Nekoliko trikova da pržena hrana bude zdravija

11.05.2022

12:28

0

Ne zaboravite da hranu, nakon prženja, stavite na salvete ili papirne ubruse koji će upiti višak masnoće

Nekoliko trikova da pržena hrana bude zdravija
Pomfrit - Copyright Pixabay

Pržena hrana je neosporno ukusna, ali, budimo realni, nije baš najzdravija. Ako bismo i zanemarili kalorije, tu su uvek masnoća koja svakako dovodi do visokog holesterola i triglicerida.

Naravno, ništa vam se neće dogoditi od nekoliko porcija pomfrita, ili omiljenog prženog ili pohovanog mesa. Međutim, konzumiranje ovakve hrane na duže staze, može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme.

Zato bi bilo najbolje da primenite nekoliko trikova koji će omogućiti da hrana pržena hrana bude zdravija, ali podjednako ukusna.

Pixabay
 

Koristite maslinovo ulje

Ako već morate da jedete prženo i ne možete bez ovakvog načina pripreme hrane, onda je ovo ulje najbolji mogući izbog. Velika prednost maslinovog ulja jeste ta što je stabilnije na visokim temperaturama u odnosu na suncokretovo i kukuruzno ulje, a to znači da možete da ga koristite duže od ostalih ulja, bez da brinete da će izgubiti nutritivne vrednosti.

Neka ulje bude čisto
Jako je važno da ulje bude čisto. Pogotovo ukoliko pržite u fritezi, jer ukoliko dugo ostane da stoji sa ostacima hrane, počeće da gori, a samim tim će i vaše jelo poprimiti ukus zagorelog. Staro ulje izgubi hranljivost, pa je ipak bolje da ga redovno menjate. Možete i da sklanjate ostatke hrane, ali je ova prva opcija ipak bolja.

Pixabay
 

Koristite gaziranu vodu ili sodu bikarbonu

Prilikom pohovanja obavezno dodajte malo mineralne vode ili sode bikarbone, jer će, zahvaljujući njima hrana manje apsorbovati masnoću. Naime, ukoliko dodate jedan od ova dva sastojka, iz hrane će, prilikom prženja, izaći balončići gasa.
Pixabay
 

Održavajte temperaturu ulja
Ukoliko ulje nije dovoljno vruće, hrana se neće ispržiti brzo i kako treba i samim tim će upiti mnogo više ulja nego što bi to inače bio slučaj. Idealna temperatura ulja za prženje je između 162 i 204 stepeni celzijusa. Prženje u fritezi je bolje nego u tiganju, a poželjno je i da, nakon što hranu izvadite iz ulja, spustite na salvetu ili papirni ubrus koji će upiti višak masnoće.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike