Izgradnja vojnih baza, državljanstvo... Šta sve stoji u sporazumu Rusije sa Donjeckom i Luganskom?

22.02.2022

11:58

0

Kremlj je priznao DNR i LNR, što je naišlo na veliku osudu svetskih lidera

Izgradnja vojnih baza, državljanstvo... Šta sve stoji u sporazumu Rusije sa Donjeckom i Luganskom?
vladimir putin AP22029476092913 - Copyright Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Prema tekstu sporazuma o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći Rusije sa samoproglašenim Donjeckom i Luganskom narodnim republikama (DNR i LNR), zaštita granica DNR i LNR sprovodiće se zajedničkim naporima ugovornih strana na osnovu interesa njihove sopstvene bezbednosti, kao i mira i stabilnosti.

Po tom pitanju biće zaključen poseban sporazum, prenosi agencija TASS navode iz dokumenta.

Vojne baze i rusko državljanstvo

Sporazumi, takođe, predviđaju da će svaka od strana na svojoj teritoriji dati drugoj pravo da gradi i koristi vojne baze i objekte svojih oružanih snaga.

Ugovori predviđaju zaštitu etničkog, jezičkog, kulturnog i verskog identiteta nacionalnih manjina. Građani samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike moći će da imaju rusko državljanstvo pod uslovima utvrđenim zakonom, a strane će zaključiti i dodatne sporazume u cilju rešavanja pitanja dvojnog državljanstva.

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Utvrđuje se da se na teritoriji svake od ugovornih strana priznaju dokumenti koje izdaju državni organi i organi lokalne samouprave druge ugovorne strane.

Prema sporazumima, Rusija će preduzeti efikasne mere za podršku i funkcionisanje finansijskih i bankarskih sistema samoproglašenih DNR i LNR, polazeći od toga da je zakonsko sredstvo plaćanja na njihovoj teritoriji ruska rublja.

Finansije

Pored toga, prema dokumentima, ugovorne strane se obavezuju da će obezbeđivati povoljne ekonomske, finansijske i pravne uslove za preduzetničke i druge privredne aktivnosti, uključujući unapređenje i međusobnu zaštitu investicija, kao i da će podsticati različite oblike saradnje i direktnih veza između građana dve strane.

Sporazumi sa samoproglašenim republikama u Donbasu takođe predviđaju dalje donošenje mera za objedinjavanje energetskih, transportnih i telekomunikacionih sistema. Pored toga, prema dokumentima, strane u sporazumima nameravaju da preduzmu mere za objedinjavanje građanskog i poreskog zakonodavstva, kao i u oblasti penzionog osiguranja.

U finansijskom i ekonomskom obrazloženju ugovora navedeno je da njihova ratifikacija neće zahtevati dodatne budžetske izdatke.

Parlamenti samoproglašenih DNR i LNR već su ratifikovali sporazume, a ruski parlament će ih razmatrati danas.

Događaje u Ukrajini možete pratiti na našem blogu.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike