Od planiranja potomstva do kupovine obuće za bebe - ovo su saveti za buduće majke

29.09.2022

09:59

0

Sve su to normalne životne situacije, kojima treba pristupiti maksimalno staloženo i bez stresa ako je ikako moguće

Od planiranja potomstva do kupovine obuće za bebe - ovo su saveti za buduće majke
Dojenje bebe - Copyright Profimedia

Možda se i desi nenamerno, a možda ste u fazi planiranja proširenja porodice. Sigurno vas u tom slučaju zanima i kada su vam plodni dani, odnosno kada je najbolji trenutak da zatrudnite. Posebno ako ste pokušavali neko vreme, a niste u tome uspeli.

Kada dođe trenutak da utvrdite svoju trudnoću, onda ćete se posvetiti nekim drugim stvarima, sve dok ne dođe momenat da vas zanima posteljina za bebe, krevetići i druge potrepštine. Posle toga sledi faza brige oko toga što se beba zakašljala ili joj je pun nosić, a onda dolazi na red i obuća za bebe.

Sve su to normalne životne situacije, kojima treba pristupiti maksimalno staloženo i bez stresa ako je ikako moguće.

Kada su plodni dani?

Kako im i sam naziv kaže, plodni dani su zapravo dani kada postoji najveća mogućnost od začeća. O tome posebno vode računa sa jedne strane žene koje teže ostaju u drugom stanju, a sa druge one koje u nekom trenutku života ne žele da ostanu u drugom stanju. Njih naravno tada zanima kada su im plodni dani, kako bi izbegli seksualne odnose, odnosno eventualnu trudnoću.

Proces ovulacije predstavlja jedan od delova uobičajenog menstrualnog ciklusa kod žena. U pitanju je proces kada zrela jajna ćelija iz jajnika biva otpuštena prema jajovodu i to je upravo trenutak kada postoji veća verovatnoća začeća. Ipak, treba imati na umu da plodni dani ne traju dugo u toku menstrualnog ciklusa, već podrazumevaju nekoliko dana pre i nekoliko dana nakon završenog procesa ovulacije.

Ukoliko želite da pratite kada su vam plodni dani, valjalo bi da koristite kalendar ovulacije ili neku od dostupnih aplikacija, koje će vam pomoći u računici. Takođe možete i da se posavetujte sa ginekologom oko toga.

Trudni ste i šta sad?

Kada dođe trenutak da vam je utvrđena trudnoća, najbitnije je da odaberete ginekologa koji će je voditi i da poštujete sve njegove smernice.

Možda je suvišno reći, ali ne naziva se trudnoća bez razloga drugo stanje, te taj period života tako i treba prihvatiti. Ima žena koje kroz period trudnoće prođu vrlo lako, bez ikakvog opterećenja, a ima i onih kojima taj period ne ostaje baš u lepom sećanju, jer ih mnoge stvari opterećuju. Bilo kako bilo, briga o tome kada su vam plodni dani je za vama, a sledi vam briga oko toga kakva je posteljina za bebe najbolja, kakav krevetić izabrati, te koje sve potrepštine će bebi biti potrebne u prvim danima.

Krevetići i posteljina za bebe su vrlo bitni

Obično se članovi uže i šire porodice unapred dogovaraju sa porodiljom oko toga ko će šta da kupi za bebu, kako bi bračnom paru olakšali taj trenutak makar u finansijskom smislu.

Ipak, u principu je uvek najbolje da posteljina za bebe bude izbor isključivo roditelja i to ne samo zbog kvaliteta, nego i zbog dezena, jer se o tome često vodi polemika posebnu među mlađim bračnim parovima. Krevetići i kolica za bebe uglavnom kupuju roditelji muža ili žene, odnosno bliski prijatelji, a kako bi na taj način u finansijskom smislu olakšali dolazak novorođenčeta.

Ono o čemu bi trebalo voditi računa kad je u pitanju posteljina za bebe svakako nije dezen primarno, nego materijal. Bitno je naravno i da ne postoji samo jedna posteljina za bebe koja će biti korišćena, nego makar dve, kako bi mogla da bude zamenjena dok je druga na pranju.

Još na treba zaboraviti i štramplice, benkice, pelene, flašice za vodu i sve one druge sitnice koje će biti neophodne bebi u prvim danima.

Ipak, nemojte se opterećivati još uvek time da li vam je potrebna na primer obuća za bebe li ne, jer to na red dolazi tek kasnije.

Čak i ako želite da vaše novorođenče ima nešto na stopalima, to definitivno ne bi trebalo da bude obuća za bebe makar u prvim danima života. Sasvim je dovoljno da ima čarapice i preko njih štramplice, ali ako dobije čuvene „nehodajuće“ cipelice ili patike, koje posebno osvajaju tetke beba najčešće, obuća za bebe može da bude korišćena, ali svakako je ona tu samo da ima dekorativnu ulogu.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Promo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike