Zašto je zaboravljena boza? Ovo okrepljujuće piće daće vam snagu i oduzeti stres

15.05.2021

07:17 >> 06:05

0

Autor: Z. A.

To šta sve ona može uopšte nije boza

Zašto je zaboravljena boza? Ovo okrepljujuće piće daće vam snagu i oduzeti stres
Copyright Profimedia

Boza je stari orijentalni napitak koji se nekad služio u svakoj poslastičarnici kao osvežavajuće piće. Boza je prirodan, zdrav i okrepljujući napitak sadrži vitamine B1, B2, B3, B6 i B12 i puna je korisnih bakterija. Preporučuje se sportistima, trudnicama i dojiljama, a poznata je po smanjenju hormona stresa

Fermentisani napici od pšeničnog brašna ili prosa prvi put su se pojavili tokom 9. i 8. milenijuma pre nove ere u vreme Mesopotamije.

Tokom 10. veka piće je postalo poznato kao „boza“ i popularno među srednjoazijskim Turcima, a kasnije se proširilo na Kavkaz i Balkan. Pod Otomanskim carstvom, gde je sve što je vezano za svet kulinarstva cvetalo, boza je takođe uživala u svojoj zlatnoj eri, piše Culture trip.

Danas se boza priprema alkoholnom mlečno-kiselinskom fermentacijom različitih žitarica, poput pšenice, ječma, kukuruza i griza.

Sve koristi boze

Boza je zdrava jer sadrži vitamine B1, B2, B3, B6 i B12, ali i puno korisnih bakterija. Preporučuje se sportistima, trudnicama i dojiljama, a poznato je da smanjuje hormon stresa.

Boza je korisna za mršavljenje ako se pije od pola litra do litre dnevno. Takođe se koristi za oporavak od teških zaraznih i drugih bolesti jer neki od njenih sastojaka podstiču ravnotežu vitamina i minerala u telu.

Pixabay

Recept za bozu

Šta vam je sve potrebno:

  • 1/2 kg kukuruznog brašna
  • 5 l vode
  • 20 g kvasca
  • 1/2 kg šećera

Kako se priprema:

U veći lonac sipajte pet litara mlake vode i dodajte pola kilograma brašna. Umutite i ostavite da odstoji najmanje deset sati, idealno preko noći. Nakon što se smesa slegne, lonac treba staviti na laganu vatru i uz povremeno mešanje ostaviti da krčka tri sata. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi.

Rastvorite 20 grama kvasca u malo mlake vode i sve zajedno dodajte ohlađenoj mešavini brašna i vode. Sve dobro izmešajte i ostavite da odstoji još najmanje 10 sati.

Još jednom dobro promešajte gustu smešu i procedite kroz gazu.

Dodajte pola kilograma šećera i mešajte dok se ne otopi i mešavina ne postane kompaktna. Sipajte je u flaše i stavite u frižider. Ne zatvarajte boce čepom zbog stvaranja gasova tokom hlađenja.
možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike