Scena ispred italijanske crkve zgrozila javnost: Kovčeg prekriven nacističkom zastavom, okupljeni koristili fašistički pozdrav (FOTO)

12.01.2022

11:27

0

I Rimokatolička crkva i jevrejska zajednica osudili su pogrebnu povorku u kojoj su korišćeni neprikladni simboli

Scena ispred italijanske crkve zgrozila javnost: Kovčeg prekriven nacističkom zastavom, okupljeni koristili fašistički pozdrav (FOTO)
Tan2022-1-11_1684983_0 - Copyright Tanjug/Open Via AP

Rimokatolička crkva i jevrejski najoštrije su osudili uvredljivu i neprihvatljivu pogrebnu povorku ispred lokalne crkve u kojoj je kovčeg bio prekriven načističkom zastavom, dok su ožalošćeni koristili fašistički pozdrav.

Italijanski portal "Open" je objavio fotografije i video-snimke nastale ispred crkve Svete Lucije nakon sahrane, a na njima je prikazano dvadesetak okupljenih ljudi oko kovčega sa ispruženom desnom rukom u fašističkom pozdravu.

Rimokatolička nadbiskupija navela je u saopštenju da sveštenici u župi Svete Lucije u centralnom rimskom naselju, uključujući i onog koji je predvodio pogrebni obred, nisu imali pojma šta će se dogoditi ispred crkve u ponedeljak.

Na fotografijama na internetu prikazan je kovčeg sa telom Alesije Auđelo, bivše članice desničarske ekstremističke grupe "Forza Nuova", prekriveno zastavom sa svastikom.

U saopštenju eparhije zastava je nazvana "užasnim simbolom koji se ne može pomiriti sa hrišćanstvom" i navodi se da je ova epizoda uvredljiv primer "ideološke eksploatacije" verske službe.

Policija je saopštila da istražuje incident kao mogući zločin iz mržnje.

Tanjug/Open Via AP
 

Jevrejska zajednica u Rimu izrazila je ogorčenje što se takvi događaji još uvek mogu desiti više od sedam decenija nakon završetka Drugog svetskog rata i pada italijanske fašističke diktature.

- Neprihvatljivo je da se zastava sa kukastim krstom može i dalje prikazivati u javnosti u današnje vreme, posebno u gradu koji je doživeo deportaciju svojih Jevreja od strane nacista i njihovih fašističkih saradnika - navodi se u saopštenju.

Posle racije na jevrejsku četvrt u Rimu 16. oktobra 1943. godine više od 1.000 Jevreja deportovano je iz glavnog grada, većina u logor smrti Aušvic u Poljskoj koju su okupirali nacisti. Samo 16 se vratilo.

U saopštenju jevrejske zajednice objavljenom u utorak navodi se da je incident sa sahranom „još nečuveniji jer se dogodio ispred crkve“.

Sličan incident dogodio se ispred druge rimske crkve u martu prošle godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike