Strateški važan: Zašto je osvajanje Černobilja bitna pobeda u ruskoj vojnoj akciji?

25.02.2022

10:26

0

Ruski padobranci biće uključeni u obezbeđenje nuklearne elektrane

Strateški važan: Zašto je osvajanje Černobilja bitna pobeda u ruskoj vojnoj akciji?
Černobilj - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Ruska vojska preuzela je kontrolu nad bivšom nuklearnom elektranom u Černobilju u Ukrajini, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Navedeno je da je nivo radijacije u zoni Černobilja normalan, a da je kontrola nad nekadašnjom nuklearnom elektranom uspostavljena juče.

Ruski padobranci biće uključeni u obezbeđenje nuklearne elektrane, navodi se u saopštenju.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je na Tviteru neposredno pre nego što su Rusi zauzeli Černobilj da "branitelji daju svoje živote da se ne bi dogodila tragedija iz 1986. Ovo je objava rata celoj Evropi“.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine upozorilo je na istoj društvenoj mreži da napad Rusije na Ukrajinu „može da izazove još jednu ekološku katastrofu“.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

- Svet je 1986. bio svedok najveće tehnološke katastrofe u Černobilju. Ako Rusija nastavi rat, Černobilj može ponovo da se dogodi 2022 - piše u tvitu ministarstva.

Zašto je Černobilj bitan Rusima?

Elektrana u kojoj je 1986. došlo do katastrofe nalazi se na oko 130 kilometara severno od Kijeva, tako da je put preko Černobilja zapravo najbliža putanja od Belorusije do prestonice Ukrajine.

Kako navode zapadni analitičari, zauzimanjem Černobilja Rusija koristi najkraći pravac za dolazak do Kijeva.

- Černobilj nema nikakvu vojnu važnost, ali je na najkraćoj ruti od Belorusije do Kijeva - rekao je bivši načelnik američkog generalštaba Džek Kin.

 

 

Sa njim se složio i analitičar Džejms Ekton.

- To je najkraći put od tačke A do tačke B - rekao je on.

Neimenovani ukrajinski zvaničnik rekao je za zapadne medije da je Černobilj pod ruskom kontrolom, ali američki izvori to nisu mogli da potvrde.

Porastao nivo radijacije

Ukrajinska agencija za nuklearnu energiju saopštila je danas da je zabeležila pojačan nivo radijacije kod bivše nuklearne elektrane Černobilj.

Agencija nije iznela koliki je tačno nivo radijacije, ali je navela da je do porasta došlo zbog pokreta teške vojne opreme u toj oblasti koja je podigla radioaktivnu prašinu, prenosi Rojters.

AP Photo/Mykola Tymchenko
 

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije danas da je ruska vojska preuzela kontrolu nad bivšom nuklearnom elektranom u Černobilju.

Ministarstvo je navelo da je nivo radijacije u zoni Černobilja normalan, a da je kontrola nad nekadašnjom nuklearnom elektranom u Černobilju uspostavljena juče.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem blogu uživo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike