Ubistvo koje je gledao ceo svet: Ubio Kenedija, pa usred programa uživo dobio metak u stomak!

14.03.2024

09:17

0

Cela planeta je imala priliku da atentat gleda uživo u programu

Ubistvo koje je gledao ceo svet: Ubio Kenedija, pa usred programa uživo dobio metak u stomak!
Džek Rubi ubija Osvalda - Copyright Profimedia

Na današnji dan, 14. marta 1964. porota u Dalasu u Teksasu proglasila je Džeka Rubija krivim za ubistvo Lija Harvija Osvalda, jedinog osumnjičenog za ubistvo predsednika Džona Kenedija, i preporučila sudiji da mu odredi smrtnu kaznu. 

Rubi je upucao Osvalda u podrumu opštinske zgrade u Dalasu 24. novembra 1963. godine, u trenutku kada je Osvald prebacivan na sigurnije mesto. Veliki broj američkih radio i televizijskih stanica uživo je preneo taj trenutak.

- Osvald se nagnuo, kao da je došlo do nekog komešanja, a samo trenutak ranije, potpuno nepromišljeno, ja sam bukvalno iskočio pred njega, nameravajući da mu postavim poslednje pitanje - šta se desilo i da li ima nešto da kaže u svoju odbranu. Bukvalno u deliću sekunde čulo se ispaljivanje metka - opisao je novinar Ajk Papas.

Profimedia
 

Džek Rubi je insistirao na tome da je njegov motiv za Osvaldovo ubistvo bes zbog likvidacije američkog predsednika, ali su njegovi advokati pokušali da dokažu da je bio neuračunljiv, pa je tako i oslobođen odgovornosti za svoje postupke. 

Godine 1966, apelacioni sud poništio je presudu protiv Rubija i naredio ponovno suđenje. Međutim, 3. januara 1967. Džek Rubi je umro od raka u zatvoru gde je čekao ponovno suđenje, što je samo dodatno podstaklo teorije zavere po kojima je Rubi na neki način bio povezan sa ubicama predsednika i Osvalda i da je on odabran za zadatak jer se znalo da će umreti i svoju tajnu odneti u grob.

Ko je bio Džek Rubi?

Džek Rubi rođen je 1911. godine u Čikagu, u porodici poljskih iseljenika. Veći deo detinjstva proveo je u hraniteljskim porodicama, a siromaštvo ga je nateralo na težak rad odmalena.

U Drugom svetskom ratu, Rubi je služio kao mehaničar u vazduhoplovnim snagama Armije Sjedinjenih Američkih Država. Po završetku rata preselio se u Dalas, gde se bavio različitim poslovima u vezi s noćnim životom i kockanjem. Bio je poznat policiji zbog svojih kontakata sa ljudima iz podzemlja

Ubistvo Džona Kenedija

Tog 22. novembra 1963. godine predsednik Džon Kenedi je, u društvu svoje supruge Žakline i guvernera Teksasa Džona Konolija, u otvorenoj limuzini paradirao ulicama Dalasa.

Prema zvaničnoj istrazi, Li Harvi Osvald je tog dana, sa šestog sprata zgrade u kojoj je bio zaposlen, ispalio tri hica iz puške ka predsedničkoj koloni. Predsednik SAD Džon Kenedi preminuo je od posledica ranjavanja.

Profimedia
Ubistvo Džona Kenedija

Nedugo zatim, nakon atentata, Li Harvi Osvald je usmrtio policajca koji ga je legitimisao prilikom  bekstva. Ubrzo je uhapšen i optužen za zločine, iako je sve vreme negirao krivicu.

Ubistvo uživo

Amerika se još nije oporavila od šoka zbog ubistva predsednika Kenedija, a građani su imali priliku da uživo, preko svojih televizora, prvi put vide smrt jednog čoveka.

Kamere najvećih američkih TV stanica zabeležile su ubistvo Lija Harvija Osvalda koga je, samo dva dana posle najpoznatijeg atentata u 20. veku, usmrtio vlasnik noćnog kluba u Dalasu Džejkob Rubinštajn, poznat kao Džek Rubi.

Osvald je u prisustvu velikog broja policajaca, novinara i foto-reportera sproveden u podrum lokalnog zatvora. Čitava zemlja je pratila njegovo sprovođenje u okružni zatvor.

Osvald se u pratnji policije pojavio pred kamerama, ne sluteći da su to poslednji trenuci njegovog života. Džek Rubi je uspeo da izađe iz mase i jednim hicem iz pištolja pogodi Osvalda u stomak.

Ubica predsednika Džona Kenedija se u programu uživo, uz bolnu grimasu na licu i krik, srušio na zemlju.

Još ne postoji odgovor na pitanje kako se u grupi od nekoliko detektiva našao i menadžer noćnih klubova i kockarnica.

- Svi me znate. Ja sam Džek Rubi - uzvikivao je ubica posle ranjavanja Lija Harvija Osvalda.

Ironijom sudbine, atentator na predsednika Amerike preminuo je u istoj bolnici gde je dva dana ranije izdahnuo Džon Kenedi.

Suđenje Džeku Rubiju

Osvaldovog ubicu branio je poznati kalifornijski advokat Melvin Beli. Odbrana se zasnivala na tvrdnjama da Rubi boluje od epilepsije, koja je u kritičnom trenutku izazvala pomračenje uma zbog prisustva Kenedijevog ubice.

Uprskos tome, porota je osudila Rubija na smrt električnom stolicom. Advokat optuženog je svog klijenta branio tvrdnjama da je Rubi žrtva diskriminacije, aludirajući na njegovo jevrejsko poreklo.

Profimedia
 

Kao jedan od argumenata pominjalo se i izveštavanje medija koji su, prema rečima advokata, stvorili atmosferu u kojoj fer suđenje nije bilo moguće.

Zbog tih žalbi smrtna kazna je odložena, a novi sudski proces zakazan je za februar 1967. godine u Vičita Folsu.

A onda je sudbina još jednom učinila svoje. U februaru 1966. godine, Rubi je sa oboljenjem pluća primljen u istu bolnicu u kojoj je umro Džon Kenedi, a potom i Li Harvi Osvald. Ubrzo mu je otkriven rak pluća, od koga je, prema zvaničnoj verziji, umro 3. januara 1967. godine.

Surova osveta

Većina Amerikanaca onog vremena verovala je da su Rubija neposredno nakon atentata na Kenedija "savladala patriotska osećanja", zbog kojih je, po svaku cenu, želeo da osveti predsednika Amerike.

U mnogobrojnim spisima i knjigama o Kenedijevom ubistvu, spominje se da je Rubi počinio ubistvo kako bi se sprečilo suđenje Liju Harviju Osvaldu, a samim tim i otkrivanje mnogo veće zavere koja stoji iza ubistva predsednika SAD.

Profimedia
Li Harvi Osvald

Neki mediji su izveštavali da je Rubi ubistvo počinio zbog ogromnih dugova, jer je verovao da bi "herojskim činom" sebe spasio zatvora ili osvete poverilaca.

Ipak, izveštaj komisije koja je trebalo da istraži oba ubistva, a koju je osnovao Kenedijev naslednik na mestu predsednika države Lindon Džonson, zaključila je da iza tih ubistava ne stoji nikakva organizacija, mafija, obaveštajne službe ili tajne grupe već da su oba događaja posledica delovanja "problematičnih pojedinaca".

Zaključci pomenutog izveštaja nisu sprečili mnogobrojna nagađanja i širenje teorija zavere o tome ko stoji iza atentata i koliko je ljudi pucalo na Džona Kenedija, a ove priče opstale su sve do danas.


BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike