Kvas od cvekle je stari ruski recept za najjači prirodni probiotik koji obnavlja imunitet i štiti od bolesti

05.01.2023

05:29

0

Autor: Z. A.

Neverovatan napitak čisti jetru i krvne sudove od masnoće

Kvas od cvekle je stari ruski recept za najjači prirodni probiotik koji obnavlja imunitet i štiti od bolesti
Copyright Profimedia

Crveni kvas od cvekle je tradicionalni ruski recept za fermentisani napitak koji je vrlo koristan, napitak je slatkasto-kiselkastog ukusa, a Rusi ga zovu i prirodni probiotik jer je prepun hranljivih sastojaka koji regulišu rad organa za varenje - sadrži komponente koje aktiviraju jetru, bubrege i creva. Baš poput soka od cvekle koji je neverovatno zdrav.


Pravi se veoma lako, ali pije se umereno - u toku dana uzimaju se tri-četiri kašike pre obroka, a kada se kvas popije, pravi se pauza od tri meseca.
Nakon toga, napitak se pravi još dva puta tokom te godine.

Rezultati nekih medicinskih istraživanja pokazuju da konzumiranje kvasa od cvekle sprečava razvoj malignih tumora, čisti jetru i organizam od toksina i drugog otpada, otklanja zatvor i druge probleme sa crevima, piše uspesnazena.com.

Pixabay
Cvekla

Šta je sve potrebno za crveni kvas?

  • 700 g cvekle
  • 2 kriške ražanog hleba ili kockica kvasca
  • 200 g meda ili šećera
  • 100 g suvog grožđa

Kako se priprema

Cveklu operite i isecite na komade, pa je poređajte u teglu od tri litra.
Dodajte hleb, med i suvo grožđe, pa sve nalijte prohlađenom, prokuvanom vodom i dobro promešajte. Stavite poklopac, pa ostavite na toplom mestu oko šest dana da fermentiše.
Svakog dana dva puta dnevno promešajte kvas i skinite penu ako je potrebno.

Nakon šest dana procedite kvas kroz čistu gazu, a napitak čuvajte u frižideru.

Kontraindikacije:

Kvas nije preporučljiv za one koje imaju bolesne bubrege, pre same upotrebe, posavetujte se sa lekarom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike