„Labudovo jezero“ sa baletskom zvezdom Ištvanom Simonom: Svetski dan igre u Narodnom pozorištu

27.04.2024

16:10

0

Njegov repertoar obuhvata veliki broj uloga u klasičnim i savremenim baletskim delima

„Labudovo jezero“ sa baletskom zvezdom Ištvanom Simonom: Svetski dan igre u Narodnom pozorištu
Ištvan Simon u baletskoj predstavi - Copyright Profimedia

Međunarodna baletska zvezda Ištvan Simon gostovaće 29. aprila u „Labudovom jezeru“, na muziku P.I. Čajkovskog, koje će od 19 časova biti izvedeno na Velikoj sceni povodom Svetskog dana igre.

Profimedia
 

U ovom biseru klasičnog repertoara, u koreografiji Konstantina Kostjukova (prema M. Petipa i L. Ivanovu), priznati umetnik, stalni gostujući izvođač Dortmundske opere i redovan gost mnogih vodećih svetskih pozorišta, dočaraće lik princa Zigfrida, dok će u ulogama Odete/ Odilije nastupiti solistkinja Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Margarita Čeromuhina.

Poslednje izvođenje "Labudovog jezera" u ovoj sezoni

Simon je studirao na Univerzitetu mađarske plesne umetnosti u Budimpešti. Solističku karijeru započeo je 2007. u Baletu Semperoper u Drezdenu, a veoma brzo posle toga postaje glavni gostujući umetnik Mađarskog nacionalnog baleta. Ovoj kompaniji pridružio se u sezoni 2013/14, da bi već u narednoj bio pozvan da se vrati u Semperoper, u statusu prvaka.

Redovan je učesnik najprestižnijih svetskih festivala i gala nastupa. Njegov repertoar obuhvata veliki broj uloga u klasičnim i savremenim baletskim delima.

Promo/Željko Jovanović
 

Sarađivao je sa najuglednijim koreografima današnjice. Tokom dosadašnje karijere osvojio je brojne prestižne baletske nagrade. Ovo će, ujedno, biti i poslednje izvođenje (u ovoj sezoni) „Labudovog jezera“ u kojem učestvuje celokupni ansambl Baleta i Orkestar nacionalnog teatra, pod dirigentskom upravom Aleksandra Kojića.

Promo/Narodno pozorište
 

Autor kostima i scenografije je proslavljeni italijanski modni kreator, dizajner i kostimograf Renato Balestra.

Svetski dan igre

Svetska plesna alijansa u okviru Međunarodnog pozorišnog institute pri UNESCO-u, pokrenula je 1982. godine proslavljanje Svetskog dana igre.

Dan se obeležava svakog 29. aprila, kao datum rođenja Žana Žorža Novera (1727-1810), začetnika moderne igre.

Ideja i cilj Svetskog dana igre je u svojevrsnoj planetarnoj proslavi ove umetničke discipline, kao najuniverzalnijeg jezika koji prevazilazi sve političke, kulturne i etničke granice, pružajući mogućnost ujedinjavanja ljudi oko zajedničkog i neponovljivog iskustva – igre!

Milica Gvozdenović
Miloš Isailović

Tim povodom, svake godine, određena značajna ličnost iz sveta plesne umetnosti šalje poruku koja obilazi svet. Ove godine poslanicu je napisala jedna od najvećih baletskih umetnica iz Argentine Marianela Nunjez.

Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS) Svetski dan igre, takođe, obeležava time što šalje poslanicu izabranog domaćeg umetnika ili poslenika iz sfere umetničke igre, a ovogodišnji autor je baletski igrač i koreograf Miloš Isailović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike