Greške u kuvanju nastaju zbog brzinskog čitanja recepata. Pripazite na ove termine i korake

29.05.2021

12:50 >> 10:36

0

Autor: Z. A.

Čitanje recepta je poput proučavanja mape pre odlaska na put

Greške u kuvanju nastaju zbog brzinskog čitanja recepata. Pripazite na ove termine i korake
Copyright Pexels

Precizno čitanje recepta od početka do kraja garantuje da će vam uspeti kolači i torte, ali i slana jela. Većina kulinarskih gafova nastaje zbog nepreciznog čitanja recepta ili previđanja ključnog detalja. Zbog takvih situacija dodavanje hladnog maslaca umesto onog sobne temperature može, na primer, rezultirati suvim i grudvastim kolačem.

Autorka kuvara „Tajne kulinarske škole“ Linda Karuci smatra da je čitanje recepta poput proučavanja mape pre odlaska na put. Kako bi jelo uvek ispalo savršeno, važno je navići se precizno čitati recepte. Zato, pre nego što počnete da kuvate, odvojte minut i koncentrišite se na detalje.

Posebnu pažnju obratite na reči poput „naseckati“, „istući“ ili „procediti“ da biste bili sigurni šta sve treba pripremiti pre kuvanja. Potom izvadite sve sastojke i lonce. Ako je potrebno, izmerite plehove i tiganje kako biste bili sigurni da će vam kolač ili neko drugo jelo stati u ono što imate.

Neke od najčešćih grešaka su:

Korišćenje premalih posuda

Prekrcavanje posuda poput tiganja prvi je uzrok zagorevanja jer je toplina zarobljena u gustoći i količini sastojaka. To proizvodi paru, a ona lepljenje hrane za dno. Ako ste u nedoumici oko veličine posude, uzmite dva tiganja ili kuvajte za tačan broj ljudi.

Pexels

Prženje na hladnom ulju

Ako ulje u tiganju ili šerpi nije dovoljno zagrejano, većina hrane zalepiće se za dno, zbog čega će dinstanje biti i te kako otežano. Kako biste bili sigurni da je ugrejana, odmah pojačajte vatru i nakon nekoliko minuta dodajte sastojke.

Premalo vode za testeninu

Dodavanje testenine odmah će sniziti temperaturu uzavrele vode, a so će, osim toga, i sniziti vrelište. Kako makaroni (ili bilo koji drugi tip testenine) ne bi postali lepljivi, na svakih 225 g u loncu treba biti barem 2,25 l vode.

Pexels

Suvi začini umesto svežih

Ako ste u jelo umesto svežeg začinskog bilja, kako piše u receptu, dodali suvo u propisanoj količini za sveže, jelo može postati vrlo teško. Imajte na umu da su suvi začini jači od svežih te koristite trećinu od propisane količine.

Ne sušite povrće

Stavite li mokro povrće poput spanaća ili blitve na vruće ulje, postaće gnjecavo umjesto lagano i čvrsto. Kako biste to izbegli, povrće nakon pranja dobro posušite ili na papirnatom ubrusu ili protresite u cediljki pa kratko ostavite.

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike