Olaf Šolc stopirao "Severni tok 2" zbog krize u Ukrajini!

22.02.2022

11:19

0

Autor: 24sedam

Putinova odluka uticala na gasni projekat

Olaf Šolc stopirao "Severni tok 2" zbog krize u Ukrajini!
olaf solc - Copyright Tanjug/Johanna Geron, via APTanjug/AP Photo/Michael Sohn

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da projekat gasovoda "Severni tok 2" ne može da se nastavi u ovim kriznim okolnostima.

On je rekao da je proces odobravanja gasovoda zaustavljen zbog situacije u Ukrajini i ruskog poteza sa priznanjem separatističkih republika.

Ministarstvo ekonomije Nemačke dobilo je odgovarajuća upustva tim povodom.
Reakcija na rusko priznanje DNR i LNR biće svrsishodna i jedinstvena, akcije Moskve neće ostati bez posledica, rekao je Šolc.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

On je nazvao priznanje DNR i LNR „flagrantnim kršenjem međunarodnog prava“ i Povelje UN. Istovremeno, Nemačka nastavlja da smatra važnim normandijski format i nastaviće da ga koristi zajedno sa Francuskom.

"Situacija danas je potpuno drugačija nego pre par dana i zato moramo da je iznova analiziramo. Zamolio sam Ministarstvo privrede da povuče iz procedure dokumenta i time onemogući sertifikat za gasovod 'Severni tok 2'”, rekao je on.

Šolc je kazao da je Evropa suočena sa teškim danima i da 80 godina posle Drugog svetskog rata u Evropi preti novi rat. "Naša je odgovornost da to sprečimo. Apelujem na Rusiju da nam pomogne u tome“, objasnio je on.

Tanjug/Stefan Sauer/dpa via AP
 

Istakao je da je važno da EU bude jedinstvena, i deluje usaglašeno sa SAD, te da su sankcije nešto što su zajedno pripremili.

„Radi se o odlučnim merama koje preduzimamo u vezi sa akcijom koja je sada preduzeta, a to je priznavanje Donjecka i Luganska Imamo dalje sankcije spremne za dalje akcije", najavio je on ne želeći da zalazi u detalje.

Podsetimo, eskalacija situacije u Donbasu počela je 17. februara. Ukrajinska vojska je počela intenzivno da granatira pozicije Donjecke i Luganske narodne republike. Objavljena je evakuacija stanovništva na teritoriju Rusije i proglašena opšta mobilizacija.

Na molbu lidera DNR i LNR predsednik Rusije Vladimir Putin proglasio je nezavisnost republika što je naišlo na veliku osudu mnogih svetskih lidera.

Ispunjen cilj SAD?

Ukrajinska kriza nema nikakve veze sa Ukrajinom, već sa Nemačkom, smatra američki analitičar Majk Vitni.

Tačnije, sve se vrti oko gasovoda "Severni tok 2" kojim se Nemačka povezuje sa Rusijom.

Vašington na to gleda kao na veliku pretnju, jer smatra da tako više neće imati primat u Evropi, pa zato sabotira projekat na svakom koraku. Koliko je gasni projekat važan za Evropu i zašto SAD žele da ga stopiraju po svaku cenu, možete pročitati OVDE.

Događanja u Ukrajini pratite na našem blogu.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike