Lideri EU se dogovorili o novim sankcijama Rusiji: "Zamrzavanje" imovine, zabrana pristupa bankama, tržištu...

25.02.2022

06:15

0

Ove sankcije obuhvatiće finansijski sektor, energetski i transportni sektor, robu dvostruke namene, kao i kontrolu izvoza i finansiranje izvoza, politiku viza, dodatne liste ruskih pojedinaca i nove kriterijume za uvrštavanje na crnu listu

Lideri EU se dogovorili o novim sankcijama Rusiji: "Zamrzavanje" imovine, zabrana pristupa bankama, tržištu...
Olaf Šolc, Ursula fon der Lajen i Vladimir Putin - Copyright AP/Jean-Francois Badias/Luca Bruno/RIA NOVOSTI KREMLIN/ALEXEI NIKOLSKY

Lideri Evropske unije načelno su se složili, na vanrednom Samitu sinoć u Briselu, da uvedu nove ekonomske sankcije Moskvi, pridruživši se Sjedinjenim Državama i drugim zemljama u preduzimanju koraka koji treba da nanesu ogromne i teške posledice Rusiji zbog njenog vojnog delovanja u Ukrajini.

Brisel će zamrznuti imovinu Rusije u Uniji i zaustaviti pristup ruskim bankama evropskim finansijskim tržištima, kao deo onoga što je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel opisao kao „najstroži paket sankcija koji smo ikada primenili“.

Ove sankcije obuhvatiće finansijski sektor, energetski i transportni sektor, robu dvostruke namene, kao i kontrolu izvoza i finansiranje izvoza, politiku viza, dodatne liste ruskih pojedinaca i nove kriterijume za uvrštavanje na crnu listu, navodi se zaključcima Evropskog saveta koji zaseda u Briselu.

Profimedia
 

- Ovaj paket uključuje finansijske sankcije, usmerene na 70 odsto ruskog bankarskog tržišta i ključne državne kompanije, uključujući i odbranu - saopštila je na Tviteru predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da će sankcije povećati troškove ruskog zaduživanja i uticati na povećanje inflacije u toj zemlji.

Predsednica EK je navela da će ograničavanje izvoza u Rusiju naštetiti njenom naftnom sektoru, zaustavljanjem pristupa sirovinama koji su Moskvi potrebne iz EU za njene rafinerije nafte, što bi, po njoj, trebalo da vremenom dovede do smanjenja prihoda od prerade nafte u Rusiji.

Međutim, iako su SAD juče objavile detaljne sankcije Rusiji, zemlje EU su se podelile oko toga koliko daleko treba ići, ostavljajući da detalje razrade u narednim danima.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike