Premijer Bavarske: Oštre sankcije Rusiji štete Nemačkoj, Severni tok 2 mora da se aktivira

03.06.2024

12:43

0

"Čak i tokom Hladnog rata, energetska veza između Sovjetskog Saveza i Nemačke nije dovođena u pitanje

Premijer Bavarske: Oštre sankcije Rusiji štete Nemačkoj, Severni tok 2 mora da se aktivira
Copyright Milos Tesic/ATAImages

Premijer nemačke pokrajine Bavarska i lider CSU, Markus Zeder, izjavio je da bi trebalo biti umeren kada se radi o sankcijama Rusiji. Istakao je da ne vidi Ukrajinu u NATO-u i da bi želeo da se Severni tok 2 pusti u funkciju, jer bez njega Nemačku čeka "veoma hladna" zima.

Zeder je u intervjuu za Frankfurter Algemajne Cajtung (FAZ) rekao da je najvažnije osuditi agresiju u Ukrajini i izbeći eskalaciju, jer niko ne želi rat u Evropi. Naglasio je da teritorijalni integritet i nezavisnost Ukrajine po međunarodnom pravu moraju biti poštovani, ali da stalne, nove pretnje i sve oštrije sankcije Rusiji imaju slab efekat i štete Nemačkoj.

"Isključivanje Rusije iz finansijskog sistema SWIFT ili zaustavljanje svih isporuka gasa iz Rusije bi uticalo na našu zemlju. Čak i tokom Hladnog rata, energetska veza između Sovjetskog Saveza i Nemačke nije dovođena u pitanje," rekao je Zeder.

Na pitanje o proširenju NATO-a na Ukrajinu, Zeder je rekao da to nije na dnevnom redu i da bi isključivanje Ukrajine značilo popuštanje ruskoj uceni. "Zaštita saveznika poput Poljske i baltičkih država je obaveza NATO-a, ali isto ne važi za Ukrajinu," objasnio je Zeder.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

 

"Rusija je težak partner, ali ne i neprijatelj Evrope. Većina Nemaca želi stabilne i mirne odnose sa Rusijom. Moramo ostati u kontaktu sa Moskvom - čak i ako je to izazov," smatra Zeder.

Dodao je da su potrebni stabilni politički odnosi sa Rusijom i da Nemačka mora ojačati Bundesver. "Nema smisla kada neki Zeleni žele isporučivati oružje Ukrajini i istovremeno govoriti o ograničenjima izvoza oružja," rekao je Zeder.

Zeder je takođe rekao da EU mora preuzeti veću odgovornost za evropsku bezbednost. Predložio je oživljavanje Normandijskog formata na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji u februaru.

Naglasio je da Rusija mora znati da će NATO učiniti sve da zaštiti teritoriju saveza. "Dugoročno, Rusija nam je potrebna kao partner u rešavanju globalnih problema," rekao je Zeder.

Istakao je da nemačka i evropska spoljna politika moraju biti vođene diplomatijom, a ne "misionarskim žarom". Kada se radi o ruskom gasu, Zeder je rekao da niko nema toliko koristi od ruskih isporuka gasa Evropi kao Nemačka.

Na pitanje o Severnom toku 2, Zeder je rekao da, ako se zaustavi ovaj projekat, mora se navesti koje su alternative. "Bez Severnog toka 2 moglo bi biti veoma hladno i skupo za Nemačku," rekao je Zeder.

Govoreći o sastanku sa liderom CDU, Fridrihom Mercom, Zeder je rekao da moraju postati jači u modernim i urbanim sredinama i pružiti ruku onima koji su umorni od korone i sumnjaju u neke propise. "Potrebno nam je novo i moderno obećanje slobode," zaključio je Zeder.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike