Ovih šest zdravih namirnica ne bi trebalo da podgrevate: Ne samo što neće biti ukusne već postaju opasne

19.05.2021

12:50 >> 13:03

0

Autor: Z. A.

Zagrevanje je najlakši način da zdrava hrana postane nezdrava

Ovih šest zdravih namirnica ne bi trebalo da podgrevate: Ne samo što neće biti ukusne već postaju opasne
Copyright Pexels

Naravno da je uvek dobra opcija sačuvati ostatke ručka kako biste ga mogli kasnije pojesti, umesto da nepotrebno bacate hranu. Ali ako ste mislili da podgrejana hrana ima jednakU hranjivu vrednost kao i ona sveže pripremljena, prevarili ste se.

Prema nutricionistkinji Sereni Pun, „što više puta podgrevate i hladite hranu, to su veće šanse za razvoj bakterija i gubitak hranjivih sastojaka, ukusa i teksture“. Iako mnoge namirnice već u početku gube deo hranjivih sastojaka nakon što se prvi put termički obrade, dodatna zagrevanja samo dodatno oslabljuju prisutnost tih hranjivih sastojaka.

Abigejl Filips, dijetetičarka u Dečjoj bolnici i medicinskom centru u Omahi, država Nebraska, napominje da gubitak hranjivih sastojaka pod uticajem podgrevanja hrane zavisi od sastava određenih namirnica.

„Generalno, najveća promena vidljiva je u gubicima vitamina topivih u vodi“, objasnila je: „Vitamin C i vitamini B grupe posebno su osetljivi na toplinu, pa podgrevanje nakon što se namirnice već jednom termički obrade može povećati gubitke.“

Ako možete da pripremate svežu hranu za svaki obrok, to je odlično i trebalo bi to da praktikujte. Ako ne možete, podgrevanje ostataka je bolja opcija od konzumiranja brze hrane ili kupovine unapred pripremljenih obroka.

Ove zdrave namirnice podgrevanjem gube hranljiva svojstva:

1. Brokoli

Studije su dokazale da povrće koje sadrži vitamine topive u vodi poput vitamina C zapravo termičkom obradom gube deo svoje hranjive vednosti. Brokoli spada u tu kategoriju. Ona sadrži 132 mg vitamina C po obroku, što je znatno više od vaše dnevne preporučene količine. Ali zeleno povrće gubi i folate kada se podgreje.

Pixabay

2. Krompir

Krompir pripremljen na bilo koji način je uvek ukusan – čak i kad se podgreje. Ali on je takođe bogat vitaminom C, što će vas možda iznenaditi. Prema studijama, krompir prosečne veličine pruža oko 27 mg vitamina C (45 odsto potrebne dnevne vrednosti), što ga kvalifikuje kao „izvrstan izvor“ ovog vitamina. Nažalost, podgrevanjem ćete izgubiti deo njegovog hranjivog potencijala.

3. Kuvana jaja

Tvrdo kuvana jaja jedna su od retkih namirnica koje zapravo imaju prilično dobar ukus i bez podgrevanja. Razumemo da neki ljudi više vole da im je hrana topla, ali jaja zaista ne bi trebalo da budu deo te prakse. Pre svega, podgrevanje tvrdo kuvanog jaja u mikrotalasnoj rerni može dovesti do opasne eksplozije, zato se klonite takvih ideja.

Takođe, u jajima se nalaze antioksidansi. Žumanca zapravo sadrže dva vrlo važna antioksidansa za zdravlje vaših očiju – lutein i zeaksantin, koji štite oči od štetnog sunčevog svetla i značajno smanjuju rizik od degeneracije makule i mrene. Upravo se nivo tih antioksidansa smanjuje podgrevanjem ove namirnice.

4. Biljno ulje

Postoji nekoliko stvari koje bi trebalo da znate o biljnim uljima, kategoriji proizvoda koja uključuje maslinovo ulje, ulje avokada, sojino ulje i još mnogo toga.

Sadrže nezasićene masne kiseline, objasnila je Fillipsova: Kada se izlože vrućini i puste da se više puta ohlade, ove masti koje su inače zdrave za srce počinju stvarati različite veze i mogu se pretvoriti u masne kiseline, a one povećavaju upalu u telu i na kraju mogu dovesti do stvari poput srčanih bolesti.

Pixabay

5. Riba

Ako jedete ribu kako biste nadoknadili anemiju ili nedostatak B6, pripazite. Riba (posebno tuna i losos) sadrži piridoksin (poznat i kao B6), koji se koristi za lečenje određene vrste anemije i nedostataka B6. Ali piridoksin je vrlo osetljiv na toplinu, a kad riba podgrevanjem izgubi sadržaj vode, piridoksin se dodatno topi i nestaje.

6. Povrće bogato nitratima

Povrće poput celera, cvkle, šargarepe i bilo kakva lisnata zelena hrana zapravo je vrlo bogato nitratima, hemikalijama koje su, zanimljivo, i korisne i opasne za naše zdravlje.

Termičko obrađivanje hrane s nitratima na visokoj temperaturi može ih pretvoriti u nitrozamine, koji su poznati kancerogeni. Iz toga sledi da se podgrevanje ovakvog povrća ne preporučuje.

Pre nekoliko godina Evropsko veće za informacije o hrani objavilo je upozorenje o potencijalnim opasnostima podgrevanja spanaća. Veće je utvrdilo da, iako visoke koncentracije nitrata koje se mogu naći u spanaću i drugom lisnatom povrću same po sebi nisu opasne, mogu se pretvoriti u kancerogene nitrite i nitrozamine kada se podgreju, prenosi HuffPost.

moda 'e vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike