Ne bacajte vodu u kojoj ste skuvali krompir: Možete da je iskoristite za ova četiri super trika

12.11.2022

13:38

0

Autor: Z. A.

Razmislite dvaput pre nego što bacite vodu u kojoj se kuvao krompir

Ne bacajte vodu u kojoj ste skuvali krompir: Možete da je iskoristite za ova četiri super trika
Ilustracija - Copyright Pexels

Šta radite sa vodom nakon što skuvate krompir za pire ili rindflajš?


Većina nas je jednostavno prospe u sudoperu. Baš kao što se voda za testenine često naziva „tečnim zlatom“, voda od krompira ima sličnu vrednost. Ali takođe ima i dodatnu korist od više vitamina i minerala nego što obično nalazite u testenini.

Velike količine korisnih stvari u krompiru, kao što je vitamin C, za koji mnogi od nas znaju da deluje kao snažan antioksidans i istovremeno jača naš imunitet. Krompir je takođe pun kalijuma. Pronaći ćete i proteine, vitamine B6 i gvožđe - sve se to otpušta iz povrća dok ga kuvate, pretvarajući vodu u hranljivu tečnost.
Pixabay
Krompir se kuva

Ovu vodu možete koristiti kao zgušnjivač za sos, supe i variva umesto brašna.

Takođe, ako vam zafali mleko za pire krompir ova voda će pomoći.

I, naravno, krompirova voda se obično koristi za dodavanje teksture u recepte za hleb od krompira.

Kako je ova voda bogata hranljivim materijama može se koristiti za zalivanje biljaka kako sobnih tako i onih u bašti.

Cveće i povrće „vole krompirov skrob“ jer mogu da upiju sve te vitamine i minerale izlivene u zemlju.

Ako ne koristite vodu od krompira odmah nakon kuvanja, predlažemo da je čuvate oko nedelju dana zatvorenu u tegli u frižideru. Takođe možete da je zamrznete da bi trajala nedeljama, odmrzavajući je po potrebi.

Pexels
Voda u kojoj se kuvao krompir dobra je za cveće

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike