Jelena Mikić je dula, a trenutno najviše radi sa Ruskinjama: Ko je dula, zašto sve više žena rađa kod kuće i kakva je to rebozo masaža

07.01.2023

17:30

0

U razgovoru za 24sedam Jelena Mikić otkrila nam je tajne ovog, za nas još neobičnog, zanimanja. Saznali smo kako izgleda porođaj kod kuće, šta to fali u našim porodilištima, kako se snalaze trudne Ruskinje u Beogradu, ali i o rebozo masaži koja je poreklom iz Meksika

Jelena Mikić je dula, a trenutno najviše radi sa Ruskinjama: Ko je dula, zašto sve više žena rađa kod kuće i kakva je to rebozo masaža
Copyright Profimedia, Privatna arhiva

U danu kada slavimo najradosniji hrišćanski praznik, rođenje Isusa Hrista, govorimo o temi od presudnog značaja za čovečanstvo - rađanju. Dok godinama unazad naša zemlja beleži negativan prirodni priraštaj i sve se glasnije govori o stimulaciji rađanja, ali i o akušerskom nasilju kroz koje porodilje prolaze, red je da se osvrnemo i na dobru vilu porodilja - dulu.

Mnogima je ovaj termin i dalje nepoznanica, a odgovor na pitanje ko je dula i po čemu se ona razlikuje od babice daće nam jedna od dula - Jelena Mikić.

Da bi stekla ovo zvanje morala je da se školuje u inostranstvu, tačnije u Rusiji, a uz brojne tehnike kojima se trudnica priprema za porođaj, kao i one kojima se služi tokom samog porođaja, Jelena je naučila i rebozo masažu. Nju koriste meksičke babice, a sjajna je i za opuštanje trudnica, kao i za period posle porođaja.

O tome kako se Ruskinje, koje su pobegle od rata, trenutno porađaju u Srbiji, zašto se sve više žena odlučuje za porođaj kod kuće, čak i posle prvog carskog reza, kao i šta je to neprocenjivo za majku i bebu, a dule se bore da zaživi i u našim porodilištima, za 24sedam govori Jelena Mikić, čiji je studio "Bela breza" otvoren za sve dame bez obzira da li su već trudne ili planiraju potomstvo.

Kako se porađaju Ruskinje u Beogradu

Nije jednostavno doći u tuđu zemlju kada si u drugom stanju, pa se porađati u bolnicima dok ne razumeš jezik koji se govori oko tebe. Zbog toga je mnogim Ruskinjama značajno tvoje prisustvo, em si dula, em govoriš njihov jezik...

Danas, kako je u privatnim klinikama dopušten porođaj sa partnerom (pa tako i sa dulom) Ruskinje se porađaju sve više uz pratnju. To je sasvim razumljivo jer kad su one u pitanju, koje ne znaju srpski jezik, dula im pomaže u svemu. Ne samo kao emotivna podrška, već i kao informaciona, posreduje u prevodu između lekara i porodilje. Kako sam ja sve svoje obuke završila u Rusiji, meni to olakšava razumevanje žene. I rekla bih postoji još jedan aspekt. Svaka od nas rado bi volela da čuje maternji jezik u tuđini, posebno u najvažnijem momentu. To ih dodatno čini srećnim. Mnogo im je važno jer se često plaše da neće razumeti doktora i babicu.

Privatna arhiva
Mama i beba

Dula nije babica, a značajna je u svim fazama trudnoće i porođaja

Šta je dula i kako si shvatila da želiš da to bude tvoj poziv?

Dula je pomoćnica na porođaju. Metode i tehnike, kojima vlada značajno pomažu trudnici u vidu podrške na porođaju. Dula ima i nalazi načine da ženi olakša porođaj. Ako nije u mogućnosti da bude na porođaju, može je spremati za isti, a to je, takođe, bitna podrška. Ja sam imala svoju dulu. Zahvaljujući njoj sam naučila puno toga. Kako da pratim svoju prirodu dok sazrevam i prolazim promene u svom reproduktivnom ciklusu. Verujem i da je moje iskustvo doprinelo da osetim ljubav ka rađanju. Sada kao dula, rastem i razvijam se uz žene, koje me uvek iznova podsete koliko zapravo veruju sebi i svojoj prirodi.

Privatna arhiva
Dula sa porodiljom i bebom

Koja je razlika između dule i babice?

Razlika je u tome što dula dolazi na poziv, kada krene porođaj. Dula je sve vreme uz ženu, iako je ona ne porađa. Babica je tu, da uradi sve što se tiče samog čina porođaja. Dula, je i tada prisutna uz ženu, osluškuje je i prati,poštujući babicu i njen rad.

Dok je babica uglavnom tu samo za porođaj, kroz koje faze dula prolazi najpre sa trudnicom, a potom sa porodiljom?

Sećam se svog prvog iskustva u Rusiji, na praksi. U toku faze napona, babica je već bila sa nama. Pridržavala sam ženu, pomažući joj u disanju, brišući joj grudi i čelo. Opominjala sam je kako da drži glavu i da čuva snagu. Sećam se njenog pogleda, mog tihog tona: “Esenija, molim te, sada slušaj šta babica govori. Esenija, prepusti se. Tu sam, dišemo zajedno…" I pratila me s pažnjom. Rodila je devojčicu Aljesu. Dula će, svakako, nakon porođaja, ostati barem dva sata sa porodiljom (u bolnici), eventualno po dogovoru i više, ako je kućni porođaj. Svakako se dogovara sa porodiljom o obilasku i pažnji nakon porođaja. Ukoliko ima potrebe za određenim tretmanima u postporođajnom periodu, dula će uvek biti uz ženu.

Privatna arhiva
Dula Jelena Mikić

Dok u nekim zemljama, poput Holandije, svaka žena ima svoju dulu, kakva je situacija sa Srbijom?

Ženama u Srbiji potrebno je više informacija o nama. Pomaka ima. Više se priča o ovoj temi, ali još nedovoljno da bi svaka trudnica znala da može da ima dulu i ko je ona zapravo. Povećao se broj kućnih porođaja jer žene žele iskustvo prirodnog porođaja i to je dobro. Osvešćuju se u određenoj meri, ali ja ne bih zapostavila ni iskustvo zemalja, gde su dule prisutne i u institucijama (porodilišta, klinike).

 

 

Kako je to biti dula u Srbiji

Koji je, prema tvom mišljenju, osnovni problem zbog kog u Srbiji nema dula u institucijama, već samo prilikom kućnog porođaja ili u privatnim klinikama?

Dugo je u Srbiji bio zabranjen porođaj sa pratnjom zbog kovida. Inače, on je zakonom omogućen. Čekamo vreme, kada ćemo se mi dule više angažovati da priđemo “sistemu”. Kako? Zahvaljujući ženama, koje imaju potrebu za nama. To je jedini put.

Privatna arhiva
Dula i babica sa porodiljom

I sama si prošla kroz kućni porođaj, opiši to iskustvo i da li bi ga ponovila?

Odluka o kućnom porođaju je bila moja, ali da nije bilo moje dule, ja ne bih znala da je to kod nas moguće. Hvala joj! Nije baš jednostavno za intervju opisati to iskustvo, ali ono što me vodilo je da budem u svom okruženju, sa potrebom da zagrlim svoje dete odmah nakon porođaja. Radovala sam se tom trenutku i nisam želela to da propustim. Još bih samo dodala, da ja kao dula imam želju da ovaj kontakt neposredno nakon porođaja zaživi u porodilištima jer je neprocenjiv za majku i bebu. Mi to zaslužujemo!

Privatna arhiva
Porođaj

Rebozo masaža stiže iz Meksika, a sjajna je za buduće majke

Prilikom priprema za porođaj praktikuješ i rebozo masažu. Kakva je to masaža i kako pomaže trudnicama?

Rebozo masaža je deo tradicije Meksika. Ja sam je usvojila na svojoj obuci za dule. Korisna je kao priprema, ali i za vreme porođaja, jer se blagim njihanjem mamine karlice i kukova, beba takođe pozicionira u za nju najprikladniji položaj. Mama se opušta, jer su pokreti koje pravim nežni i izazivaju i na fizičkom nivou udobnost i komfor. Za ovu vrstu masaže, koja je beskontaktna, koristimo rebozo, meksički dugački šal, koji nam je potreban za lagano ljuljuškanje.Po njemu je masaža i dobila ime.

BONUS VIDEO:

 

 

 


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike