Šokantno otkriće britanskih naučnika: Vejpovi imaju 153 hemikalije opasne po zdravlje!

08.05.2024

14:48

0

Objavljeno istraživanje predviđa da pored opasnih vejpovi proizvode 127 "akutno toksičnih" hemikalija i 225 "iritirajućih"

Šokantno otkriće britanskih naučnika: Vejpovi imaju 153 hemikalije opasne po zdravlje!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Hemikalije koje se koriste u vejpovima mogu biti veoma toksične kada se zagreju, otkriva istraživanje naučnika sa RCSI Univerziteta za medicinu i zdravstvene nauke u Dablinu.

Vejping uređaji zagrevaju tečnu aromu na visoke temperature da bi se formirao aerosol koji se zatim udiše. Oni sadrže hemikalije, uključujući biljni glicerin, propilen glikol, nikotin i arome, pomešane u različitim količinama.

Prethodni eksperimenti su pokazali da neki vejpovi sa ukusom voća, kao što su jagoda, dinja i borovnica, proizvode opasna jedinjenja- isparljive karbonile, zbog ovog procesa zagrevanja.

Studija RCSI je koristila veštačku inteligenciju (AI) da analizira hemijski sastav 180 ukusa i simulira kako se razlažu kada se zagreju.  Istraživanje, objavljeno u Scientific Reports, predviđa da vejpovi proizvode 127 "akutno toksičnih" hemikalija, 153 "opasnih po zdravlje" i 225 "iritirajućih", prenosi Gardijan.

Skoro svaki ukus koji je prošao kroz AI prediktor pokazao je najmanje jedan proizvod koji je klasifikovan kao opasan po zdravlje, a toksini su bili povezani i sa vejpovima sa nikotinom, kao i sa onima bez te supstance.

Istraživački tim zaključuje da postoji "potencijalna opasnost po javno zdravlje sa kojom se suočava 4,5 miliona vejpera u Velikoj Britaniji" i hitna potreba za "pojačanim ograničenjima" na ukuse i propise koji odražavaju zdravstveni rizici vejpinga, posebno za mlade ljude.

Džon Dan, generalni direktor trgovinskog tela Britanskog udruženja industrije vejpinga, ne slaže se sa rezultatima istraživanja i ističe prednosti e-cigareta.

"Nauka o vejpingu je vrlo jasna, to je najefikasniji način za prestanak pušenja i najmanje je 95 odsto manje štetan od pušenja. Svaka hemikalija koja se koristi u e-tečnosti za vaping u Velikoj Britaniji je strogo testirana, uključujući analizu hemikalija kada se zagreva, i odobrena je za upotrebu od strane vlade Ujedinjenog Kraljevstva samo ako se smatra bezbednom", poručio je on.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike