Vežbanje s hulahopom ima pet koristi za vaše telo, a jedna je skidanje stomačića

26.12.2020

08:17 >> 07:51

0

Autor: Z. A.

Stari dobri rekvizit

Vežbanje s hulahopom ima pet koristi za vaše telo, a jedna je skidanje stomačića
Copyright Pexels

Iako vam se na prvi pogled čini detinjasto i kao igra, što i jeste, vežbanje s hulahopom je fizička aktivnost koja donosi mnogo zdravstvenih prednosti, a prikladna je za ljude svih doba. Takođe, ovaj rekvizit nije skup, a ne zahteva mnogo prostora, zbog čega je idealan za period ograničenog kretanja.

Omiljena dečja igračka iz pedesetih godina 20. veka, hulahop vodi poreklo iz stare Grčke, gde su ga deca koristila kao igračku, a stariji kao sredstvo za skidanje viška kilograma. Naziv mu potiče od havajskog tradicionalnog plesa u kome se prave pokreti slični onima kada hulahop okrećemo oko tela.

Možda će vas i ovo zanimati

Mali plastični kolutovi koje deca koriste za igru i razgibavanje, kao oprema za vežbanje odraslih dolaze u jačem, čvršćem i težem obliku. Hulahop je efikasno sredstvo za oblikovanje struka (naročito postporođajnog) i kukova, mišića abdomena i donjih leđa, ali i odlična kardiovaskularna vežba. Vežbanje s hulahopom aktivira preko 30 mišića, poboljšava ravnotežu, okretnost, fleksibilnost i koordinaciju – donosi mnoge zdravstvene dobrobiti. A pritom je zabavno i vežbačima i posmatračima.

Šta su sve benefiti vežbanja s ovom spravom:

1. Sagoreva kalorije

Pola sata vežbanja s hula hopom donosi isti efekat kao i 30-minutno trčanje. Ova aktivnost je idealna za mršavljenje jer sagoreva kalorije podjednako kao i step aerobik, kik boks ili brzo hodanje na pokretnoj traci.

2. Oblikuje telo

Hula hop jača mišiće i oblikuje bokove, zadnjicu, stomak, bedra, noge i kolena, a obruč možete da vrtite i oko ramena i tako vežbate gornji deo ruku i vrat.

3. Poboljšava fleksibilnost

Ova aktivnost zahteva pomeranje i uvijanje kičme koje povećava njenu fleksibilnost i pomaže u prevenciji povreda leđa. Ipak, osobama koje imaju probleme s leđima preporučljivo je da se prvo posavetuju s lekarom o vrsti vežbi.

4. Popravlja raspoloženje

Osim što je jako zabavna, velika je verovatnoća da nam ova fizička aktivnost neće brzo dosaditi i da ćemo je dalje praktikovati jer kao i ples odlično podiže raspoloženje.

5. Teži obruč donosi još više prednosti

Iako obični hula hop ima mnoge zdravstvene prednosti, brže ćete videti željene rezultate ove fizičke aktivnosti ako koristite teži obruč. Vežbanje s težim obručom donosi iste benefite kao i dizanje tegova u teretani. Lakše je vrteti teži obruč, moći ćete duže vreme da vežbate i tako jačate mišiće.

Kako početi?

Najpre odaberite hulahop koji odgovara vašoj visini: kada ga stavite uspravno uz telo, on ne bi trebalo da vam prelazi pupak. Možete birati lakši ili teži – teži zahteva više energije i brže skida kilograme.

Prvo istegnite i zagrejte telo kako biste izbegli eventualne povrede. Stavite hulahop oko struka, držite ga obema rukama, stopala razmaknite više od širine kukova, ali jednom nogom blago zakoračite. Hulahop bi trebalo da dodiruje jedan kuk, onda ga zavrtite i prebacujte težinu sa jedne na drugu nogu, ljuljajući se u kukovima napred-nazad… Najbolje je da pogledate video.

Ne zaboravite da pre svakog vežbanja uradite razgibavanje, a nakon treninga odradite set vežbi za istezanje.

Bonus video: Evo jednog programa za vežbanje s obručom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: lekarinfo.com

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike