Psiholozi objasnili zašto deca lažu: Evo kada sve počinje

08.05.2022

16:47

0

Kao i većina stvari, tako i "navika" da lažemo potiče iz ranog detinjstva

Psiholozi objasnili zašto deca lažu: Evo kada sve počinje
Dete, pinokio - Copyright Profimedia

Neslaganje dece sa roditeljima nije nikakva novost, niti je čudno. Štaviše, to je prilično česta pojava. Većina dece, pogotovo tokom puberteta, odnosno čuvenih "kritičnih" godina, smatra da ih niko ne razume, a nemaju utisak ni da uživaju podršku.

Nažalost, upravo u tom periodu ona, kako bi uradila ono što su namerila, bez obzira na to što znaju da roditelji to ne odobravaju, počinju da lažu. Dakle, kako bi izbegli negodovanje ili to da budu sprečeni u svojim namerama, koriste se nečim čime ne bi trebalo da se koriste ni odrasli, a kamoli deca.

Profimedia
 

Brojne studije kažu da, baš kao što sve potiče iz ranog detinjstva, odatle dolazi i "talenat" za laganje. Ovo se ne odnosi na to kada dete nekoliko puta slaže, ali se odnosi na to kada laganje pređe u naviku.

Ta navika može da se zadrži, pa da jednostavno prerastemo u lažove.

Najvažnija uloga

U odrastanju deteta i formiranju njegovog karaktera, roditelji, logično, igraju najvažniju ulogu. Iako mnogi od nas toga nisu svesni, deca prihvataju model ponašanja koji imaju pred sobom, odnosno od nas.

Deci nikada nemojte davati lažna obećanja. Ma koliko vama to bezazleno delovalo, ona sve to pamte i usvajaju kao model ponašanja. Primera radi, ukoliko mu obećate da će dobiti igračku ako pojede sve iz tanjira, igračku mu obavezno i kupite.

Profimedia
 

Kada je taj prelomni trenutak kad počnu da nas lažu i koja deca imaju veće predispozicije da izrastu u lažove? Stav psihologa je da strogi roditelji često izazivaju kontraefekat i stvaraju lažove od svoje dece. Njihov sistem zabranjivanja se pokazao kao prilično loš. Deca koja se boje da kažu istinu i pribegavaju laganju, imaju velike šanse da vremenom postanu sve bolji lažovi i da im to postane praksa u životu kad god treba izbeći nešto loše ili ukloniti krivicu sa sebe.

Roditeljstvo je kompleksno

U određenom periodu je karakteristično za decu da lažu, ali to su uglavnom nemoguće stvari i vremenom, kako sazrevaju, to prolazi. Ukoliko vaše dete uporno laže, čak i za neke ozbiljnije stvari, problem može da bude nešto u porodičnoj svakodnevici što ga na to podstiče.

Profimedia
 

Roditeljstvo je jako kompleksno. Vaš tretman strogoće i kažnjavanja ga je naučio da ćete vi biti srećniji i zadovoljniji ukoliko čujete ono što želite, a on će istovremeno izbeći kaznu. Bežanje od realnosti će napraviti pravog malog uvežbanog lažova kojem će to postati svakodnevnica i normalna pojava.

Morate malo da popustite i pokušati da ostvarite prijateljski odnos sa detetom, tako da se ipak zna ko je roditelj, ali i da ima osećaj da uvek sve može da vam kaže. I zapamtite, mala deca su veliki psiholozi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike