Kada će se situacija promeniti? Evo koliko su prosečno stari automobili na ulicama Srbije

15.07.2021

10:25 >> 09:28

0

Autor: K. Obradović

To je jedan od razloga iz kog vozači strepe zbog najavljenih promena na tehničkom pregledu

Kada će se situacija promeniti? Evo koliko su prosečno stari automobili na ulicama Srbije
Pexels/ Kaique Rocha

Mnogo se prašine podiglo oko novih pravila na tehničkom pregledu i merenja izduvnih gasova. Iako je ta odluka privremeno odložena, pa će čuveni “dan D” za polovnjake doći u julu 2023. godine, stručnjaci smatraju da je gotovo izvesno da se do tada na srpskim putevima neće značajno uvećati broj novijih automobila, koji ispunjavaju ekološke standarde.

Na našim putevima vozila u proseku imaju 17 godina, pa ne čudi da su se njihovi vlasnici uplašili da neće proći najavljene, strože tehničke preglede.

pročitajte još

Cilj je da se na srpskim drumovima nađu mlađa vozila koja će ispunjavati ekološke standarde.

Cena je presudna kada se vozači odlučuju koji će automobil odabrati. A dodatno je to što u poslednje vreme cena polovnih automobila skače.

Razlog za to je nedostatak novih vozila čija je proizvodnja usporena zbog manjka ugradnih delova koji dolaze sa Dalekog istoka.

RINA

Analitičar Dušan Cincar objasnio je za RTS da su se vozila ranije isporučivala za mesec-dva, a da je sada proizvodnja pomerena za sedam-osam meseci.

-Samim tim, čim nema novih automobila raste cena polovnih automobila u celoj Evropi. Kao sistem spojenih sudova i kod nas je porasla cena u poslednjih godinu dana za deset do dvadeset odsto – navodi Cincar.

Pad interesovanja za kupovinu automobila uslovljen je lošom finansijskom situacijom građana, na koju je uticala i pandemija.

Ponuda na auto-placevima je velika, a prosečna starost vozila oko deset godina. Vozila, korišćena do pet godina prodaju i zastupnici.

Pixabay

-Kako koja promena ima efekta na tržište automobila, tako se vidi i na našem sajtu. Kada ja kao fizičko lice prodajem svoj automobil negde mi je ideja da kupim noviji automobil – rekla je Romana Ranković sa sajta “Polovni automobili”.

Dušan Cincar ukazuje da su ljudi željni novih automobila, ali ne mogu to sebi da priušte, pa samim tim gledaju da priušte sebi ono što mogu, a to su polovni automobili.

Svetski trendovi, bez obzira na to da li se kupuju novi ili korišćeni automobili, menjaju i sliku na srpskim putevima.

Foto: 24sedam /Katarina Mihajlović

-Klijenti, koji su ranije kupovali manja vozila, sada opredeljuju više za SUV modele, čak polako naziremo neke upite vezano za električna vozila – kaže Vuk Malović iz “Grand motorsa” za RTS.

Bez obzira na izmene propisa, na povoljnije uslove kreditiranja, povećanje plata, kao i veću ponudu novih vozila, građani koji žele da promene automobil i dalje se najčešće odlučuju za kupovinu četvorotočkaša starijih od deset godina.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi