Nauka objašnjava kako male bele laži ipak mogu da naškode našoj deci

21.09.2022

18:11

0

Autor: D. R.

Studije su pokazale da anksioznost i laganje idu ruku pod ruku ukoliko roditelji lažu svoju decu

Nauka objašnjava kako male bele laži ipak mogu da naškode našoj deci
profimedia-0360169454 - Copyright Profimedia

Kada lažete svoju decu dok su mala ne samo da im to može stvoriti probleme u budućnosti, već i uticati na njih u sadašnjosti.

Ako vaša deca shvate da ih lažu, na primer, kada im se kaže da idu u park, ali umesto toga završe kod lekara u ordinaciji, mogu razviti probleme sa poverenjem.

Laganje može izazvati anksioznost kod vaše dece

Studije su pokazale da anksioznost i laganje idu ruku pod ruku ukoliko roditelji lažu svoju decu. Ovo se dešava iz mnogo razloga. Roditelji možda žele da ih dete sluša, ili će možda lagati da idu negde. To se možda i dogodilo i vama - roditelji su vas odveli kod zubara umesto u park, kao što su obećali. 

Kao odrasla osoba, možete koristiti logiku i razumeti zašto su lagali, ali kao dete, to je nešto što čega ćete se setiti odmah sledeći put kada vam kažu da vas vode u park.

Odnos sa vašim detetom može biti pogođen

Vezanost dece za roditelje često slabi zbog laži. Njihov odnos neće biti tako dobar nakon "nevine" bele laži. Kada smo mladi, skloni smo da verujemo u stvari koje nam odrasli govore bez mnogo razmišljanja. Čak i da je nešto tako smešno kao „ako previše gledate televiziju, dobićete četvrtaste oči“, i dalje bismo verovali u to. Ipak, kada shvatimo da to nije istina, ostajemo razočarani i razvijamo probleme sa poverenjem.

Deca koja su lagana češće će lagati kada postanu starija

Mnogo toga što naši roditelji rade će oblikovati nas kao odrasle. Uključujući i laganje. Deca koja su bila lagana imaju veće šanse da sakriju istinu od svojih roditelja, a možda čak i od vršnjaka kada postanu starija. Čak i ako su roditelji samo malo nepošteni, to i dalje utiče na budućnost deteta.

Profimedia
 

Umesto da lažu, roditelji treba da pokušaju da urazume svoju decu. Objasnite zašto ne mogu da idu da se igraju danas i da imaju neke obaveze, umesto toga, mogu da se igraju sutra. Deca to češće razumeju. Iskrenost i istina se isplate, a u budućnosti, kada budu u nevolji zbog nečega, verovatno će se osećati dovoljno samopouzdano da svoje probleme iznesu roditeljima.

Teško će se prilagoditi kao odrasli

Laž je često lakši izlaz. Ponekad je preteško objasniti istinu, a bela laž radi posao. Ipak, nije tako jednostavno. Deca često osećaju uticaj ovih laži kada odrastu i moraju da se suoče sa nekim psihološkim i društvenim izazovima. Kada moraju da se ponovo prilagode, obično osećaju stid i krivicu. Njihov karakter takođe može biti pogođen. Mogu se pokazati kao manipulativni i sebični ljudi.

Priznavanje dečjih osećanja, nuđenje izbora i zajedničko rešavanje vaših problema obično izvlači dobro ponašanje dece.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike