Uradite vežbu disanja 4-7-8 i zaspaćete za manje od minut

06.11.2020

20:55 >> 08:30

0

Autor: Z. A.

Pravilno disanje je jedno od glavnih oruđa u borbi protiv nesanice i stresa

Uradite vežbu disanja 4-7-8 i zaspaćete za manje od minut
Copyright Pexels

Stres i nesanica su najveći neprijatelji zdravlja čoveka u savremeno doba, a nisu naivne jer utiču na celokupno stanje organizma – slabi imunitet, pa smo skloniji prehladama i virusima, koža lica dobija umoran iscrpljen izgled, javljaju se umor i malaksalost… Kvalitetan san je ključan za normalno funkcionisanje organizma. Kada ne spavate dovoljno i kvalitetno, telo počinje da se ponaša kao da imate prehladu ili virus.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Večera nije 100% zabranjena: 5 namirnica koje smete i 5 koje nikako ne smete da jedete pred spavanje

Na duže staze stres i nesanica mogu da izazovu i ozbiljnija oboljenja zato je neophodno da se sa ovim pojava borite odmah!
Nesanica je posledica stresa, a zbog nesanice se stvara nova količina stresa – i tako ulazite u začarani krug.

Dobra vest je da pravilno disanje može biti velika pomoć u borbi sa stresom. Efekti stresa su ubrzan rad srca, nervoza, teško ili nepravilno disanje. A vi treba da smirite puls i dovedite disanje u ravnotežu i ubrzo ćete osetiti smirenost i mentalno olakšanje.

Vežba disanja 4-7-8 će vam pomoći da umirite svest, oslobodite se stresa, nervoze i anksioznosti i brzo i lako padnete u san. Nakon što je jednom probate zaboravićete na antistres tablete i drugu ,,hemiju“’ koja vas veštački opušta i sačuvaćete svoje zdravlje.

Kako da izvodite vežbu

1. Pritisnite vrh jezika uz desne tik iza gornjih prednjih zuba. Držite ga sve vreme u toj poziciji kako bi vas podsećao na vežbu.

2. Izdahnite na usta stvarajući šušteći zvuk dok to radite.

3. Zatvorite usta i duboko udahnite kroz nos brojeći u sebi do 4.

4. Zadržite vazduh brojeći do 7.

5. Izdahnite na isti način kao u koraku 2 brojeći u sebi do 8.

6. Ovo je zatvoren krug koji treba da ponovite još 3 puta.

Da sumiramo: Udišite brojeći do 4, zadržite dah brojeći do 7, izdišite brojeći do 8. Udisaj obavezno kroz nos, izdisaj obavezno kroz usta.

Pexels

Efekti vežbe

Sa udisajem dok brojite do 4 unećete veću količinu kiseonika koji je neophodan za funkcionisanje celog organizma, a posebno za opuštanje misli. Zadržavanje vazduha obezbeđuje vreme potrebno da kiseonik uđe u krvotok i dođe do svih ćelija organizma. Izdisaj na navedeni način usporava rad srca i vraća ga u normalu i uz to izbacuje više ugljen-dioksida iz pluća.

Alina Gonzalez, žena koja je osmislila ovu tehniku, garantuje da se ujutru nećete ni sećati da li ste završili sva četiri kruga pre nego što ste zaspali. Bukvalno ćete za manje od minut pasti u duboki san.
Zaista vredi probati!

ČITAJTE I: Izašao vam je herpes? Nema mesta za paniku, imamo rešenje

Tehnika se preporučuje i tokom dana u trenucima velikog stresa, anksioznosti, besa… Smiriće vaš organizam i osloboditi misli, opuštajući uz sve to i mišiće tela.

Kada pomislite na sve negativne posledice koje neispavanost i stres donose – razdražljivost, glavobolja, manjak koncentracije, pad kognitivnih sposobnosti, povećanje telesne težine, pa i srčana oboljenja – biće vam jasno da ova vežba treba i mora da postane deo vaše redovne rutine pred spavanje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike