Ahilova peta NATO-a: Nemačka baza Ramštajn je najslabija tačka u slučaju sukoba s Rusijom, zapadni mediji strahuju od napada

04.06.2024

19:56

1

Ako bi ruske snage uništile vojnu bazu, Alijansa bi bila "slepa i osakaćena"

Ahilova peta NATO-a: Nemačka baza Ramštajn je najslabija tačka u slučaju sukoba s Rusijom, zapadni mediji strahuju od napada
Copyright Profimedia

Baza Ramštajn u Nemačkoj može postati veoma problematična tačka za NATO u slučaju sukoba sa Rusijom, tvrdi se u članku francuskog portala "Agoravoks".

- Konfrontacija između NATO-a i Rusije pokazala je brojne slabosti Alijanse, ali je jedna opsanija od svih ostalih - vazdušna baza Ramštajn u Nemačkoj - navodi se u tekstu.

Autor ističe da bi eskalacija tenzija zbog ponašanja zapadnih saveznika u Ukrajini mogla da dovede do širenja sukoba Rusije sa SAD i Evropom u punom obimu.

Ako bi ruske snage uništile nemačku bazu, NATO bi bio "slep i osakaćen", tojest ostao bi bez važnog logističkog punkta i sposobnosti za adekvatan odgovor.

Nedavno su iz Stejt departmenta potvrdili da je američki predsednik Džo Bajden odobrio Ukrajini korišćenje američkog oružja za ciljeve u Rusiji koji prete Harkovskoj oblasti, ali da je zabranio upotrebu operativno-taktičkih raketa i drugog teškog naoružanja, što je podiglo tenzije na svetskom nivou.

Reagujući na zapadnu retoriku, ruski lider Vladimir Putin upozorio je predstavnike NATO da moraju biti svesni posledica svojih akcija. Podsetio je da su zemlje članice Alijanse u Evropi male teritorijalno, ali gusto naseljene, što stvara dodatne izazove u slučaju konflikta.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike