Ko je sve uveo sankcije Rusiji?! Bajden zagrmeo - odsekli smo rusku vladu od zapadnog finansiranja

23.02.2022

09:43

1

Situacija je sve napetija

Ko je sve uveo sankcije Rusiji?! Bajden zagrmeo - odsekli smo rusku vladu od zapadnog finansiranja
Tan2022-2-22_19305761_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Markus Sćreiber, Pool

 

 

Velika Britanija juče je saopštila da će pet ruskih banaka biti sankcionisano (Rosija, IS banka, Opšta banka, Promsvjazbanka i Crnomorska banka), kao i 3 istaknute ličnosti, i to: Genadij Timčenko, Boris Rotenberg i Igor Rotenberg.

"Biće im zamrznuta sredstva u Velikoj Britaniji, a putovanje onemogućeno", kazao je britanski premijer Boris Džonson.

AP Photo/Jon Super
 

Kako je danas saopšteno, Britanija će zaustaviti prodaju ruskog državnog duga na londonskoj berzi.

Evropska unija

Takođe, tokom jučerašnjeg dana Evropska unija jednoglasno je usvojila paket sankcija protiv Rusije.

"Dogovorili smo se da uvrstimo 351 predstavnika ruske Dume, koji su glasanjem prekršili međunarodno pravo i teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, na našu listu sankcionisanih osoba", rekao je šef diplomatije EU Žozep Borelj.

ATA Images/Miloš Tesić
 

Članice EU dogovorile su se da uvedu sankcije za 27 osoba i entiteta koji prete ukrajinskom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti, ili ga podrivaju, među kojima su oni koji su donosili odluke kojima je prećeno Ukrajini, entiteti koji su ih finansirali, oni koji su imali ulogu u invaziji i destabilizaciji i oni koji su vodili rat dezinfomacijama protiv Ukrajine.

Takođe, Borelj je napomenuo da ruski predsednik Vladimir Putin nije na listi sankcija EU.

Amerika

Američki predsednik Džozef Bajden objavio je u Beloj kući da su SAD uvele novu rundu sankcija Rusiji i naglasio da je cilj da se ruskim vlastima onemogući pristup zapadnim finansijama.

"Odsekli smo rusku vladu od zapadnog finansiranja", rekao je Bajden.

Džozef Bajden; Profimedia
 

Ovaj potez američke administracije uključuje sankcije na ruski spoljni dug, što znači da Moskva više ne može da prikuplja novac za svoje državno finansiranje od zapadnih finansijskih institucija. SAD merama kažnjavaju i visokorangiranu "elitu" iz Rusije.

"Oni dele koruptivne dobitke politike Kremlja, a trebalo bi da dele i patnju", poručio je Bajden.

SAD su između ostalih uvele sankcije direktoru Federalne službe bezbednosti Rusije Aleksandru Bortnikovu i njegovom sinu Denisu, prvom zameniku šefa kabineta u Kremlju Sergeju Kirilenku i njegovom sinu Vladimiru, glavnom izvršnom direktoru Promsvjazbanke (PMB) Petru Fradkovu, kao i njihovim rodjacima. Sankcije koje se odnose na PMB uključuju i 17 njenih filijala, među kojima su finansijska i tehnološka preduzeća. Pod novim sankcijama su i Ruska Centralna banka, Ministarstvo finansija i ruski Fond nacionalni fond (NVF), prema Ministarstvu finansija SAD.

Zaustavljen i Severni tok 2

Podsetimo, Nemačka je preduzela korake za zaustavljanje procesa sertifikacije ruskog gasovoda Severni tok 2.

Kancelar Olaf Šolc kazao je da se vlada odlučila da "ponovo razmotri" serttifikaciju gasovoda, koji još nije u funkciji.

SAD su već zabranile američkim kompanijama da posluju sa ukrajinskim regionima Donjecka i Luganska pod kontrolom pobunjenika, ali malo kompanija to radi.

Kanada

Kanadski premijer Džastin Trudo najavio je niz ekonomskih sankcija Rusiji "dok se ne obnovi teritorijalni integritet Ukrajine". Kanada će zabraniti svojim državljanima da obavljaju bilo kakve inostrane transakcije sa proruskim separatističkim teritorijama Luganjska i Donjecka na istoku Ukrajine, uvešće sankcije ruskim poslanicima koji su glasali za "nezakonitu odluku o priznavanju tih teritorija" i zabraniće Kanađanima da učestvuje u kupovini ruskog duga, izjavio je kasno sinoć Trudo.

AP Photo/Kamil Zihnioglu
 

Pored toga, ruskim bankama koje podržava država biće uvedene "dodatne sankcije", a Kanada će "zabraniti bilo kakve finansijske transakcije sa njima", dodao je kanadski premijer.

"(Predsednik Rusije) Vladimir Putin je možda potcenio čvrstinu odgovora međunarodne zajednice", rekao je Trudo izrazivši uverenje da će "čvrst i jedinstven odgovor širom sveta na kraju veoma skupo koštati Putina".

Australija

Profimedia
 

Australija će odmah početi da uvodi sankcije ruskim pojedincima za koje veruje da su odgovorni za postupke te zemlje protiv Ukrajine, saopštio je premijer Skot Morison na konferenciji za novinare.

"Australijanci su se uvek suprotstavljali nasilnicima, a mi ćemo se suprotstaviti Rusiji, zajedno sa svim našim partnerima. Očekujem i dodatne tranše sankcija, ovo je samo početak ovog procesa", rekao je Morison.

Japan

Japan će uvesti sankcije Rusiji i proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini, izjavio je danas tamošnji premiijer Fumio Kišida.

Sankcije Tokija uključuju zabranu viza za ljude povezane sa "dve takozvane republike", kao i zamrzavanje njihove imovine i zabranu trgovine sa tim regionima, rekao je Kišida.

Dodao je da se takođe zabranjuje izdavanje i trgovanje obveznicama ruske vlade u Japanu.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: b92

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike