Ubistvo koje je gledao ceo svet: Izvršio atentat na Kenedija, pa usred programa uživo dobio metak u stomak! (VIDEO)

16.01.2022

11:00

0

Ubica predsednika Džona Kenedija se u živom programu, uz bolnu grimasu na licu i krik, srušio na zemlju

Ubistvo koje je gledao ceo svet: Izvršio atentat na Kenedija, pa usred programa uživo dobio metak u stomak! (VIDEO)
profimedia-0289472400 - Copyright Profimedia

Amerika se još uvek nije oporavila od šoka zbog ubistva predsednika Kenedija, a građani su imali priliku da uživo, preko svojih televizora, prvi put vide smrt jednog čoveka. Kamere najvećih američkih TV stanica zabeležile su ubistvo Lija Harvija Osvalda koga je, samo dva dana posle najpoznatijeg atentata u 20. veku, usmrtio vlasnik noćnog kluba u Dalasu Džejkob Rubinštajn, poznat kao Džek Rubi.


Džek Rubi rođen je 1911. godine u Čikagu, u porodici poljskih iseljenika. Veći deo detinjstva proveo je u hraniteljskim porodicama, a siromaštvo ga je nateralo na težak rad odmalena.

U Drugom svetskom ratu, Džek Rubi je služio kao mehaničar u vazduhoplovnim snagama Armije Sjedinjenih Američkih Država. Po završetku rata preselio se u Dalas, gde se bavio različitim poslovima u vezi s noćnim životom i kockanjem. Bio je poznat policiji zbog svojih kontakata sa ljudima iz podzemlja. 

Ubistvo Džona Kenedija

Tog 22. novembra 1963. godine predsednik Džon Kenedi je, u društvu svoje supruge Žakline i guvernera Teksasa Džona Konolija, u otvorenoj limuzini paradirao ulicama Dalasa.

Prema zvaničnoj istrazi, Li Harvi Osvald je tog dana, sa šestog sprata zgrade u kojoj je bio zaposlen, ispalio tri hica iz puške ka predsedničkoj koloni. Predsednik SAD Džon Kenedi preminuo je od posledica ranjavanja.

Nedugo zatim, nakon atentata, Li Harvi Osvald je usmrtio policajca koji ga je legitimisao prilikom  bekstva. Ubrzo je uhapšen i optužen za zločine, iako je sve vreme negirao krivicu.

Prenos ubistva atentatora uživo

Samo dva dana nakon atentata na Kenedija, Li Harvi Osvald je u prisustvu velikog broja policajaca, novinara i foto-reportera sproveden u podrum lokalnog zatvora. Taj događaj je prenosila televizija i čitava zemlja je pratila njegovo pojavljivanje na TV-u pre nego što će biti deportovan u okružni zatvor.

Osvald se u pratnji policije pojavio pred kamerama, ne sluteći da su to poslednji trenuci njegovog života. Džek Rubi je uspeo da izađe iz mase i jednim hicem iz pištolja pogodi Osvalda u stomak.

Ubica predsednika Džona Kenedija se u živom programu, uz bolnu grimasu na licu i krik, srušio na zemlju.

 

 

Još uvek ne postoji odgovor na pitanje kako se u grupi od nekoliko detektiva našao menadžer noćnih klubova i kockarnica Džek Rubi, koji je, pre zvaničnog suđenja, presudio predsednikovom atentatoru.

- Svi me znate. Ja sam Džek Rubi - uzvikivao je ubica posle ranjavanja Lija Harvija Osvalda.

Ironijom sudbine, atentator na predsednika Amerike preminuo je u istoj bolnici gde je dva dana ranije izdahnuo Džon Kenedi.

Profimedia
 

 

Suđenje Džeku Rubiju

Osvaldovog ubicu branio je poznati kalifornijski advokat Melvin Beli. Odbrana se zasnivala na tvrdnjama da Rubi boluje od epilepsije, koja je u kritičnom trenutku izazvala pomračenje uma zbog prisustva Kenedijevog ubice.

Uprskos tome, porota je osudila Rubija na smrt električnom stolicom. Advokat optuženog je svog klijenta branio tvrdnjama da je Rubi žrtva diskriminacije, aludirajući na njegovo jevrejsko poreklo.

Kao jedan od argumenata pominjalo se i izveštavanje medija koji su, prema rečima advokata, stvorili atmosferu u kojoj fer suđenje nije bilo moguće.

Zbog tih žalbi smrtna kazna je odložena, a novi sudski proces zakazan je za februar 1967. godine u Vičita Folsu.

A onda je sudbina još jednom učinila svoje. U februaru 1966. godine, Rubi je sa oboljenjem pluća primljen u istu bolnicu u kojoj je umro Džon Kenedi, a potom i Li Harvi Osvald. Ubrzo mu je otkriven rak pluća, od koga je, prema zvaničnoj verziji, umro 3. januara 1967. godine.

Surova osveta

Većina Amerikanaca onog vremena verovala je da su Rubija neposredno nakon atentata na Kenedija "savladala patriotska osećanja", zbog kojih je, po svaku cenu, želeo da osveti predsednika Amerike.

U mnogobrojnim spisima i knjigama o Kenedijevom ubistvu, spominje se da je Rubi počinio ubistvo kako bi se sprečilo suđenje Liju Harviju Osvaldu, a samim tim i otkrivanje mnogo veće zavere koja stoji iza ubistva predsednika SAD.
 

Profimedia
 

 

Neki mediji su izveštavali da je Rubi ubistvo počinio zbog ogromnih dugova, jer je verovao da bi "herojskim činom" sebe spasio zatvora ili osvete poverilaca.

Ipak, izveštaj komisije koja je trebalo da istraži oba ubistva, a koju je osnovao Kenedijev naslednik na mestu predsednika države Lindon Džonson, zaključila je da iza tih ubistava ne stoji nikakva organizacija, mafija, obaveštajne službe ili tajne organizacije već da su oba događaja posledica delovanja "problematičnih pojedinaca".

Zaključci pomenutog izveštaja nisu sprečili mnogobrojna nagađanja i širenje teorija zavere o tome ko stoji iza atentata i koliko je ljudi pucalo na Džona Kenedija, a ove priče opstale su sve do danas.


Bonus video

MUP Srbije

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike