Svi bi u svemir: Prijavilo se više žena nego ikada!

23.06.2021

14:10

0

Autor: J.S.J.

Izvor: Tanjug

Objavljujući rezultate novih aplikacija za zapošljavanje usmerenih na veću raznolikost astronauta, agencija je priznala da još mora da radi na rodnoj ravnoteži

Pixabay

Evropska svemirska agencija (ESA)saopštila je danas da ju je oduševio rekordni broj podnosilaca zahteva – više od 22.000 onih koji se nadaju da će postati sledeća generacija svemirskih putnika.

Ono što je zanimljivo je da je među njima više žena nego ikad i oko 200 osoba sa invaliditetom.

Objavljujući rezultate novih aplikacija za zapošljavanje usmerenih na veću raznolikost astronauta, agencija je priznala da još mora da radi na rodnoj ravnoteži, preneo je AP. Samo 24 odsto podnosilaca zahteva su žene, u odnosu na 15 procenata prilikom poslednjeg angažovanja 2008. godine.

Pixabay

Kampanja zapošljavanja nije posebno bila usredsređena na etničku raznolikost, ali je naglasila važnost predstavljanja svih delova društva.

Agencija je primala prijave od svih 25 zemalja članica i pridruženih članica, iako većina potiče tradicionalno iz Francuske, Nemačke, Britanije i Italije.

Po prvi put, ESA je posebno tražila ljude sa fizičkim invaliditetom, da bi utvrdila kakve adaptacije je potrebno uraditi nas svemirskim stanicama da bi ih primile.

Konkurencija je jaka, četvoro do šestoro njih će biti izabrano za sledeće evropske astronaute i rezervni tim koji će brojati oko 20 ljudi. Kandidati će biti podvrgnuti intenzivnom pregledu tokom sledeće godine, a konačna odluka očekuje se krajem 2022. godine.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

 

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti