Moskva hoće da pregovara o predaji Ukrajine, Zelenski potpisao ukaz o opštoj mobilizaciji (FOTO/VIDEO)

24.02.2022

22:59

1

Pratite na 24sedam dešavanja u Ukrajini

Moskva hoće da pregovara o predaji Ukrajine, Zelenski potpisao ukaz o opštoj mobilizaciji (FOTO/VIDEO)
Ukrajina Rusija - Copyright Pixabay/AP Photo/Alexander Zemlianichenko Jr AP Photo/Efrem Lukatsky

Predsednik Rusije Vladimir Putin priznao je u ponedeljak uveče nezavisnost Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike. Nakon toga usledile su oštre sankcije Zapada. U Donjecku su raspoređene ruske vojne trupe, a Ukrajina je uvela vanredno stanje i regrutuje vojne rezerviste.

Vladimir Putin je u ponedeljak potpisao dokumenta koja garantuju nezavisnost DNR i LNR, a već u utorak se vojska rasporedila na granici sa Ukrajinom. Reagovale su velike sile na ova dešavanja, te je Nemačka u vidu sankcija zaustavila Severni tok 2, a Velika Britanija, Francuska i SAD su odmah uvele sankcije Rusiji. Pridružile su se i druge zemlje tokom jučerašnjeg dana kao što su Australija i Japan.

Pratite 24sedam BLOG uživo...

 

23.30 Zelenski potpisao ukaz o opštoj mobilizaciji

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je ukaz o opštoj mobilizaciji.

Mobilizacija će biti sprovedena u roku od 90 dana od stupanja ukaza na snagu, navedeno je na sajtu predsednika Ukrajine.

Zelenski je pozvao lidere EU da podrže „mirovnu operaciju UN“ u Ukrajini i sankcije protiv Rusije uz uvođenje embarga na trgovinu naftom i gasom.

On je saopštio da Ukrajini trebaju garancije bezbednosti i evropska perspektiva.

- Dugo smo čekali ispred otvorenih vrata. Tražili smo članstvo u NATO – odgovor nismo dobili. Sada su nam potrebne međunarodno-pravne garancije bezbednosti, jasna evropska perspektiva, brze i konkretne akcije, izjavio je Zelenski u obraćanju naciji.

23.15 Preventivno gašenje svetla u Lavovu

Vlasti grada Lavova na zapadu Ukrajine naredile su gašenje svetla širom grada kao „preventivne” bezbednosne mere.

 

 

 

 

23.00 Makron zatražio od Putina da odmah prekine vojne operacije

Predsednik Francuske Emanuel Makron zatražio je danas od ruskog predsednika Vladimira Putina da odmah prekine vojne operacije u Ukrajini u telefonskom razgovoru koji je usledio nakon konsultacija sa ukrajinskim liderom, saopštila je Jelisejska palata.

Kako je navedeno u saopštenju koje je preneo Rojters, Makron je u razgovoru s Putinom neposredno pre ulaska na samit EU primetio da se ruski lider izložio "masovnim sankcijama".

22.45 Predsednik Ukrajine večeras se obratio liderima EU

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obratio se večeras video porukom liderima EU 27 okupljenim na samitu u Briselu.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel objavio je na Tviteru slike sa sastanka EU lidera na kojima se vidi predsednik Ukrajine, u majici sa kratkim rukavima, kako se preko monitora obraća šefovima država i vlada EU.

 

 

- Pohvaljujemo odlučnost i hrabrost naroda Ukrajine. EU je ujedinjena u solidarnosti sa Ukrajinom, napisao je Mišel ispod slika.

 

22.30 Muškarcima od 18 do 60 godina neće biti dozvoljen odlazak u inostranstvo

Muškarci od 18 do 60 godina neće moći da napuste Ukrajinu zbog vanrednog stanja.

Ovo je saopštio šef Lvovske carine Daniil Menšikov.

- Obaveštenje građanima! Zbog vanrednog stanja, muški državljani Ukrajine od 18 do 60 godina neće biti pušteni van naše države. Molimo vas da ne pravite paniku i ne pokušavajte da pređete granicu bez dozvole, rekao je Menšikov.

22.20 Ukrajinci dižu mostove da uspore Ruse i dele puške civilima

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci dizanja mostova u vazduh, što se objašnjava pokušajem Ukrajinaca da uspore rusko napredovanje.

 


22.10 Cenzura ruskih medija

 

Fejsbuk je tokom proteklog dana cenzurisao materijale četiri ruska medija - TV "Zvezda", RIA Novosti, Lenta.ru i Gazeta.ru, objavio je Roskomnadzor.

Napominje se da je administrator te društvene mreže označio materijale ruskih medija kao nepouzdane i uveo tehnička ograničenja na rezultate pretrage publikacija kako bi smanjila publiku.

21.55 Lideri EU se dogovorili o sankcijama protiv Rusije

Lideri EU dogovorili su se o daljim restriktivnim merama koje će naneti ogromne i teške posledice Rusiji zbog njenog delovanja.

Ove sankcije obuhvataju finansijski sektor, energetski i transportni sektor, robu dvostruke namene, kao i kontrolu izvoza i finansiranje izvoza, politiku viza, dodatne liste ruskih pojedinaca i nove kriterijume za uvrštavanje na listu, navodi se zaključima Evropskog saveta koji zaseda u Briselu.

U dokumentu koji je objavljen u Briselu navodi se da će Savet EU bez odlaganja usvojiti predloge koje su pripremili Evropska komisija i šef diplomatije EU.

Istovremeno, Evropski savet poziva na hitnu pripremu i usvajanje daljeg paketa individualnih i ekonomskih sankcija koji će obuhvatiti i Belorusiju.

 

21.50  Novi razgovor Putina i Makrona

Novi telefonski razgovor predsednika Rusije i Francuske, Vladimira Putina i Emanuela Makrona. Ozbiljno i otvoreno su razmenili stavove o situaciju i Ukrajini, saopštio je Kremlj.

Profimedia
 

 

21.45 Amerika proteruje drugog čoveka ruske ambasade u Vašingtonu

Sjedinjene Države proteruju iz Vašingtona savetnika-izaslanika ruske ambasade kao odgovor na odluku Rusije da iz američke diplomatske misije u Moskvi protera zamenika ambasadora Barta Gormana, rekli su za Sputnjik u Stejt departmentu. U pitanju je druga najznačajnija funkcija posle ambasadora.

21.45 Ukrajinska vojska napušta položaje u DNR

Više od 30 ukrajinskih vojnika u naseljima Nikolajevka i Oktobar napustilo je svoje pozicije, saopštila je Narodna milicija DNR. Kako je navedeno, komandiri ovih jedinica su napustili svoje pozicije.

 

21.35 Ukrajina zatražila hitnu raspravu u Savetu za ljudska prava UN

Ukrajina je zatražila hitnu raspravu u Savetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija o situaciji koja je proistekla iz ruske agresije, saopštile su danas UN.

- Ovo je odgovor na izuzetno ozbiljno pogoršanje situacije kada je reč o ljudskim pravima u Ukrajini kao rezultat ruskih neprijateljstava na ukrajinskoj teritoriji, rekla je Jevhenija Filipenko, ukrajinska ambasadorka pri UN u Ženevi, u pismu upućenom predsedniku Saveta UN, objavljenom na Tviteru ukrajinske misije pri UN u Ženevi.

 

 

Predsednik Saveta će se sastati i razmotriti zahtev sa 47-članim telom radi njegovog razmatranja, navodi se u saopštenju UN, a prenosi Rojters.

Da bi bila održana hitna debata potrebna je prosta većina glasova.

21.06 - SAD će poslati još 7.000 američkih vojnika u Nemačku

21.05 - Poljska zabranila ruske TV kanale

Poljska je zabranila emitovanje programa niza ruskih kanala, uključujući i RT, saopštio je Državni savet za radio i televiziju.

Iz registra za emitovanje televizijskih kanala udaljavaju se programi: RT (Russia Today), RT Documentary, RTR-Planeta, Sojuz TV i Rusija 24.

21.00 - Nehamer: Isključenje Rusije iz Swift-a trenutno nije tema

Austrijski kancelar Karl Nehamer objasnio je da novi paket sankcija neće sadržati isključenje Rusije iz međunarodnog platnog sistema Swift.

- Swift trenutno nije među predloženim sankcijama. Isključenje iz Swift-a bi manje pogodilo Rusiju nego EU - objasnio je.

20.40 - Lideri EU se slozili o uvođenju oštrijih sankcija Rusiji

Lideri Evropske unije izjavili su danas da će uvesti nove, oštre sankcije Rusiji zbog njenog napada na Ukrajinu, pogađajući rusku elitu i njenu ekonomiju.

Nove sankcije će uključivati zamrzavanje ruske imovine u evropskom bloku - 27 zemalja članica, zaustavljanje pristupa banaka evropskim finansijskim tržištima i udar na "interese Kremlja".

20.33 - Peskov: Rusija je spremna na pregovore o predaji Ukrajine

Moskva je spremna na pregovore o predaji Ukrajine, saopštio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

20.29 - Avion An-26 ruskih vazduhoplovnih snaga srušio se u regionu Voronježa, a posada je poginula

20.00 - Bajden najavio i oštre sankcije.

19.45 Bajdenu predloženi sajber-napadi protiv Rusije

Američke obaveštajne agencije predstavile su američkom predsedniku Džou Bajdenu više opcija za izvođenje masivnog sajber-napada, kojim bi "omeli Rusiju da nastavi operacije u Ukrajini", rekla su četiri izvora televiziji NBC njuz.

Prema njihovim rečima, Bajdenu je ponuđeno da bude upotrebljeno američko sajber-oružje "do sada neviđenih razmera".

AP Photo/Patrick Semansky
 

19.30 Putin razgovarao sa premijerom Indije

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa premijerom Indije Narendrom Modijem o situaciji oko Ukrajine.

On je izneo ocenu agresivnih aktivnosti Kijeva prema Donbasu, saopštio je Kremlj.

19.20 U DNR stradalo šest civila

Za osam dana od eskalacije situacije u Donjeckoj Narodnoj Republici poginulo je šest civila, od kojih dvoje u protekla 24 sata, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

19.00 - Ukrajina: Ruske snage zauzele bivšu nuklearku u Černobilju

Ruske snage zauzele su bivšu nuklearnu elektranu u Černobilju, izjavio je danas savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

18.58 - Reakcije na sankcije

VTB banka je saopštila da nije iznenađena novom rundom politički motivisanih antiruskih sankcija.

VTB je razradio nekoliko planova za suprotstavljanje međunarodnim sankcijama da bi minimizirala negativne posledice za klijente.
Prethodno je saopšteno da je Velika Britanija usvojila novi paket sankcija protiv Rusije, koje obuhvataju rukovodstvo VTB i drugih ruskih banaka.
Cene akcija VTB-a i „Aeroflota“ naglo padaju nakon saopštenja britanskog premijera Borisa Džonsona.

18.50 - Šolc:Zapad ce osigurati da se sukob u Ukrajini ne proširi

Zapad će rasporediti sve raspoložive resurse da osigura da se sukob u Ukrajini ne proširi na druge zemlje u Evropi, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc u televizijskom obraćanju naciji.

"Putin ne bi trebalo da potcenjuje rešenost NATO da brani sve svoje članice. To se izričito odnosi na naše partnere u NATO u baltičkim državama, Poljskoj i Rumuniji, Bugarskoj i Slovačkoj. Bez "ako" i "ali", rekao je nemački kancelar.

Tanjug/Johanna Geron, Pool Photo via AP
 

18.37 - Cena gasa u Evropi nezaustavljivo raste, dostigla 1.608 $

Cena gasa u Evropi katapultirana je danas za neverovatnih 57 procenata na više od 1.600 dolara za 1.000 kubnih metara, prema podacima sa londonske ICE berze.

18.35 - Rusko ministarstvo odbrane: Postignuti svi ciljevi za danas

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je njena vojska danas uništila 83 ukrajinska kopnena cilja, javila je agencija Interfaks.

18.32 - Čižov EU: Sankcije Rusiji će dovesti do uzvratnih mera

Stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov rekao je danas, u razgovoru sa generalnim sekretarom Evropske službe za spoljne poslove Stefanom Saninom, da nove sankcije samo pogoršavaju ionako složene odnose Moskve i Brisela.

Čižov je upozorio da će to neizbežno dovesti do uzvratnih mera ruske strane.

18.30 - London uveo drakonske sankcije Rusiji. Više o tome OVDE.

AP Photo/David Cliff
 

18.12 - Zaharova: SAD odbijaju pregovore o bezbednosnim garancijama

SAD su obavestile Rusiju da ne nameravaju da se uključe u pregovarački proces o bezbednosnim garancijama, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. "Učinili smo sve da imamo pregovore", navela je. 

17.51 - I u Harkovskoj oblasti policijski čas

U Harkovskoj oblasti u Ukrajini uveden je policijski čas od 22 do 6 sati, javlja agencija RIA novosti

17.48 - Oglasio se Putin

- Nisu nam ostavili šansu da postupimo drugačije - poručio je povodom situacije u Ukrajini.

17.34 - Oštećeni gasovod i dečja klinika

Usled paljbe ukrajinskih snaga oštećen je gasovod u mestu Gorlovka, saopštili su predstavnici DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Dečja klinika u Donjecku oštećena je tokom paljbe ukrajinske vojske, saopštila je Narodna milicija DNR.
- Pošto nisu u stanju da zaustave napredovanje snaga Narodne milicije, ukrajinski nasilnici se iživljavaju nad civilima – u njihovoj vatri je oštećena gradska dečja bolnica - navedeno je u saopštenju objavljenom na Telegram-kanalu Narodne milicije DNR.

17.24 - Evakuacija građana u delovima Luganska

U delovima Luganske oblasti, koji su pod kontrolom Ukrajinaca, objavljena je evakuacija stanovništva, saopštio je danas načelnik Luganske vojne i civilne uprave Sergej Gajdaj.

AP Photo/Vadim Ghirda
 

17.16 - Hakerski napadi na ruske vladine sajtove?

Pao zvanični sajt predsednika Rusije, kao i još nekoliko internet stranica vladinih institucija, poput Kremlja i ruskog Saveta bezbednosti. Sumnja se na hakerske napade 

17.08 - Litvanija: SAD rasporedile avione F-35 u Estoniju i Litvaniju

Litvansko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su Sjedinjene Američke Države rasporedile borbene avione F-35 u Estoniju i Litvaniju i produžile boravak svojih postojećih trupa u regionu.

Kako navodi agencija Rojters, borbeni avioni F-35 ranije nisu bili raspoređeni na Baltiku.

16.58 - Evropski lideri pozvaće na uvođenje sankcija Belorusiji zbog njene uloge u podržavanju ruske invazije na Ukrajinu, navodi se u dokumentu za večerašnji vanredni samit u Briselu u koji je uvid imao “Gardijan”.

Pavel Orlovsky/BelTA Pool Photo via AP
 

16.40 - Danska povećava doprinos NATO snagama

Danska vlada saopštila je danas da će povećati doprinos snagama NATO tako što će rasporediti oko 200 vojnika u Estoniji, kao i dva borbena aviona F-16 koji će biti u vazdušnom prostoru Poljske.

Kina okrivila Ameriku za situaciju u Ukrajini: Takvo ponašanje je neodgovorno i nemoralno, setimo se Iraka i Avganistana

16.37 - Bajden razgovara s liderima G7 o odgovoru Rusiji

Američki predsednik Džozef Bajden danas na virtuelnom sastanku razgovara sa ostalim liderima Grupe sedam industrijalizovanih zemalja sveta (G7), nakon što je optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da je pokrenuo "rat s predoumišljajem" protiv Ukrajine, saopštila je Bela kuća.

Tanjug/AP Photo/Carolyn Kaster
 

16.35 - Uveden policijski čas u Kijevu

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko uveo je danas policijski čas u glavnom gradu Ukrajine od 22 do 7 sati.

On je rekao da tokom policijskog časa neće raditi javni prevoz.

16.07 - Rusi zauzeli Černobilj

Anton Geraščenko iz ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova javio je da su Rusi zauzeli Černobilj. Više o tome OVDE.

15.50 - Ukrajina: Eksplozija u elektrani, ali nastavlja s radom

Ukrajinsko Ministarstvo energetike saopštilo je da je danas došlo do eksplozije u elektrani Tripilska, nedaleko od Kijeva.

Elektrana nastavlja s radom, navode iz ministarstva.

15.43 - Berlin: Nemačka zavisi od Rusije u snabdevanju gasom, ova zima stabilna

Nemačka zavisi od Rusije u snabdevanju gasom, ali snabdevanje gasom je zagarantovano ove zime, rekao je nemački vicekancelar i ministar ekonomije Robert Habek novinarima u Berlinu.

- Sada možemo da kažemo da ćemo sa sigurnošću proći ovu zimu, a snabdevanje gasom će biti pouzdano, čak i ako cene ponovo porastu ili Rusija smanji ili obustavi snabdevanje gasom - rekao je ministar.

"Severni tok 2": Zašto je toliko važan i šta će sada Rusija učiniti kada je stopiran?

15.40 - Turski brod pogođen bombom kod Odese

Turski brod koji je plovio u Crnom moru pogođen je danas bombom nedaleko od Odese.

Generalni direktorat za pomorstvo Turske saopštio je nakon objavljivanja te informacije da sa broda IASA Jupiter, koji je plovio pod zastavom Maršalovih Ostrva kod obale Odese, nije bilo zahteva za pomoć, da nije bilo žrtava i da je brod bezbedan

15.35 - U Kijevu proglašena vazdušna opasnost

Građanima je naređeno da krenu u skloništa, saopštila je gradska uprava na svom sajtu. Opširnije OVDE.

AP Photo/Emilio Morenatti, Poolkijev
 

15.26 - Oboren ruski vojni helikopter

Ruski vojni helikopter je oboren u kijevskoj oblasti, konkretno u gradu Višhorodu. 

Ono što je tome prethodilo jeste "jurnjava" po nebu i stotine projektila, od kojih je jedan bio dovoljan da obori letelicu. Celu akciju možete pogledati OVDE.

15.19 - Češka zatvara 2 ruska konzulata, prestaje s izdavanjem viza

Češka će zatvoriti dva konzulata Rusije u Brnu i Karlovim Varima, kao i češke konzulate u ruskim gradovima Sankt Peterburgu i Jekaterinburgu saopštio je danas premijer te zemlje Peter Fijala.

Fijala je rekao da će Češka, kao odgovor na vojne akcije u Ukrajini, prestati da izdaje vize ruskim državljanima, prenosi TASS.

Kako je dodao, postojaće izuzeci za osobe koje imaju pravo na vizu iz humanitarnih razloga, kao i da će vlada pozvati češke ambasadore u Rusiji i Belorusiji da se vrate u zemlju radi konsultacija.

15.05 - Lavrov: Rusija je spremna za dijalog

Maxim Shemetov/Pool Photo via AP
Sergej Lavrov

Mere koje preduzima Moskva u Ukrajini usmerene su na zaštitu bezbednosti ruskog naroda, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

- Nadam se da još imamo šansu da se vratimo međunarodnom pravu i međunarodnim obavezama - rekao je šef ruske diplomatije.

14.55 - Ruska vojska onesposobila 74 kopnena objekta ukrajinske vojske i 11 aerodroma

U napadu Oružanih snaga Rusije onesposobljena su 74 kopnena objekta Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Kako je precizirano, onesposobljeni su 11 aerodroma Ratnog vazduhoplovstva Ukrajine, tri komandna mesta, baza Ratne mornarice Ukrajine, kao i 18 radarskih stanica PVO sistema S-300 i „Buk M-1“.

Ističe se da ruska vojska ne gađa ukrajinske gradove.

Takođe je saopšteno da su tokom specijalne operacije oborena četiri ukrajinska drona „Barjaktar TB-2“, kao i jedan borbeni helikopter.

 

 

Trupe DNR, koje se kreću u pravcu naselja Volnovaha, napredovale su sedam kilometara u dubinu teritorije, saopštio je Konašenkov.

Jurišni avion Su-25 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije srušio se tokom operacije demilitarizacije Ukrajine, saopštio je Konašenkov.

- U Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije usled greške u pilotiranju srušio se jurišni avion Su-25. Pilot se uspešno katapultirao i već se nalazi u svojoj vojnoj jedinici - precizirao je Konašenkov.

14.50 - Lukašenko: Ako treba, uvodimo trupe u Donbas

Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP
Aleksandar Lukašenko

Beloruske trupe nisu uključene u rusku operaciju u Ukrajini, ali ako bude potrebno mogu biti angažovane, rekao je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

- Nećemo se pravdati povodom toga da li učestvujemo ili ne učestvujemo u tom sukobu. Naših trupa tamo nema. Ali ako bude potrebno, ako to bude neophodno Rusiji i Belorusiji – biće - rekao je Lukašenko.

Celo obraćanje beloruskog predsednika možete pročitati OVDE.

14.48 - Šojgu ruskoj vojsci: Odnosite se prema ukrajinskim vojnicima s poštovanjem 

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naložio je svim komandantima ruskih snaga da se prema ukrajinskim vojnicima odnose s poštovanjem, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

- Vojnici Oružanih snaga Ukrajine, za razliku od nacionalista, položili su zakletvu ukrajinskom narodu i izvršavali naređenja - navodi RIA Novosti da je rekao Šojgu.

Kako je kazao, za sve borce Oružanih snaga Ukrajine, koji polože oružje, potrebno je da se osiguraju bezbedni koridori za napuštanje područja operacije kako bi mogli da se ujedine sa porodicama.

14.41 - Zaharova: Ovo nije početak rata, nego kraj

Komentarišući situaciju u Ukrajini, portparolka MInistarstva spoljnih poslova Ukrajine, Marija Zaharova, obratila se javnosti.

- Ovo nije početak rata već sprečavanje situacije koja bi mogla da dovede do globalnog vojnog sukoba. Takođe, to je kraj rata koji je bio izvođen u Donbasu - poručila je.

Profimedia
 

Celu vest možete pročitati OVDE.

14.29 - Ukrajinci granatiraju stambena naselja u Donjecku, ima žrtava među civilima

Ukrajinske oružane snage granatiraju stambena naselja, pri čemu je jedan civil ubijen, a osam drugih je ranjeno, izjavio je danas predstavnik Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin.

- Artiljerijske jedinice ukrajinskih oružanih snaga nastavljaju sa namenskim bombardovanjem stambenih naseljenih mesta u Donjeckoj Narodnoj Republici. Među civilima ima žrtava kao posledica ukrajinske agresije. Osam civila je ranjeno, a jedan je ubijen - rekao je Basurin, prenosi agencija TASS.

Kako je istakao portparol milicije DNR, "neprijatelj je od početka dana više od 50 puta otvarao vatru na teritoriju DNR".

14.20 - Zastrašujući snimak trenutka napada

Na društvenim mrežama pojavio se snimak koji je nastao u trenutku kada su Ukrajinci poslali stotine projektila ka ruskim snagama. Više detalja možete pročitati OVDE.

 

 

14.13 - Kina odbila da specijalnu operaciju Rusije nazove okupacijom

Kina pomno prati celokupnu situaciju u Ukrajini i poziva sve strane da se suzdrže od koraka koji bi mogli da dovedu situaciju do eskalacije, izjavila je portparolka ministarstva spoljnih poslova te zemlje Hua Čunjing.

Odgovarajući na pitanje da li zvanični Peking na specijalnu operaciju gleda kao na „okupaciju“, kineska političarka je rekla da je sve to rezultat mnogih faktora. Celu vest pročitajte OVDE.

14.10 - Ukrajinska vojska napala ruske civilne brodove

Ukrajinska vojska je raketama oštetila dva civilna broda u Azovskom moru, saopštila je u četvrtak ruska Federalna služba bezbednosti (FSB). U napadu je navodno povređena jedna osoba, dok je na jednom od brodova došlo do požara. Opštirnije u zasebnom tekstu - OVDE.

13.46 - U Kijevskoj oblasti se srušio Ukrajinski vojni avion

Vojni avion Oružanih snaga Ukrajine pao je u Kijevskoj oblasti, saopštila pres-služba Državne službe Ukrajine za vanredne situacije.

AP photo
 

U letelici je bilo 14 ljudi. Avion se zapalio, a poginulo je pet osoba. Opširnije u zasebnom tekstu - OVDE.

13.40 - Rusija odgovorila na odluku Ukrajine da prekine diplomatske odnose: To je logičan zaključak „rusofobične politike“

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u četvrtak da nije iznenađeno što Kijev prekida sve diplomatske odnose sa Moskvom.

Rusija ne bi napravila ovaj izbor, ali to smatra „logičnim zaključkom“ „rusofobične politike“ ukrajinskog rukovodstva, navodi se u primedbi koju citiraju RIA Novosti. Opširnije OVDE.

13.22 - "U DNR nema ruskih vojnika"

U DNR nema ruskih vojnika, ofanzivnu operaciju sprovode snage Narodne milicije Donjecke Narodne Republike, saopštio je portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin Sputnjiku.
Kako je istakao, ofanziva u Donjeckoj oblasti se odvija po planu.

Oružane snage Ukrajine ispalile su preko 300 različitih vrsta municije na teritoriju DNR u toku dana, saopštio je Basurin. Kako je precizirano, „protivnik je preko 50 puta otvarao paljbu na teritoriju DNR uz primenu artiljerije kalibra 152 i 122 milimetra“. Na udaru se našlo 13 naselja republike.

Usled vatrenih dejstava Oružanih snaga Ukrajine u poslednja 24 časa u DNR ranjeno je osam civila, dok je jedan poginuo. Dodao je i da je 15 ukrajinskih vojnika u Donbasu položilo oružje i predalo se. Može ih biti i više, jer se situacija menja, zaključio je Basurin.

13.15 - Erdogan pozvao Rusiju i Ukrajinu da reše probleme dijalogom

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je Rusiju i Ukrajinu da reše pitanje putem dijaloga.

AP Photo/Burhan Ozbilici
Redžep Tajip Erdogan

- Akcije Rusije u Ukrajini su neprihvatljive. Obe strane su naše prijateljske zemlje. Pozivam Rusiju i Ukrajinu da reše pitanje putem dijaloga, na osnovu Minskih sporazuma. O tome sam govorio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu tokom naših telefonskih razgovora - rekao je Erdogan.

13.10 - Novinar iz Moskve objasnio šta je cilj ruske oslobodilačke akcije

Šta udružene snage DNR, LRN i Ruske Federacije žele da postignu ovom oslobodilačkom akcijom za 24sedam razjasnio je Branko Vlahović, dopisnik "Večernjih novosti" iz Moskve. O tome možete čitati u zasebnoj vesti - OVDE.

13.05 - Peskov: Cilj ruske akcije nije okupacija Ukrajine

Vremenski okvir ruske vojne operacije u Ukrajini zavisi od toga kako će ona napredovati prema ispunjenju njenih ciljeva, a to su demilitarizacija i denacifikacija, a ne okupacija Ukrajine, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Ruska vojna operacija ima za cilj demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine - saopštio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov uz napomenu da će vremenski okvir operacije definisati ruski predsednik Vladimir Putin, prenosi TASS.

- Niko ne govori o okupaciji ukrajinske teritorije, ova reč je neprimenjiva ovde - rekao je zvaničnik Kremlja.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Dmitrij Peskov

On je pojasnio da je Putin opisao dva cilja ruske specijalne operacije za zaštitu Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR), kao demilitarizaciju i denacifikacija Ukrajine, a da jedno i drugo predstavljaju pretnju za rusku zemlju i narod.

Peskov je rekao i da će vremenski okvir zavisiti od rezultata i napretka operacije, kao i da je normalno da ga definiše glavnokomandujući, navodi TASS.

Zvaničnik Kremlja je izjavio i da većina Rusa podržava priznanje Donjecke i Luganske Narodne Republike i da podrška vojnoj operaciji u Ukrajini, koja se sprovodi na osnovu zahteva rukovodstva dve republike, neće pasti ispod tog nivoa.

12.35 - NATO otvoreno preti Rusiji: Vojska je spremna!

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, održao je prethodno najavljenu konferenciju na kojoj je istakao da je ta organizacija spremila stotine aviona i hiljade vojnika u cilju agresije prema Rusiji.

- Kao odgovor Rusiji, jačamo odbranu na moru, ali i vazduhu. Poslednjih nedelja saveznici su poslali hiljade trupa na granice i još hiljade čeka. Imamo stotine aviona koji će da štite vazdušni prostor, od severa do Mediterana - rekao je on. Najvažnije detalje obraćanja možete pročitati OVDE.

Hannibal Hanschke/Pool via AP
Jens Stoltenberg

12.26 - Rusija je pokrenula akciju da bi očistila Ukrajinu od nacista

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u četvrtak da je Rusija započela vojnu operaciju u Ukrajini kako bi očistila zemlju od nacista.

- U idealnom slučaju, neophodno je osloboditi Ukrajinu, očistiti je od nacista, kao i pronacističkih ljudi i ideologije - rekao je Peskov.

12.22 - NATO formira borbene grupe u istočnom krilu

NATO planira da oformi strukture borbenih grupa, kakve već ima u baltičkim državama, za zemlje na svom istočnom krilu.

Ovo je saopštio slovački ministar inostranih poslova Ivan Korčok, uz napomenu da će u taj proces biti uključena i Bratislava. Opširnije OVDE.

12.14 - Ukrajina tvrdi: U Odesi poginulo 18 ljudi, u Brovariju šestoro

Najmanje 18 ljudi poginulo je u raketnom napadu u Odesi, na jugu Ukrajine, saopštile su regionalne vlasti, dok lokalne vlasti grada Brovarija, navode da je najmanje šest osoba poginulo u tom gradu u blizini ukrajinske prestonice Kijeva, prenosi Rojters.

11.58 - Zelenski podneo nacrt zakona o sveopštoj mobilizaciji

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski podneo je danas skupštini nacrt zakona o sveopštoj mobilizaciji, saopštila je ukrajinska agencija Unian na Telegramu.

- Zelenski je podneo Vrhovnoj radi nacrt zakona o sveopštoj mobilizaciji - navodi se u saopštenju.

Aaron Chown/Pool Photo via AP
 

11.32 - Lukašenko poziva na nove pregovore u Minsku

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko predložio je održavanje rusko-ukrajinskih razgovora u Minsku, prenosi TASS pozivajući se na izveštaj beloruske agencije Belta. Opširnije OVDE.

11.25 - Šefovi diplomatija Estonije i Letonije evakuišu se iz Kijeva

Ministri spoljnih poslova Letonije i Estonije, Edgars Rinkevičs i Eva Marija Lijmets, koji se od srede uveče nalaze u Kijevu, napustiće danas ukrajinsku prestonicu kopnenim putem.

To su potvrdili Rojtersu portparoli ministarstava spoljnih poslova dve zemlje.

Ministri su došli u Ukrajinu da pruže podršku, u poseti koja je trebalo da traje do petka.

Njihov litvanski kolega Gabrielius Landsbergis planirao je da im se pridruži danas, ali je otkazao dolazak nakon što je vazdušni prostor iznad Ukrajine, zbog pokretanja ruske vojne operacije na tu zemlju, zatvoren, rekao je njegov portparol novinskoj agenciji BNS, navodi Rojters.

11.22 - Džonson sazvao hitan sastanak NATO

Boris Džonson je sazvao hitan sastanak lidera NATO-a zbog najnovijeg dešavanja u Ukrajini.

11.17 - Kijev tvrdi: Stradalo 40 ukrajinskih vojnika i 50 ruska

Savetnik u ukrajinskom predsedništvu izjavio je da je više od 40 ukrajinskih vojnika ubijeno i na desetine ranjeno u današnjoj ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini, preneo je Rojters.

Ukrajinska vojska saopštila je da je oko 50 Rusa ubijeno i šest ruskih aviona uništeno na istoku Ukrajine, navodi britanska agencija.

11.07 - Narodna milicija krenula u kontraofanzivu

Snage Narodne milicije LNR prešle su kontakt liniju u području reke Donjec i već se nalaze na suprotnoj obali, saopštio je portparol LNR.

- Naše snage su već sa druge strane reke što već mnogo toga govori. Nastavljamo da oslobađamo svoju zemlju. Zakoračio sam na zemlju na kojoj nisam stajao osam godina - rekao je on.

10.58 - Počela bitka za Harkov

Harkov još nije pao, počela bitka na ulazu u grad. Ukrajinci se odupiru Rusiji.

10.55 - Trenutnu situaciju u Kijevu 

10 49 - Ukrajina je prekinula diplomatske odnose sa Rusijom.

Ova odluka je doneta nakon što su Rusi rano jutros pokrenuli Oslobodilačku akciju u Donbasu.

10.41 - Lugansk i Donjeck na nemilosrdnom udaru Ukrajine

Kancelarija Luganske Narodne Republike objavila je informaciju da su tri granatiranja od strane Oružanih snaga Ukrajine obavljena za svega 35 minuta!

Nedugo nakon toga, ukrajinske snage bezbednosti granatirale su tri naselja u DNR, uključujući Donjeck, za pola sata, saopštilo je predstavništvo DNR.

10.39 - Ukrajina apelovala na Tursku da zatvori moreuz

Ukrajina je zatražila od Ankare da ograniči prolaz ruskih ratnih brodova kroz moreuze Bosfor i Dardanele, nakon što je Rusija rano jutros napala Ukrajinu.

- Pozivamo turske vlasti da pomognu Ukrajini. Zahtevamo da se moreuz Bosfor i Dardaneli zatvore za ruske ratne brodove, saopštio je ukrajinski ambasador u Ankari Vadili Bodnar, prema izveštaju turskog lista Jeni Šafak, prenosi TASS.10.35 - Rusija: Specijlna vojna operacija se odvija u Donbasu

U Ukrajini je pokrenuta specijalna vojna operacija u Donbasu i ti događaji ne mogu biti nazvani ratom, izjavio je stalni ruski predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja tokom ranije danas održane hitne sednice Saveta bezbednosti UN.

- Mi ne vršimo agresiju protiv ukrajinskog naroda, već protiv hunte koja je preuzela vlast u Kijevu - rekao je Nebenzja pre okončanja hitne sednice Saveta bezbednosti UN, koji je inicirala Ukrajina, prenosi RIA Novosti.

10.22 - Uništeno najveće skladište ukrajinske vojske

Kako je Vladimir Putin najavio specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, tako je nekoliko eksplozija širom te zemlje najavio početak iste.

Pored glavnih vojnih ciljeva, jedan od pomenutih je bilo i skladište ukrajinskih oružanih snaga.

10.12 -  Španija: Agresija bez presedana

U snažno sročenoj izjavi, španska vlada je invaziju Moskve na Ukrajinu nazvala "potpuno neopravdanom agresijom bez presedana i flagrantnim kršenjem međunarodnog prava koje ugrožava globalnu bezbednost i stabilnost", piše Sem Džons u Madridu.

- Zahtevamo hitan prekid neprijateljstava pre nego što poraste broj žrtava, kao i povratak trupa na međunarodno priznatu teritoriju Ruske Federacije - poručili su iz španske Vlade.

Španska vlada učestvovaće sa EU partnerima i NATO članicama u smišljanju odgovora na ruski napad na Ukrajinu.

10.08 - Infrastruktura na ulazu u Kijev u plamenu

Vojna infrastruktura na ulazu u Kijev iz pravca grada Brovari je u plamenu, prenose očevici. U tom području nalazi se centar za specijalne operacije Ukrajine.

Takođe, očevici tvrde i da su još dve teritorije u tom potezu takođe u plamenu.

10.06 - Litvanija proglasila vanredno stanje

Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda potpisao deklaraciju o vanrednom stanju. Ova odluka je doneta zbog vojne intervencije ruske armije u Ukrajini.

10.02 - Ukrajinska vojska gađala Kursku oblast

Ukrajinske snage gađale su ruski pogranični punkt u Kurskoj oblasti, saopštila je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) i dodala da tom prilikom niko nije stradao.

Kako se navodi, napad je izveden u 9.40 po lokalnom vremenu.

Istovremeno, navedeno je i da je uništen položaj ukrajinskih snaga odakle je izvedena paljba.

10.00 - Pojavio se snimak jedne od eksplozija u Ukrajini

Na video-snimku se vidi projektil koji preleće aerodromsku zgradu, a zatim izaziva eksploziju.  

09.57 - Moldavija proglasila vanredno stanje

Predsednica Moldavije Maja Sandu saopštila je danas da će proglasiti vanredno stanje i da je njena zemlja spremna da prihvati desetine hiljada ljudi koji dolaze iz susedne Ukrajine.

- Pomoći ćemo svima kojima je potrebna naša pomoć i podrška - rekla je Sandu.

09.48 - Oboreni ruski avioni?

Ukrajinska vojska je izvestila da je njena protivvazdušna odbrana navodno oborila ruski avion u istočnoj Ukrajini i odvojeno oborila pet ruskih aviona i jedan helikopter u istočnoj oblasti Luganska.

Rusko ministarstvo odbrane je, međutim, demantovalo izveštaje da je jedan od njenih aviona oboren.

09.40 - Ministarstvo odbrane Rusije: Vojska Ukrajine napušta položaje i ostavlja oružje

Obaveštajni podaci pokazuju da jedinice i vojska Oružanih snaga Ukrajine masovno napuštaju svoje položaje, ostavljajući oružje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, a prenosi Sputnjik.

Istovremeno, ruski vojni resor ističe da položaji jedinica Oružanih snaga Ukrajine, koje su položile oružje, nisu izloženi napadima. Opširnije OVDE.

09.35 - Avioni ne lete iznad Ukrajine

Napad koji je pokrenut jutros preusmerio je vazdušni saobraćaj, o čemu svedoče fotografije sa servisa "Flight Radar".

Profimedia
 

Kako se može videti, iznad Ukrajine praktično nema civilnih putničkih letova, dok se u ostatku Evrope nastavljaju po redovnom rasporedu.

Kako izgleda nebo nad Ukrajinom možete pogledati OVDE.

09.28 - Ubijen civil u Donjecku

Čelnici samoproglašene Donjecke Narodne Republike, koju je Rusija nedavno priznala kao nezavisnu državu, saopštili su da je jedan civil poginuo tokom napada ukrajinske vojske, dok je navodno pet ljudi ranjeno.

09.23 - DNR poziva Ukrajince da predaju oružje

Donjecka Narodna milicija pozvala je građane Ukrajine da zamole svoje rođake u vojsci da "polože svoje oružje“.

- Neka pozovu svoje rođake koji se nalaze trenutno u Donbasu naoružani, da polože oružje i da sačuvaju svoje živote. Što više budu pružali otpor, to će žrtava biti više - ističe se saopštenju vlasti DNR, prenosi Sputnjik.

09.16 - Oglasio se Gutereš i poslao molbu Putinu

Profimedia
 

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je, u vezi sa operacijom koju je Rusija jutros pokrenula u Ukrajini, rekao da ovaj rat nema smisla, te da je to kršenje principa Povelje UN.

09.09 - EU će odgovoriti na najsnažnije moguće načine najavljuje Borelj

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da, zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini, lideri EU danas usvajaju najsnažnije sankcije ikad.

- EU će odgovoriti na najsnažnije moguće načine...(lideri EU) će usvojiti najoštriji paket sankcija ikad - rekao je Borelj novinarima u Briselu.

09.07 - Prve žrtve

Najmanje osam ljudi je poginulo, a devet ranjeno tokom ruskog granatiranja u Ukrajini, saopštio je savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, u trenutku dok iz Kijeva stižu izveštaji da se veliki broj građana evakuiše.

Brojna privatna vozila napuštaju glavni grad Ukrajine Kijev dok se u gradu čuju eksplozije.

08.58 - Kolone vozila pokušavaju da izađu iz Kijeva

Nakon što je Rusija proglasila da pokreće vojnu operaciju u Donbasu, u Kijevu su se momentalno oglasile sirene koje upozoravaju na vazdušnu opasnost. 

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je proglasio ratno stanje i zamolio građane da ne paniče i poručio im da će pobediti.

 

 

Usledio je haos u ukrajinskoj prestonici, stvorili su se veliki redovi ispred banaka i benzinskih pumpi, a kolone vozila pokušavaju da izađu iz grada.

08 46 - Jens Stoltenberg se obraća u 12 časova

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je oštro osudio, kako se kazao, “nepromišljen i ničim izazvan napad Rusije na Ukrajinu”, koji dovodi u opasnost nebrojene živote civila.

Najavio je sastanak svih članica Alijanse kako bi se razgovaralo posledicama ruske agresije.

Stoltenberg je poručio da će NATO učiniti sve što je potrebno da zaštiti i odbrani sve saveznike.

- Ovo je teška povreda međunarodnog prava i ozbiljna pretnja evroatlantskoj bezbednosti - ocenio je šef NATO-a, koji je pozvao Rusiju da odmah prekine svoju vojnu akciju i poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Stoltenberg će se obratiti u 12 časova.

08.38 - Ukrajinska vojska napušta Donbas

Ukrajinske snage užurbano napuštaju svoje položaje u Donbasu, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Kako navode, vojna operacija u okolini mesta Nikolajevka se sprovodi uspešno.

08.26 - Video-snimak ruskih tenkova koji se kreću ka Donbasu

Akcija je počela rano jutros u 3:50 po srednjeevropskom vremenu, kada je ruski predsednik objavio Oslobodilačku akciju Rusije na teritoriji Donbasa. Sada su se pojavili i snimci ulaska ruskih tenkova na teritoriju regiona.

08.20 - Obrena su dva ukrajinska vojna aviona Suhoj

Narodna milicija LNR saopštila je da je oborila dva ukrajinska aviona Su-24 u blizini mesta Smeloje i Stepovoje.

08.10 - Snimci napada na Marijupolj

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine saopštilo je putem društvene mreže Telegram da Rusi raketiraju i ukrajinske borbene avione na aerodromu van Kijeva.

Na društvenim mrežama su se pojavili prvi snimci iz Marijupolja.

07.45 - Vanredni sastanak lidera EU o novim sankcijama Rusiji

Lideri zemalja članica Evropske unije održaće danas vanredni sastanak na kojem će raspravljati o novim sankcijama protiv Rusije zbog odluke Moskve da pokrene vojnu akciju u Ukrajini.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen će predstaviti novi paket sankcija koji finalizuje EK i koje će Savet EU brzo usvojiti, navedeno je u saopštenju Brisela.

- Dodatne restriktivne mere....naneće obimne i oštre posledice po Rusiju zbog njene akcije - saopšteno je.

07.30 - Oglasio se američki predsednik Džo Bajden i zapretio Rusiji

- Molitve celog sveta večeras su uz narod Ukrajine koji trpi ničim izazvan i neopravdan napad ruskih vojnih snaga. Predsednik Putin odabrao je rat s predumišljajem koji će doneti katastrofalne gubitke života i ljudske patnje. Samo je Rusija odgovorna za smrt i uništenje koje će ovaj napad doneti, a Sjedinjene Države i njihovi saveznici i partneri će odgovoriti na ujedinjen i odlučan način. Svet će Rusiju držati odgovornom - piše u Bajdenovoj izjavi.

07.15 - Ukrajinske avio-baze onesposobljene

Vojna infrastruktura vazduhoplovnih baza Oružanih snaga Ukrajine je onesposobljena, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Sredstva PVO Oružanih snaga Ukrajine su onesposobljena - saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ističe se da vojnici granične službe Ukrajine „ne pružaju nikakav otpor ruskim jedinicama“
Rusija demantuje navode da je ruski avion oboren nad Ukrajinom.

07.01 - Putin se obratio i upozorio sve koji se mešaju u situaciju u Ukrajini 

Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je u specijlanom obraćanju rano jutros sve one koji bi eventualno mogli da se umešaju u situaciju u Ukrajini.

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

- Sada nekoliko veoma važnih reči za one koji bi mogli biti u iskušenju da se umešaju u događaje koji se dešavaju: ko god pokuša da nas ometa, štaviše, da stvori pretnje našoj zemlji i narodu, treba da zna da će odgovor Rusije biti trenutan i da će vas dovesti do takvih posledica sa kojima se nikada u svojoj istoriji niste suočili - upozorio je on.

06.45 - Počela Oslobodilačka akcija u Donbasu

Ukrajinski ministar odbrane, kazao je da je Rusija započela intenzivno granatiranje ukrajinskih vojnih jedinica na istoku, kao i po drugim centrima i aerodromima kojima upravlja vojska te zemlje.

Ruska vojska rano jutros krenula je u akciju u Donbasu. Za sada glavni udar kako javljaju svetski mediji ide iz pravca Donbasa i Luganska. Akcija je počela rano jutros u 3:50 po srednje evropskomvremenu, kada je ruski predsednik objavio početak Oslobodilačke akcije.

06.40 - Eksplozije širom Ukrajine

Novinar "Gardijana" koji se nalazi u Kijevu, navodi da se eksplozije čuju širom zemlje, uključujući gradove Kijev, Karkov, Mariupolj, Dnjepar, Odesu, Slavjansk i Kramatorsk.

06.30 -  Sirene u Ukrajini

Prema brojnim izveštajima svetskih medija i građana Ukrajine, prestonicom te zemlje odzvanjaju sirene za vazdušni udar. Postoje indikacije da je granatiran aerodrom u blizini Kijeva na kom se nalaze ukrajinski borbeni avioni.

05.30 - Udar na Ukrajinu?

Ruska vojska rano jutros pokrenula je vojnu akciju i navodno napala Ukrajinu. Akcija je počela rano jutros.

00.21 - Zelenski pokušao da razgovara sa Putinom

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da je inicirao hitan telefonski razgovor sa ruskim predsednikom, ali da odgovor nije dobio.

AP Photo/Matt Dunham
 

- Danas sam inicirao telefonski razgovor sa predsednikom Ruske Federacije. Odgovor nisam dobio, samo tišinu, iako bi tišina trebalo da bude u Donbasu - rekao je Zelenski na ruskom jeziku u video obraćanju građanima.

Zelenski je u obraćanju kazao da je Rusija odobrila ofanzivu na Ukrajinu, dodajući da "okidač za invaziju može da se dogodi svakog trenutka".

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike