Vitamin B6 ublažava depresiju i anksioznost

20.07.2022

15:14

0

Autor: D. R.

Uzimanje visokih doza suplemenata vitamina B6 može smanjiti osećaj anksioznosti i depresije, pokazala je nova studija naučnika sa Univerziteta Reding u Velikoj Britaniji, pišu engleski mediji

Vitamin B6 ublažava depresiju i anksioznost
profimedia-0325038688 - Copyright Profimedia

Istraživači su merili uticaj visokih doza vitamina B6 na mlade odrasle osobe i otkrili da su one prijavile da se osećaju manje anksiozno i depresivno nakon uzimanja tableta svakog dana tokom mesec dana.

Studija je objavljena u stručnom časopisu "Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental" i pruža nam uvid u upotrebu suplemenata za koje se smatra da modifikuju nivoe aktivnosti u mozgu za prevenciju ili lečenje poremećaja raspoloženja.

Autor studije Dejvid Fild sa Univerziteta u Ridingu objašnjava da se funkcionisanje mozga oslanja na "delikatnu ravnotežu između ekscitatornih neurona, koji prenose informacije, i onih inhibicijskih, koji sprečavaju aktivnost“.

Profimedia
 

- Nedavne teorije povezuju poremećaje raspoloženja i neka druga neuropsihijatrijska stanja sa poremećajem ove ravnoteže, često u pravcu povišenog nivoa moždane aktivnosti - rekao je Fild.

Naučnici su primetili da vitamin B6 pomaže telu da proizvede specifičan hemijski sastojak koji inhibira impulse u mozgu, a studija povezuje ovaj umirujući efekat sa smanjenom anksioznošću.

Dok su prethodne studije davale dokaze da multivitamini mogu da smanje nivo stresa, nekoliko studija je sprovedeno s ciljem da se otkrije koji vitamini sadržani u njima izazivaju ovaj efekat. Najnovija se fokusirala na potencijalnu ulogu vitamina B6, za koji je poznato da povećava proizvodnju GABA (gama-aminobutirične kiseline), hemikalije koja blokira impulse između nervnih ćelija u mozgu.

Tokom ove studije, više od 300 učesnika je nasumično dobilo ili dodatke vitamina B6 ili B12, otprilike 50 puta više od preporučene dnevne doze, ili placebo tablete.

Studija je pokazala da je vitamin B12 imao mali efekat u poređenju sa placebom tokom probnog perioda, ali je vitamin B6 napravio statistički veliku razliku.

Pixabay
 

- Mnoge namirnice, uključujući tunjevinu i mnogobrojno voće i povrće, sadrže vitamin B6. Međutim, visoke doze korišćene u ovom ispitivanju sugerišu da bi suplementi bili neophodni da bismo imali pozitivan efekat na raspoloženje - rekao je Field, ali i dodao:

- Važno je priznati da je ovo istraživanje u ranoj fazi i da je efekat vitamina B6 na anksioznost u našoj studiji bio mali u poređenju sa onim što biste očekivali od lekova.

- Međutim, intervencije zasnovane na ishrani proizvode mnogo manje neprijatnih nuspojava nego lekovi, pa bi ih ljudi u budućnosti mogli više kiristiti - dodao je on.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike