"Evropa nema alternativu za ruski gas, ne možemo popuniti tu rupu"

02.02.2022

19:53

0

Evropa se suočila sa ozbiljnom energetskom krizom

"Evropa nema alternativu za ruski gas, ne možemo popuniti tu rupu"
gasovod - Copyright AP Photo/Pavlo Palamarchuk, File

Spekulacije o ruskoj hipotetičkoj invaziji na Ukrajinu i potencijalnim sankcijama Zapada, koje bi usledile kao odgovor, podigle su zabrinutosti o energetskoj sigurnost Evrope, već dovoljno narušenoj zbog pandemije koronavirusa i prekida u snabdevanju.

Evropa se suočila sa ozbiljnom energetskom krizom, cene grejanja i struje su skočile što je veliki teret po domaćinstva i preduzeća.

Ruske rezerve gasa čine oko 40 odsto ukupne evropske potrošnje, a svako narušavanje isporuka dovelo bi do pogoršanja već napete situacije, pogotovo kada je reč o cenama energenata.

Veliki proizvođači, poput Katara i Azerbejdžana, obećali su da će obezbediti zalihe gasa regionu, ali je činjenica da je ruski gas teško zameniti, a da ne budu pogođeni drugi značajni konzumenti, naročito u Aziji.

- Evropa nema alternativu za ruski gas. Morali bi ste da preusmerite polovinu prirodnog tečnog gasa (LNG) koji koristi Azija kako bi ste nadomestili Gazpromove energente. A šta bi to značilo? To bi dovelo do masivnih energetskih nestašica širom Azije, izvozili biste evropsku energetsku krizu u Aziju - poručio je Ron Smit, analitičar borokerske firme "BCS Global Markets".

Prema rečima katarskog ministra energetike, Saada al Kaabija, količine gasa koje su potrebne Evropi ne mogu se zameniti nekim drugim distributerom jer će se narušiti isporuka ka drugim regionima.

- Ne možemo popuniti rupu prirodnim tečnim gasom. To je fizički nemoguće, nema ga dovoljno u svetu za tako nešto - rekao je Smit za Blumberg. 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike