Doktor sok od cvekle: Kada budete videli šta radi samo čaša ovog napitka dnevno - pićete ga svakog jutra

11.12.2022

05:41

0

Autor: Z. A.

Naučnici tvrde da smanjuje rizik od srčanog udara, ali i da potpomaže začeće

Doktor sok od cvekle: Kada budete videli šta radi samo čaša ovog napitka dnevno - pićete ga svakog jutra
Soko od cvekle - Copyright Unsplash

Cvekla je zdravo korenasto povrće koje se može pripremati na mnogo različitih načina, a njen sok jedan je od sve popularnijih napitaka, prvenstveno zbog velikih prednosti za zdravlje.

Naime, cvekla je vrlo hranjiva i prepuna esencijalnih vitamina, minerala i biljnih jedinjenja od kojih mnogi imaju lekovita svojstva.

Sadrži velike količine kalijuma, fosfora, kalcijuma, magnezijuma i gvožđa, ali i određenu količinu kobalta koji učestvuje u stvaranju vitamina B12.

Poslednje istraživanje pokazalo je kako samo jedna čaša soka od cvekle dnevno može imati velikih dobrobiti za naše zdravlje, a naročito za zdravlje našeg srca i vaskulčarnog sistema, piše Guardian.

Unsplash
Cvekla

– Naše istraživanje sugeriše da bi jedna čaša soka od cvekle dnevno mogla biti jedan od načina da unesete anorganske nitrate u isprehranu kako bi se zaustavile upale u organizmu koje, između ostaloga, mogu dovesti do bolesti srca, pa i srčanog udara – rekao je Asad Šabir, autor istraživanja i predavač na Univerzitetu “Queen Mary” u Londonu.

Ostale prednosti konzumiranja soka od cvekle

Osim smanjenja rizika od bolesti srca, drugo istraživanje pokazalo je da svakodnevno konzumiranje soka od cvekel može poboljšati našu izdržljivost. Naime, odrasli koji su popili 500 ml ovog soka dnevno mogli su da vežbaju čak 16 odsto duže od onih koji ga nisu konzumirali.

Pexels/ Roman Odintsov
Cvekla

– Nitrati deluju u sinergiji sa antioksidansima koje cvekla sadrži kako bi smanjili kiseonik potreban mišićima. To im omogućuje efektivniji rad i smanjuje umor – rekao je Stiven Bejli, koji je radio na spomenutom istraživanju.

Nutricionisti takođe ističu da redovno konzumiranje soka od cvekle pomaže u očuvanju zdravlja creva, ubrzavanju metabolizma i skidanju kilograma, a neki podaci pokazuju da zbog bolje prokrvljenosti kod žena omogućava i lakše začeće.

Unsplash
Cvekla

Već smo pisali o jednom soku u kojem cvekla igra važnu ulogu, uz jabuku i šargarepu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike