i ukrajinski gubici u borbama

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je koje je gubitke podnela ukrajinska strana.

Kako navode, vojne snage uništile su 18 ukrajinskih tenkova, sedam višecevnih raketnih sistema i 41 motorno vozilo, prenosi Sputnjik.

Prema podacima Ministarstva odbrane Ukrajine, gubici Rusije prvog dana invazije na Ukrajinu iznosili su oko 800 ljudi. Ovo je saopštila zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Malar.

Profimedia
 

Prema njenim rečima, u 3.00 sata 25. februara gubici neprijatelja su sledeći: sedam aviona, šest helikoptera, više od 30 tenkova.

10.10 - Novi pritisci iz Birtanije

Britanija bi želela da Rusija bude isključena iz SWIFT-a, globalnog međubankarskog sistema obaveštavanja o transakcijama, izjavio je danas britanski ministar odbrane Ben Volis.

- Želeli bismo da idemo korak dalje, da to učinimo sa SWIFT sistemom koji omogućava Rusima da dobijaju uplate za njihov gas transferisanjem novca (preko banaka) širom sveta - rekao je Volis za Bi-Bi-Si (BBC), prenosi Rojters.

Dodao je, međutim, da će to biti teško, kao i u mnogim drugim stvarima kada se radi o međunarodnim organizacijama, ako svaka zemlja ne želi da Rusija bude izbačena iz SWIFT sistema.

10.07 - U stambenim zonama Harkova raspoređeni višecevni bacači

Ukrajinska vojska raspoređuje višecevne bacače raketa „Grad“ u stambenim zonama Harkova.

Na ukrajinskim društvenim mrežama objavljeni su snimci na kojima se vide višecevni bacači raketa u stambenim područjima grada. Informaciju je Sputnjiku potvrdio stanovnik Harkova.

 

 

09.55 - „Nemačka neće isporučiti oružje Ukrajini"

Ministarka unutrašnjih poslova Nemačke Nensi Fezer istakla je da Nemačka ne namerava da isporuči oružje Ukrajini.

- Nismo za isporuku oružja Ukrajini, i u tom stavu ništa se nije promenilo - podvukla je Fezer za ZDF.

Kada je reč o hiljadama Ukrajinaca koji zbog aktuelnog sukoba beže iz svoje zemlje, rekla je da je Nemačka pripremljena na sve „što sada dolazi“.

Ona se zahvalila pokrajinama koje su izvršile pripreme i ponudile pomoć u slučaju da izbeglički talas dođe do Nemačke, istakavši da je sada važno da se pomognu susedne zemlje Ukrajine.

09.50 - Ukrajina je spremna da pregovara sa Rusijom o neutralnom statusu, ali traži garancije za bezbednost, saopštio je danas savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak.

09.36 - Ruske snage su ušle u okrug Obolon u Kijevu. Ministarstvo odbrane Ukrajine zamolilo je stanovnike da ne napuštaju svoje kuće i pripremaju molotovljeve koktele. Okrug je udaljen oko 10 km od centra Kijeva.

Opširnije OVDE.

 

09.20Ruska vojska preuzela je kontrolu nad bivšom nuklearnom elektranom u Černobilju u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Navodi se da je nivo radijacije u zoni Černobilja normalan, a da je kontrola nad nekadašnjom nuklearnom elektranom u Černobilju uspostavljena juče.

Ruski padobranci biće uključeni u obezbeđenje nuklearne elektrane, navodi se u saopštenju.

Zbog čega je Černobilj strateški bitan u ruskoj vojnoj akciji možete pročitati OVDE.

09.05 - Najveća hakerska grupa Anonimusi objavila je rat ruskoj vladi, u jeku ruskog napada na Ukrajinu koji traje već drugi dan.

08.58 - U gradu Gorlovka, uukrajinskom granatiranju pogođena je zgrada škole u kojoj je poginulo dvoje nastavnika, u gradu Donjecku je ranjen civil, dok su u Luganjsku registrovana 33 napada na 10 naseljenih mesta, saopštile su danas vlasti samoproglašenih republika na istoku Ukrajine.

U napadu ukrajinskih snaga na grad Gorlovku u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) pogođena je škola i ubijeno dvoje nastavnika, saopštio je Igor Prihotko načelnik lokalnih vlasti.

Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda
 

08.43 - Prve informacije iz sedišta NATO govore da Alijansa zasad ne planira upućivanje trupa, niti oružane akcije na tlu Ukrajine. Ipak, Severnoatlantska alijansa je aktivirala tzv. odbrambeni mehanizam NATO koji podrazumeva krizno skraćenje procedura i brže donošenje odluka, kao i lakše pomeranje jedinica.

Konkretan pokazatelj ove mere je podignuta pripravnost, u okviru koje je više od 100 NATO aviona stavljeno u stanje visoke borbene gotovosti.

AP Photo/Virginia Mayo
 

08.31 - Nemačka planira da NATO-u ponudi trupe, sisteme protivvazdušne odbrane i ratne brodove za jačanje istočnog krila Alijanse, nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, objavio je danas nemački nedeljnik Špigl bez navođenja izvora.

Tanjug/Johanna Geron, Pool Photo via AP
 

Nemačka bi mogla blagovremeno da pošalje pešadijsku četu sa oko 150 vojnika i više desetina oklopnih transportera "Boker", kao deo paketa koji je vojska sastavila za ministarku odbrane Kristin Lambreh.

08.22 - U blizini Kijeva, na pravca severozapada, ukrajinske snage digle su u vazduh tri mosta, kako bi bio zaustavljen prolaz ruskih snaga, javlja danas Ukrajinska pravda pozivajući se na izvor u Generalštabu Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

08.10 - Privredna komora Srbije formiraće od danas specijalizovani krizni tim i otvoriti krizni kol centar za hitno rešavanje problema privrednika i ekonomskih posledica, uzrokovanih krizom u Ukrajini, najavio je Marko Čadež.

Čadež je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je pozvao predstavnike privrede i kompanija da u ponedeljak, 28. februara, razgovaraju o trenutnoj situaciji i onome što možemo da uradimo - da napravimo zajednički krizni štab, zajednički tim koji će pratiti predstojeće događaje i pomoći kompanijama koje moraju da kupe, plate, izvezu ili uvezu robu iz regiona obuhvaćenog krizom, ali i svima drugima na koje će se ta kriza odraziti.

AP Photo/Mykola Tymchenko
 

08.05 - Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski optužio je Rusiju da planira da ubije njega kao predsednika države.

- Prema informacijama koje imamo, neprijatelj me je odredio kao metu broj jedan. Moja porodica je meta broj dva. Oni žele politički da unište Ukrajinu uništenjem šefa države - rekao je Zelenski u obraćanju građanima.

AP Photo/Matt Dunham
 

07.56 - Ukrajinska vojska jutros je započela nova granatiranja Gorlovke u Donjeckoj oblasti, trenutno se granatira Zajcevo i naselje Gagarin.

- Novi dan u Gorlovki počeo je u 5.30 jutros novim vatrenim dejstvima. Pod vatrom je cela linija fronta i naselja u blizini fronta. Po nama se ispaljuje municija svih kalibara – 82, 120, 122, 125, 152 (milimetara) - napisao je šef administracije grada Ivan Prihodko.

AP Photo/Alexei Alexandrov
 

07.36 - Gradonačelnik Rovna tvrdi da je raketiran gradski aerodrom, ali da navodno nije pričinjena veća šteta i za sada nema podataka o žrtvama.

07.28 - Sirene za vazdušni napad se oglašavaju u Kijevu, oko tri sata nakon što su glasne eksplozije probudile grad.

07.20 - U gradu Lavovu na zapadu Ukrajine rano jutros oglasile su se sirene, rekao je svedok za Rojters.

Prethodno su mediji javili da su se jutrosu u Kijevu čule jake eksplozije.

Rusija je juče ujutros saopštila da je počela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

AP Photo/Mykola Tymchenko
 

07.15 - Iz kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog saopšteno je sinoć da ruske snage kontrolišu aerodrom "Gostomel" u blizini Kijeva.

Kako je javila agencija Unian, na aerodrom Gostomel sletelo je 20 helikoptera KA-52 i Mi-8 snaga Ruske Federacije.

AP Photo/Emilio Morenatti
 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike