Prvo u tajnosti, a sada i javno! Nemačka dozvolila Ukrajini da koristi njihovo oružje za napade na Rusiju

31.05.2024

13:03

0

Ova odluka usledila je, kako su naveli, nakon pojačanih napada sa ruske teritorije na Harkovsku oblast

Prvo u tajnosti, a sada i javno! Nemačka dozvolila Ukrajini da koristi njihovo oružje za napade na Rusiju
Olaf Šolc na tenku - Copyright Profimedia

Nemačka vlada je dozvolila Ukrajini da koristi nemačko oružje za napade na ciljeve na ruskoj teritoriji, izjavio je portparol vlade Štefan Hebestrajt.

- Uvereni smo da Ukrajina ima pravo, garantovano međunarodnim pravom, da se brani od svih napada. Da bi to uradila, ona takođe može da koristi oružje koje joj je isporučeno u tu svrhu u skladu sa međunarodnim pravnim obavezama, uključujući oružje koje joj mi isporučujemo - naveo je on, a preneo je Špigl.

Ova odluka usledila je, kako su naveli, nakon pojačanih napada sa ruske teritorije na Harkovsku oblast, a Kijev je već duže vreme tražio dozvolu da upotrebi zapadno oružje za napade na Rusiju.

Prošle nedelje nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je protiv upotrebe zapadnog oružja za napade na Rusiju, naglašavajući da trenutno ne vidi razlog za proširenje upotrebe zapadnog naoružanja u ratu u Ukrajini.

- Postoje jasna pravila za snabdevanje nemačkim oružjem koja su dogovorena sa Ukrajinom i koja funkcionišu - istakao je Šolc, dodajući da je to ''bar njegov stav''.

Međutim, kada je Nemačku posetio francuski predsednik Emanuel Makron i tamo izjavio da Ukrajina ima pravo da zapadnim oružjem napada Rusiju, on se nije usprotivio. Nakon toga pisalo se da je Berlin u tajnosti odobrio KIjevu da se služi njegovim oružjem kako bi napadao ciljeve u Rusiji.

Talas je pokrenuo generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je prošle nedelje pozvao saveznike da ukinu zabranu Ukrajini za korišćenje oružja Alijanse u napadima na ruske vojne ciljeve, ističući da uskraćivanje te mogućnosti otežava odbranu Ukrajine, posebno sada kada se vode borbe blizu granice, u Harkovu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike