Zelenski ipak i dalje u Ukrajini: Putin prihvatio njegov poziv da se sastanu, Lavrov izneo uslove (VIDEO)

25.02.2022

12:29

0

Autor: 24sedam

Prema informacijama nemačke vlade, ukrajinski predsednik se nalazi u Kijevu

Zelenski ipak i dalje u Ukrajini: Putin prihvatio njegov poziv da se sastanu, Lavrov izneo uslove (VIDEO)
putin zelenski - Copyright Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Efrem Lukatsky

Nedugo nekon što su određeni mediji preneli da je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nestao i da je moguće da je avionom koji je poleteo sa aerodroma u Kijevu otišao iz zemlje, on se oglasio i predložio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da sednu za pregovarački sto.

- Želim još jednom da se obratim predsedniku Rusije. Hajde da sednemo za pregovarački sto kako bismo zaustavili pogibiju ljudi - izjavio je Zelenski u video obraćanju objavljenom na Telegramu.

 

 

Prema informacijama nemačke vlade, Zelenski se nalazi u Kijevu, saopštio je portparol Vlade Nemačke Štefen Hebeštrajt. Na pitanje da li Nemačka može da pruži azil ukrajinskom predsedniku, on je rekao da će „odgovoriti na to pitanje kada bude pokrenuto, te da sada neće spekulisati“.

Putin prihvatio poziv, Lavrov izneo uslove

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas tokom razgovora sa kineskim kolegom Sijem Ðinpingom da je Rusija spremna da održi razgovore na visokom nivou sa Ukrajinom, objavila je kineska državna televizija CCTV.

- SAD i NATO su dugo ignorisale opravdanu zabrinutost Rusije za bezbednost, više puta su odustajali od svojih obaveza i nastavili su da se šire vojno na istok, dolazeći na ivicu ruske crvene linije - kazao je Putin Siju, preneo je Rojters, pozivajući se na CCTV.

Putin je dodao da je Rusija spremna na razgovore na visokom nivou sa Ukrajinom.

Nešto ranije, Ukrajina je saopštila da je spremna da pregovara sa Rusijom o neutralnom statusu, ali da traži garancije za bezbednost.

Russian Presidential Press Service via AP
Vladimir Putin

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski laže kada govori da je spreman na pregovore o neutralnom statusu Ukrajine.

Kako je rekao, Zelenski je protraćio mogućnost da reši problem u zemlji, pa nema potrebe da sada prebacuje sopstvenu krivicu na nekog drugog.

- Rusija će osigurati demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine. Dosta smo stradali od nacizma, ukrajinski narod je previše dugo stradao od nacizma da na to i dalje gledamo lakomisleno - rekao je on.

Rusija je spremna na pregovore po pitanju Ukrajine u svakom trenutku, ali kada ukrajinska vojska prekine da pruža otpor i položi oružje.

- Niko nema nameru da ih ugnjetava, niko ih neće napadati, neka se vrate svojim porodicama. A ukrajinskom narodu hoćemo da osiguramo mogućnost da odlučuju o svojoj sudbini - rekao je on.

Takođe je istakao i da Rusija ne vidi mogućnost da aktuelno ukrajinsko rukovodstvo bude priznato kao demokratsko.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike